Last news in Fakti

21 Ноември, 2019 10:44 3 609 47

Бойко Борисов: Да спрем изтичането на мозъци

  • андрей пленкович-
  • хърватия-
  • бойко борисов-
  • българия-
  • балкани-
  • мозъци-
  • загреб

Българският премиер разговаря с хърватския си колега

Бойко Борисов: Да спрем изтичането на мозъци - 1
Снимка: Министерски съвет

​„Европейската интеграция на Западните Балкани ще продължи да бъде сред основните външнополитически приоритети на България, тъй като тя е инструмент за постигане на стабилност, мир и просперитет в региона. Оценяваме силно заявения ангажимент от страна на предстоящото Хърватско председателство за приемственост по темата от нашето председателство“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов в Загреб по време на срещата си с премиера на Хърватия Андрей Пленкович. Двамата разговаряха в рамките на работното посещение на българския премиер в Хърватия.

Във фокуса на срещата бяха консултациите по приоритетите на предстоящото Хърватско председателство на Съвета на ЕС през първата половина на 2020 г., което ще продължи да работи за европейския път на шестте държави от региона. Темата бе поставена високо в дневния ред на ЕС от Българското председателство и бе продължена от австрийското, румънското и сегашното финландско председателство. Бъдещето на Западните Балкани е в ЕС, категорични бяха премиерите Борисов и Пленкович, предадоха от пресслужбата на Министерски съвет.

„Не е възможно да постигнем социално и икономическо сближаване в Европа, ако не подобрим транспортната, енергийната и цифровата инфраструктура в региона и целия ЕС“, отбеляза премиерът Борисов пред Пленкович. Българският министър-председател приветства приемствеността между нашето и предстоящото Хърватско председателство по ключови теми от европейския дневен ред, както и по този толкова важен въпрос – инфраструктурната свързаност.

„От особено значение е да се справим с изтичането на мозъци от нашия регион. По тази причина високо оценявам инициативите за младите хора и за създаването на по-добри условия за работа и обучение в техните страни“, посочи премиерът Бойко Борисов. Той заяви подкрепата на страната ни за приоритетните теми на Хърватското председателство като преговорите за новия бюджет на ЕС, задълбочаването на Единния пазар и цифровизацията, инвестирането в образованието и иновациите, които са в основата на нашата конкурентоспособност в глобализирания свят.

Двамата министър-председатели обсъдиха задълбочаването на търговското и икономическото сътрудничество между България и Хърватия, както и потенциала за насърчаване на инвестициите и привличането на взаимни инвеститори. Перспективни области за партньорство между българските и хърватските компании са инфраструктурните проекти, туризма, хранителната промишленост, информационните и телекомуникационните технологии, енергетиката.

„Споделяме общи интереси по отношение на регионалните инфраструктурни проекти. Затова смятаме, че изграждането на транспортния Коридор № 8 ще бъде от полза за целия регион, включително и за Хърватия, тъй като ще предостави алтернативен маршрут до Черно море – и по-нататък към Каспийския регион и Централна Азия“, каза още премиерът Борисов. Българският министър-председател подчерта, че двете държави съвместно трябва да подкрепят европейската политика за укрепване на енергийната инфраструктура и развитието на проекти, имащи за цел диверсификация на маршрутите и източниците на природен газ.

„Разглеждаме като еднакво важни проектите за интерконекторна връзка Гърция-България и терминала за втечнен природен газ на хърватския остров Кърк“, очерта премиерът Борисов. В същия контекст проектът за изграждане на газов хъб на територията на България има за цел да създаде необходимата инфраструктура, свързваща газовите пазари на ЕС със страните от Енергийната общност (Сърбия, Република Северна Македония, Босна и Херцеговина). В рамките на разговора Борисов и Пленкович дадоха висока оценка също на възходящата тенденция в двустранното културно и образователно сътрудничество.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 El boko

    67 5 Отговор
    На Боко мозъкя дали е изтекъл? :)

    Коментиран от #2, #3, #6, #9, #10

  • 2 Мозък

    51 6 Отговор

    До коментар #1 от "El boko":

