Last news in Fakti

20 Ноември, 2019 14:51 9 107 1

Арестуваха бизнесмен на луксозната му яхта

  • малта-
  • яхта-
  • журналистка-
  • бизнесмен-
  • дафне каруана галиция-
  • йорген фенек

Разплита се случаят с убийството на малтийската журналистка

Арестуваха бизнесмен на луксозната му яхта - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Известен малтийски бизнесмен е бил арестуван във връзка с убийството през 2017 г. на журналистката Дафне Каруана Галиция, разкри източник, близък до разследването.

Йорген Фенек е бил задържан рано тази сутрин на борда на луксозната си яхта, малко след като бил отплавал от острова, предаде Би Би Си. В малтийски медии се появи видео, на което се вижда как войници проверяват плавателния съд, пуснал котва в пристанището на Портомасо.

Фенек е директор на консорциума, който през 2013 г. спечелил обявен от малтийското правителство търг за построяване на топлоцентрала, работеща с газ. Миналата година стана ясно, че той е собственик на тайната офшорна компания 17 Black, свързана с министъра на туризма Конрад Мици и с Кийт Скембри, началника на канцеларията на премиера Джоузеф Мускат. И двамата отрекоха да са получавали плащания от тази компания.

Каруана Галиция е писала за 17 Black няколко месеца преди да бъде взривена в колата си през октомври 2017 г. Арестът бе извършен ден, след като премиерът Джоузеф Мускат каза, че препоръчал да се даде имунитет от съдебно преследване на заподозрян, служил като посредник при организирането на покушението срещу журналистката, ако той предостави сериозни доказателства за това кой стои зад убийството.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.