    Изтекъл е с милиарди към САЩ
  • 3 Последния софиянец

    75 2 Отговор

    До коментар #1 от "El boko":

    Изтекъл е на тия дето гласуват за него.
  • 4 SAAB

    32 1 Отговор
    Нужно е принудително наливане..........направи абонамент в библиотеката !
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Не може да изтече,

    41 1 Отговор

    До коментар #1 от "El boko":

    нещо което НЯМА.
  • 7 444

    31 2 Отговор
    Само говеда ще стоят тука и ромите. щи гласуват ама няма да можеш да източиш никва пара от тея
  • 8 Да да

    35 2 Отговор
    Ще стане само когато изтече твоето подобие на мозък през носа ти и охладнееш.
  • 9 Сатаната

    32 2 Отговор

    До коментар #1 от "El boko":

    Това че го няма е установено категорично. Капацитетите в медицината още спорят, дали е изтекъл, но преобладава мнението, че никога не имал такъв. Основен всъщност е въпроса /около който се водят споровете/, как точно въпросния индивид пази равновесие.
  • 10 бл.134 в Зап. парк

    7 7 Отговор

    До коментар #1 от "El boko":

    България на 6 морета.Всичкото българогласни с по 6 апартамента.
    Русия :Върни ни Фанагория и Крим

    Коментиран от #13

  • 11 ДДРОнег

    36 2 Отговор
    Мозъците от България ще спрат да изтичат, чак когато засилим износа на тикви, калинки и криминалинки !!!
  • 12 Именно

    24 2 Отговор
    Спрете корупцията и краденето и може повече хора да решат да останат на тая територия ... и даже може да започне да прилича на държава!
  • 13 мислещ

    16 3 Отговор

    До коментар #10 от "бл.134 в Зап. парк":

    България не, ама виж българите не на 6 морета, а и на Марс биха отишли, за да избягат от тиквените комуняги. Докато те провеждат каквато и да е "политика", това няма да се промени.
  • 14 Мичуринец

    24 2 Отговор
    До къде я докарахме-тиква да говори за мозъци.Я да коментира някоя по позната тема, като кражби , суджуци и мачленца и да не се занимава с неща ,които далеч надхвърлят умствения му потенциал , клонящ към абсолютна нула.
  • 15 Миризлив пор

    21 2 Отговор
    Много лесно можете да спрете изтичането на умни и кадърни хора. Просто им плащайте колкото трябва и те няма да си търсят работа някъде другаде. Със тези изказвания на господата индустриалци няма нормален човек да стои тук.

    Коментиран от #25

  • 16 Хаха

    13 2 Отговор
    Каза го този без такъв
  • 17 Гост

    23 1 Отговор
    Хахахахаха, егати демагогията. Бай Хой се подиграваше на хората, наричаше ги умни и красиви, бели якички, караше ги да садят картофи, да стават овчари, а сега щял да спира мозъците. Мозък, мозък та дрънка. Хора бягайте и се спасявайте, че голямо тегло се задава. Ако децата ви са готови за университет задължително навън. Не се връзвайте на поредния кьор-фишек с марка държавата.

    Коментиран от #18

  • 18 мислещ

    23 1 Отговор

    До коментар #17 от "Гост":

    Как няма да се подиграва - егати народа, щом допуска тиквата за премиер (КАзвам допуска, а не избира, понеже вече можем наистина категорично да кажем, че той сам си се избира чрез масивни манипулации на вота).
  • 19 Шопо

    13 1 Отговор
    Българино мозак нема, инак тебека немаше а те има!
  • 20 dsсса

    11 2 Отговор
    Много е важна средата. В България повечето училища произвеждат неграмотни млади хора. Повишаването на заплатите на учителите не е средство, с което това може да се промени. ББ казва "да повишим заплатите на учителите, защото не преподават добре". Учителите продължават да не преподават добре и ББ казва "да им подобрим заплатите още". Ами с такава стратегия учителите нямат никакъв интерес да преподават по-добре, защото ББ ще каже "ето, започнаха да преподават добре, НЕ Е НЕОБХОДИМО ДА ИМ ПОВИШАВАМЕ ЗАПЛАТИТЕ ПОВЕЧЕ". Съответно и повечето университети не правят нещо по-различно от училищата. Помните ли какво написах в първото изречение за средата? Малкото училища и университети, които преподават качествено, произвеждат умеещи специалисти. Но те след това попадат в среда, на неграмотници и тази среда ги поглъща и оформя по свой модел. Напредъкът на България е принципно възможен, но ще бъде бавен процес. Трябва да се оценят индивидуално всички училища и учители и да се диференцира заплащането им (малък проблем е, да се намерят подходящи хора, които да направят тази оценка). Трябва във високо-оценените училища да се осигури прием единствено по умствения багаж на учениците (намирането на хора, които да осигурят такъв прием е голям проблем). Знаем, че днес елитното училище в Горна Баня някак си най-подходящи ученици се явяват единствено децата на политиците и едрите бизнесмени. И когато след 15 - 20 години хората получили такова образование започнат да движат икон
  • 21 Xaxaxa и пак хахаха

    17 0 Отговор
    Българите ако имаха поне капка ум от 1 000 години нямаше да робуват на всеки дадървил си патладжан .

    Коментиран от #26

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Антибоковист

    16 0 Отговор
    Преди около 40 години е трябвало да спреш изтичането на твоя мозък,доколкото го е имало. Сега вече нищичко не може да се направи - кофата е празна.
  • 24 То бива бива ама

    16 0 Отговор
    Колко прости трябва да сме за да ни управлява прост пожарникар с голямо его?
  • 25 dsсса

    14 0 Отговор

    До коментар #15 от "Миризлив пор":

    Писах ти "+", дори знак за умножение щях да ти пиша, ако беше възможно, но вече само повишаването на доходите не е достатъчно. Само последният месец имаме най-малко два случая на дете умряло, защото лекарите не са го прегледали. Иди да раждаш (ама да не си по-мургавичък, че те бият лекарите) и кажи, че нямаш пари. Отделно освен заплата, трябва да има сигурност за тебе и семейството ти. Ти виждаш каква полиция имаме - затворниците бягат, гонят ги чистачките. А прокуратура и съд са много пъти по-зле. Трябва, когато министър (примерно на финансите) излъже Народното събрание, правителството да си подава оставката! Когато то не се срамува от такива си действия, то се предава на по-ниските нива и цялата държава се оплита в тотална лъжа. Трябва хората с най-хубави коли, да спазват най-стриктно правилника. А виждаш, че е точно обратното. Трябва медиите да обявят за ВИП персони изобретателите и откривателите, а разни многозначки, ултравиолетови и инфрачервени Златки да нямат въобще достъп до медии. И както сам разбираш, съм написал само един процент от онова, което трябва да се промени заедно със заплащането.
  • 26 Ром

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "Xaxaxa и пак хахаха":

    Следващите с надървени патладжани сме ние Романите . Сакън Бойко недей да правиш грешка да ни докараш 100 000 хил. работници кюрди за конкоренция за кой по надървен .
  • 27 9993

    5 6 Отговор
    Защо никой нормален човек не имигрира в руската кочина ? В Русия има една шепа българи.Никой не иска и да чува да ходи там,

    Коментиран от #37

  • 28 9689

    12 0 Отговор
    Престъпнико долен мозъците ще изтичат докато ти и бандата ти не са в кауша.
  • 29 проф.еколог

    1 14 Отговор
    Нищо особено не се случва, българия се чисти . Хора , наричащи родината си кочина, изобщо не заслужават да стъпват в България. Демографията показва, че всички народи имат в историята си период на пречистване от мръсната утайка, който се натрупва неизбежно през вековете.

    Коментиран от #31, #36

  • 30 1234

    7 0 Отговор
    Подаваш оставка и потока ще секне, за 10 г ражданията от 76 хил станаха 46 и работещите от 2.4 станаха 2.2. Кой ли е виновен се питам
  • 31 Не баш

    9 0 Отговор

    До коментар #29 от "проф.еколог":

    Проблема е, че хората, които казват, че България е кочина, са прави. А те са най - интелигентните. Иначе нямаше да е "изтичане на мозъци". Защо интелигентните напускат? Защото държавата ни наистина е кочина. А и по - точно от какво ще се пречистим? Ще останат само цигани и турци и българи вече няма да има. Баш изчистване.
  • 32 джи пи

    4 0 Отговор
    За кога Децата ми и внуците са вече чужди поданници
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 репресиранотгерб

    5 1 Отговор
    Всички напускат страната бягайки от Баце и групировката му.Който може на мига да се спасява в чужбина от герберско иго.
  • 35 Горчо

    6 0 Отговор
    В БАН е тотална мизерия и студ , а за 600 лв. няма как да останат. Бизнеса да почне да плаща пари на развойните си отдели и лаборатории , а не да им хвърля едни мижави пари и да се чуди , защо няма иновативни продукти и отдела му е слаб. В цял свят след военните лаборатории най-продуктивни от към иновации са лабораториите на индустрията , а те са частни. Така, че мили ми Ганьо Бизнесов, за да получиш трябва да си платиш, а ако не си плащаш за патент ще си инвестираш в своя развойна дейност.
  • 36 Глей ти

    6 0 Отговор

    До коментар #29 от "проф.еколог":

    А случайно да ти прави впечатление, че основно тези, които са в България я наричат кочина?
  • 37 ттт

    1 0 Отговор

    До коментар #27 от "9993":

    Нямаш информация! По брой на пристигнали миналата година емигранти класацията е:
    1. САЩ;
    2. Русия;
    3. Канада;
    4. Австралия;
    5. Великобритания.

    И не мисли, че емигрантите от Сиера Леоне и сие (каквито са повечето за позиции 1, 3,4 и 5) са по-качествени от емигрантите от Централна Азия, каквито са преобладаващите емигранти в Русия.
  • 38 Васил

    4 1 Отговор
    За него няма опасност той човека въобще няма мозък все пак на раменете си носи Тиква
  • 39 gggw

    8 0 Отговор
    няма как безмозъчните да спрат мозъците.... ще спрете изтичането като махнете малоумниците от управлението на държавата
  • 40 Behemoth

    4 0 Отговор
    То хубаво ама те мозъците отдавна изтекоха а тия дето останаха отдавна са на салата вследствие пагубното ти присъствие......
  • 41 Моше лихваря

    4 0 Отговор
    Ми какво изтичане ?Тука мозъци отдавна няма.Основно тикви,далавераджии,алъъш вериш,тарикати,"играчи"и т. н.
  • 42 ГАРГАРАТА на ГАРГАМЕЛ !

    0 0 Отговор
    От ГАРГАРИСТАН ! Щастливи магарищари убедени че притежавали " ФЕРАРИ " ! Що бе ? Добре сме ! Много сме добре ! Дай Боже всекиму !
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Ehooo

    3 0 Отговор
    И как бе Боко? Като всички управляващи сте малоумни! Съсипвате държавата в името на крадене и влачене! То тук нищо като хората няма! Младите хора може да се върнат само за едно - да станат политици като вас! Няма обраязование, няма здравеопазване, нама правосъдие, няма полиция да ни пази, има само дебеловрати и охранени шкембета. Окрадохте пенсионните фондове. Народа тегли хомота и пъшка, а ти ще връщаш умовете, които точно вие прогонихте - кликата ГЕРБ-БСП-ДПС+охранените псевдоПАТРИОТИ!
  • 45 Върнах се

    2 0 Отговор
    И съжалявам тук нищо не може не става. Пак заминавам, може би ще си дойда някога кога се пенсионира а може би не няма за какво
  • 46 сори

    1 0 Отговор
    Как ще ги задържиш бе Боко като твоите копои ченгетата ги млатат и тормозят под и над път а заплащане да не говорим .
  • 47 Ачо

    0 0 Отговор
    Е как бе, прав си е, взима мерки за неизтичането на мозъци, ето, минималната заплата се вдига на 610. Не е ли добре? Някой нещо да каже?
Новини по държави: