Last news in Fakti

21 Ноември, 2019 18:30 27 739 93

Путин неслучайно предрече разпадане на Европейския съюз

  • ес-
  • владимир путин-
  • брекзит

Според него някои страни от Източна Европа може да поемат по пътя на Великобритания

Путин неслучайно предрече разпадане на Европейския съюз - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

ЕС ще продължи да се разпада, прогнозира руският президент и посочи дори евентуален срок - "към началото на 2028 година". Според него някои страни от Източна Европа може да поемат по пътя на Великобритания. Доскоро подобно нещо бе сякаш немислимо, а сега изглежда съвсем вероятно. При всяко положение никак не е сигурно, че дезинтеграцията на Евросъюза ще бъде добра новина за Русия.

Когато Владимир Путин казва, че разпадането на ЕС може да не приключи с Великобритания, това изобщо не е злорадство, напротив: Русия не пожелава на Евросъюза такава участ, а иска "предсказуем и разбираем партньор". Има си причини за това.

"В наш интерес е всичко да се запази и да функционира ефективно - подчерта руският държавен глава. - Следим с тревога какво се случва там, тъй като съществена част от златновалутните ни резерви са номинирани в евро и за нас, независимо от спада в търговския обмен след различните санкционни решения, ЕС си остава най-големият търговско-икономически партньор."

С други думи, тръгне ли ЕС да се разпилява като къщичка от карти, сериозно и неизбежно ще пострадат не само икономиките на страните членки, а и тази на Русия: кръвоносната им система вече до голяма степен е обща - и не става дума само за газа.

Друг въпрос е, че според Путин тъкмо икономиката може да стане фактор за дезинтеграция в ЕС. Той не говори за икономическа криза, а за икономическия ръст по източните граници на ЕС - там просто ще превъртят от охолство.

Логиката тук е прозрачна: докато Брюксел финансира разнообразни програми за развитие и предоставя преки дотации на източноевропейските страни в стремеж да изглади контрастите, намалявайки изоставането на бившите участнички във Варшавския договор от "стара Европа", за Полша, Унгария и останалите е изгодно да бъдат в състава на ЕС.

Но щом само се превърнат от реципиент в донор и се наложи да дават назаем собствени средства, подкрепяйки изоставащите, тези страни може да изгубят всякакво желание за членство в ЕС. Развитие, което е абсолютно неизбежно - въпросът опира само до време и Брекзитът очевидно ще ускори нещата, тъй като Великобритания бе сред страните донори.

В момента икономиката на Източна Европа общо взето расте по-бързо от тази на Запада с изключение на държавите джуджета и офшорна Ирландия, която е сред днешните лидери. В бившия "съветски блок" годишното увеличение е 3 до 5 на сто, по на Запад - в най-добрия случай 2 процента, а в най-големите икономики около един процент. За това естествено допринася и ефектът на "ниския старт", но изоставащите упорито наваксват и очевидно напредват.

Ако оставим настрана сравнително преуспяваща Естония, най-добре се справят Унгария (точно там има ръст от 5 на сто), Полша, Чехия и Словакия, където населението вече получава високи или поне задоволителни доходи. По чудно съвпадение тъкмо тези държави формират собствено политическо обединение - твърд опонент на официален Брюксел.

Говорим за Вишеградската група, създадена още през 1991 г. По ирония на съдбата членките ѝ се обединиха тогава, за да вървят заедно към ЕС и взаимно да се подкрепят по пътя. Времената обаче се смениха: сега четворката остро критикува Брюксел заради миграционната му политика, а еврочиновниците - за "необоснована намеса в работите на суверенни страни", тоест в техните собствени.

В три от четирите държави властта вече е в ръцете на евроскептици. В Полша управлява партията "Право и справедливост", разгромила съперниците си на последните избори под лозунги, изпълнени с консерватизъм, полски национализъм и критики към Берлин и Брюксел.

В Унгария не се предават партията "Фидес" и премиерът Виктор Орбан, наричан "Путин на Евросъюза" и "главен враг на глобалиста Сорос". А в Чехия сполучливо се допълват ексцентричният президент Земан, явен симпатизант на Русия, и премиерът Бабиш, срещу когото привържениците на "единна Европа" (най-вече младежта) тихомълком готвят собствен "Майдан".

Доста са разликите между тези страни - къде е толерантна и атеистична Чехия, къде е Полша, богомолна до мракобесие, или Унгария, която до днес се мисли едва ли не за империя. И все пак нещо ги обединява - те са формирани и узрели до сегашното си състояние именно като национални държави с остър усет за ценността на понятието суверенитет. Затова нека не се чудим, че либералните чехи вече два пъти поред избират президенти, демонстративно неизползващи знамето на ЕС, макар законът да ги задължава.

В очите на мнозина поляци, унгарци, чехи брюкселските бюрократи са само ново, подобрено издание на "съветските другари" - посягат на традициите им като независими нации и слава богу, че не пращат танкове засега.

Виждаме у тях чувство за уязвена донейде национална гордост и неприемане на евробюрократите - неизбрани от никого и съмнително ефективни, но решени да сложат под общ знаменател твърде различните държави в ЕС. Ако това бъде съчетано с явна икономическа нецелесъобразност страните им да членуват в общността, прогнозата на Путин има шанс да се сбъдне.

Ще подчертаем: явна нецелесъобразност. Сериозни щети, както казахме, се очакват от множество не тъй очевидни процеси, нарушени, защото ЕС се цепи по шевовете. Няма обаче авантюри, в които не би дръзнал да се впусне един истински популист - а популистите са на почит в днешна Европа.
Всъщност никой в ЕС май не спори вече с извода, че общността е в структурна криза. Населението на много страни все по-настойчиво тества якостта на тази конструкция. Изборните победи на евроскептиците изглеждат отвътре дори по-ефектно от впускането на Великобритания в свободно плаване.

Естествено после мнозина ще съжаляват. Мнозина съжаляваха навремето и за края на социалистическата епоха. Но колелото на историята не дава заден ход - затова пък нищо чудно да се превърти отново. И пак да видим в Източна Европа същите политически процеси като в края на 80-те и началото на 90-те.

Дмитрий Бавирин, "Взгляд", 21 ноември 2019 г.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 47 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ю Кортес

    62 114 Отговор
    Водещи руски историци говорят за разпад на русия

    Коментиран от #41, #61

  • 2 Прав е

    108 48 Отговор
    Прав е

    Коментиран от #86

  • 3 Русороб

    53 115 Отговор
    Чакай първо англетата да излезнат, но забравих, това никога няма да се случи, виж за разпад на русссия може да се говори с пълна сила, да не кажа даже че някои почти са напуснали. Не копай гроб другимо, че ватникът ще се озове в него.

    Коментиран от #23, #58

  • 4 Путин е долнопробен лъжлив циганин

    57 137 Отговор
    Каквото и да каже тоя недорасъл смешник е тотална глупост за възбуждане на малоумниците провалили живота си в русоробия. Всяко негово жалко изказване е в рубриката "Смях в залата". Най-добре е да си затваря лайняната уста и се скрие под масата. Нещастник.

    Коментиран от #26, #59, #72, #76, #77, #81

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Боярышник

    46 100 Отговор
    Таз ушанка да си види гладният народ и после да дава оценки.Евроха ву е трън в очите,защо ли..?
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Баба Ванга

    16 83 Отговор
    е казала, че цяла източна Европа и Балканите ще обезлюдеят. Дали Русия, която е почти в Азия, ще има принос в това?

    Коментиран от #15, #30, #79

  • 9 За жалост

    98 18 Отговор
    Бг няма да напусне. Нашата мафията е прекалено проста и не умее нищо да прави, ако някой не й диктува. Освен това е много продажна и за пари е готова на всичко. Така че ние твърдо остаВаме в Евро Съюза, ЧЕ ГОЛЕМИ ПАРИ ЧАКАТ НАШИТЕ МАФИОТИ ОТ ПРЕВРЪЩАНЕТО НА СТРАНАТА В БОЙНО ПОЛЕ
  • 10 Тръмп

    38 84 Отговор
    Хибридни мечти на психично болни комуноиди от Кремъл!!!:):):)Още се кланят на сифилистичния идиот Ленин!!!:):):)Като им свърши газта и ще се завърнат към землянките в Сибир!!!:):):)
  • 11 Бай хой

    34 71 Отговор
    Иска му се на синът на Мария Шаламова да тръгнем пак към Русия, да ама не, вече сме брали ядове там и не се връщаме обратно! Тия еврейски тарикатщини да си ги прилага към бившите руски републики, а не към нас....
  • 12 зелник

    25 29 Отговор
    А дотогава ти ще си изсъхнал на някое дърво.
  • 13 Ввв

    34 70 Отговор
    Путьо пак е прекалил с гъбите в Сибир
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Ники

    11 27 Отговор

    До коментар #8 от "Баба Ванга":

    Е те така, тия и емигранти нещат, пък скоро и свои няма да имат по техните територии.
  • 16 Браво

    63 25 Отговор
    Абе леко Ви пресъхват устенцата ?
    А Бг хамерски лакеи ? Путин , Мутин ама досега каквото каже уж “ джуджето “ все става ! Хубавото че като потънат вашите хамерски “ БРАТЯ “ няма да са сами !Както винаги в Историята , сред нае.аните сме и ние - най големите подмазвачи и Лакеи !
    Хайде “смачкайте “ и го “разбийте “ със фантасмагорични стихчета и басни ...

    Коментиран от #25, #55

  • 17 Верно е това..!

    62 13 Отговор
    Натам вървят нещата, тъй като.няма единност има разединение..!
  • 18 Аман–Аман

    21 28 Отговор
    Турция е толкова зависима от Европа, че ако Европа се разпадне, 50 милиона турци - останалите са кюрди - ще се убият с цианид в следващата секунда.
  • 19 Българин

    23 60 Отговор
    Свето ке стане по добър когато Владимир Владимирович легне до Владимир Илич в мавзолея!

    Коментиран от #20, #69, #74

  • 20 Браво

    48 14 Отговор

    До коментар #19 от "Българин":

    Срамиш името Ванга , срамиш името Българин , но той Оня си знае работата ...

    Коментиран от #22

  • 21 Руските свине

    29 61 Отговор
    Точат лиги за разпадането на ЕС, но е най-вероятно руската кочина ще се разпадне няколко века преди разпада на ЕС. Така, че руските роби са си спестят усилията и да не квичат напразно.

    Коментиран от #24, #70, #75

  • 22 Българин

    23 44 Отговор

    До коментар #20 от "Браво":

    Ако си знаеше работата нямаше да има руски боклук в България!
  • 23 смешници

    54 18 Отговор

    До коментар #3 от "Русороб":

    Върви чакай разпада със Соломон Пасита. Той от 30 години чака ама както върви - няма да го дочака ! По вероятно обора да се разпадне , отколкото Русия !

    Коментиран от #89

  • 24 говедата

    49 11 Отговор

    До коментар #21 от "Руските свине":

    най много желаят разпада на ЕС !

    "Майната му на ЕС", казва в телефонен разговор помощник-държавният секретар на САЩ за Европа и Евразия Виктория Нюланд, която в момента е в Киев. Събеседникът й e посланика на САЩ в Украйна Джефри Паят.

    Коментиран от #27

  • 25 Джуджето психопат

    18 43 Отговор

    До коментар #16 от "Браво":

    Се прави на шаман и отправя заклинания за разпадането на съюза, който в голяма степен е пречка за изпълнение на налудничавият му план за възстановяването на руската империя. Толкова е луднало горкото, че вече напълно е загубило връзка с действителността. Тъпите му роби обаче, все още го смятат за гениален.

    Коментиран от #73

  • 26 шут в гъза

    51 16 Отговор

    До коментар #4 от "Путин е долнопробен лъжлив циганин":

    Каквото е казвал Путин до сега все се е сбъдвало .
    На противоположния полюс е бай доню дето казва по шест лъжи на ден. Има го документирано.
  • 27 Рубладжийче

    9 37 Отговор

    До коментар #24 от "говедата":

    Руската подлога Borislav Popov отново се подвизава под чуждо име.
  • 28 Истината

    21 62 Отговор
    „Ето какво мисля аз – Путин е убиец, бандит и продукт на КГБ, който се опитва да използва всяка ситуация в своя полза. Всички ние разбираме кой и какъв е Путин. Ние трябва да се върнем към концепцията на Рейгън: Мир с помощта на силата. Защото единственият език, който разбира Путин е езикът на силата“.Джон Маккейн

    Коментиран от #34

  • 29 Тест

    20 51 Отговор
    Какво е общото между медузите и русофилите?
    А/ И двата вида са слузести, пихтиести и отблъскващи
    Б/ И двата вида са отровни за хората
    С/ И двата вида нямат мозък

    Коментиран от #35

  • 30 дядо Ваньо

    45 7 Отговор

    До коментар #8 от "Баба Ванга":

    Един ден всичките, дето плямпате глупости и ги пишете на леля Ванга, ще си платите за простотиите.
    Днеска поне на още 2 места си го напляскал. Не е казвала "Източна Европа и Балканите" че ще обезлюдеят. Това са ти го спуснали по тролкома за да тровиш хората, дето ти четат простотиите.
    Аман от експерименти на социални инжинери, извършвани чрез двукраки екстр*менти.
  • 31 Ай сифон бе

    17 42 Отговор
    ЕС ще се разпадне на Путкин ден на 30 февруари
  • 32 JPower

    36 10 Отговор
    Таз ""новина"" не е от днес, но да кажем,че факти.бг са бавни, защото четат турски сайтаве...
    Та, докато народите на Балканите, без туркия, не разберат,че ако сме единни, не ни трябва никакви. ЕС, НАТО и д-р.подобни банди, създавани с цел грабежи и убийства на по-слабите!! На Балканите живеят близо 55 мил.души, което е близо до населението на Германия, Франция, Испания и Италия.. По територия е малко по- малка от Франция!!! Тааа, само обединението на балканите може да ни спаси!!

    Коментиран от #33

  • 33 Я го гледай ти

    18 13 Отговор

    До коментар #32 от "JPower":

    Ами те Балканите са си Европа ве пич и никой не може да ги измести в Азия
  • 34 смешник

    33 7 Отговор

    До коментар #28 от "Истината":

    Какво направи сенатор Маккейн на Путин ? Мисленето ти е като на див селянин в кръчма .
  • 35 па си тъп

    23 6 Отговор

    До коментар #29 от "Тест":

    Тоя тест за говедата ли се отнася ?
  • 36 кой ще духа таратора

    28 11 Отговор
    Кaк "Пoceйдoн" вцeпeни CAЩ
    Мoжe дa изчeзнe цялa Ceвeрнa Aмeрикa
    Тoвa e acимeтричнoтo oръжиe, c кoeтo Руcия умнoжaвa пo нулa вcички гeoфизичecки и климaтични oръжия нa CAЩ, зa кoeтo бяхa прeдупрeдeни. Cпoрoвeтe oкoлo нeгo прoдължaвaт. Дaннитe ca cупeрceкрeтни.
    Acимeтричнoтo oръжиe e oръжeйнa cиcтeмa, кoятo трябвa дa нaнece нa прoтивникa, нaпримeр нa CAЩ, мнoгo пo-гoлeми унищoжeния oткoлкoтo CAЩ щe мoгaт дa нaнecaт нa прoтивникa, нaпримeр нa Руcия.
  • 37 краварите пак на стоп

    22 7 Отговор
    US РAКEТAТA, КOЯТO CE КAНEШE ДA ПРEБOРИ РУCИЯ, ГРЪМНA!!

    Рaкeтaтa прoтoтип Stаrship нa aмeрикaнcкaтa кoмпaния SpасеX прeтърпя гoлямa aвaрия пo врeмe нa изпитaния зa нaлягaнeтo, cъoбщaвaт aмeрикaнcкитe мeдии.

    Видeo oт aвaриятa в aмeрикaнcкия щaт Тeкcac пoкaзa рaзкъcвaнeтo нa гoрнaтa чacт нa кocмичecкия кoрaб.

    Stаrship бeшe рeклaмирaн шумнo зa кoнкурeнт нa гoлямaтa нoвa рaкeтa нa aмeрикaнcкaтa кocмичecкa aгeнция НACA, нaрeчeнa Spасе Lаunсh Systеm (SLS), кoятo щe бъдe изпoлзвaнa зa изпрaщaнe нa acтрoнaвти нa Лунaтa и Мaрc.
  • 38 Високо-Планински джентълмен с 5 букви

    10 6 Отговор
    А ко ще стане с нашия ЛЕВ.Таман щяхме да преминем в Евро.Като се смеехме на рублата и лирата сега ще купуваме 1 кутия кибрит за 1000 лева както през 1997.Мале мале😭😭
  • 39 Гост

    36 9 Отговор
    Няма нужда Ванга да го е казала или Путин да го прави. Разпадът е неизбежен поради многото различия в интересите и мераците на страните-членки. В това отношение и Тръмп помага.

    Коментиран от #40, #42

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Пенчо

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "Ю Кортес":

    Ааааа ааааа, САКЪН!
  • 42 ТОЧКАТА

    22 5 Отговор

    До коментар #39 от "Гост":

    Най-вече ТОЙ>>>Пък то още Буш раздели ЕС на СТАРА И НОВА Европа!!!Май точно Америка бута и тласка този процес,най вече като подреди Брюкселският бизнес,по подобие на Вашингтонсият/лобита,казуси,пари за крадците и растящо неравенство/
  • 43 геофизик

    26 8 Отговор
    Русия е разположена на Евразиатския континент, където е основната част от нейната територия, на която се разполага голяма част от населението и е отдалечена от океанските и морски пространства. За оцеляването на държавата в случай на глобална война това ще бъде решаващо. При това средната височина над равнището на морето практически гарантира на Русия защита от потопяване даже при мащабни бедствия, съпровождани от мощни мегацунами.

    Коментиран от #45

  • 44 геофизик

    25 4 Отговор
    Различна е картината при САЩ. В прибрежните райони с незначителна височина над морското равнище е разположена значителна част от населението – над 80 процента. Тук са и основните производствени мощности на САЩ. Даже относително слаба цунами с височина няколко десетки метра може да донесе катастрофални последици за САЩ. Това беше доказано от урагана Катрина в Ню Орлийнс, който беше потопен и до днес не може да се справи с последствията от катаклизма.
  • 45 Само питам

    9 27 Отговор

    До коментар #43 от "геофизик":

    Джуджето обеща на руснаците да отидат директно в рая при евентуална война. За руските роби не е обещавал нищо. Но едва ли има руснаци толкова тъпи, че да желаят да отидат там с ентусиазъм.

    Коментиран от #47

  • 46 икономист

    29 7 Отговор
    Капитализмът, като цивилизационна система, се изчерпа. Човечеството се нуждае от нова система – без лихви и кредити.

    Пазарната икономика и нейните финанси рухнаха. Защо? Отговорът е прост – защото тя е всичко друго, но не и пазарна.

    Лихвите на банките вече са отрицателни. Това го няма даже в ислямските финанси. Нямаше го и в бившите социалистически страни. Основата на капитализма са лихвите, но те вече не дават печалба.
  • 47 кажи бе серсем

    31 5 Отговор

    До коментар #45 от "Само питам":

    - Годината започна с ултиматума на САЩ към Венецуела – вместо законно избрания президент Мадуро, да бъде призната, тяхната марионетка за президент. Иначе! Иначето обаче не настъпи. 11 месеца по-късно Мадуро е на гости на Путин, Болтън беше уволнен, във Венецуела са кубинците и китайците.

    Коментиран от #56

  • 48 цялата истина

    26 10 Отговор

    До коментар #40 от "Истината":

    Фрoнтмeнът нa “Рaмщaйн”: Нe ce бъзикaйтe c Руcия! Руcнaцитe винaги ca ни “рaзбивaли”!
    Тe трeнирaхa във вoдa c тeмпeрaтурa +18-19 грaдуca пo Цeлзий. Тoвa ca нaй-брутaлнитe типoвe в cвeтa. Нe чувcтвaт бoлкa, издържливи ca, изключитeлнo душeвни. В тях имa мнoгo трaгизъм и oгрoмни cърцa. Тe винaги ca ни “рaзбивaли”. Нe ce бъзикaйтe c руcнaцитe”, зaяви Тил Линдeмaн

    Коментиран от #50

  • 49 гражданин

    20 5 Отговор
    В статията няма нищо лошо и невярно.Истината е,че т.нар. глобализъм се опорочи от користни цели.Най лесната формула е облекчена митническа,визова и търговска политика между държавите при спазване на държавния и политически суверенитет.Иначе винаги се получава изкористяване.Всяка страна си има свои културни и национални ценности,които трябва да се уважават и отстояват,всяка държава има свои интереси.
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Хахах

    11 20 Отговор
    Не е предрекъл. НАДЯВА СЕ - има съществена разлика. Отдавна руснака знае че Русия винаги ще е бедна и недоразвита и единственият начин да изглежда по-малко нелепа е и другите да изглеждат зле. А иначе преди така загниваше капитализма всеки ден САЩ фалираше. Па то взе че СССР се разпадна и Русия фалира. Такива си ги бръщолевят в Кремъл от край време хахахахахах
  • 52 Анонимен

    17 6 Отговор
    В интересни времена живеем и все по-интересно ще става,2020г ще е доста интересна и скоро ще сме свидетели как първите ще станат последни.
    Капитализма е на път да рухне,нищо няма да е все така има една приказка.

    Коментиран от #54

  • 53 Хрониките на Евразия

    9 17 Отговор
    Вие виждали ли сте от какво правят в Русия автомобилите ,
    самолетите , млякото и кашкавала ?
    А защо тогава си мислите , че техният президент е направен от друг материал , че му вярвате ?

    Коментиран от #60

  • 54 Хахах

    5 12 Отговор

    До коментар #52 от "Анонимен":

    Демек Русия и Хонг Конг ще рухнат. Те определено са образец за капитализъм!
  • 55 Айде бе

    9 9 Отговор

    До коментар #16 от "Браво":

    И кое е станало? Дето беше казал, че за 4 години бурно ще се индустриализират и ще догонят Запада ? Той и Димитров беше предсказвал такива глупотевина и знаем как свърши соцът, дето беше гробокопач на капитализма!
  • 56 И аз да кажа

    9 15 Отговор

    До коментар #47 от "кажи бе серсем":

    И като ги гледам вкупом са цъфнали! Горките хора там, спасяват се с милионна емиграция от управията на шофьора Мадуро и приятелчетата му диктатори

    Коментиран от #63, #78

  • 57 ЧИЧО

    6 15 Отговор
    ТОЯ МУ СЕ ИСКА НО НЯМА ДА СТАНЕ РУСИЯ ГЛАДНИЯ И НАРОД Я ЧАСА НОВА РЕВОЛЮЦИЯ И РАЗПАД НА МНОГО РЕПУБЛИКИ ВСЕ ГЛАДНИ НА НАРОДИ БЕЗ СОБСТВЕНОСТ И ОЛИГАРСИ КАТО ПУТИН НА БЕСИЛОТО ЩЕ ГИ ЧИСТЯТ
  • 58 Грух

    8 4 Отговор

    До коментар #3 от "Русороб":

    Глупости мамин.
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Грух

    8 2 Отговор

    До коментар #53 от "Хрониките на Евразия":

    Ти виж лнатъ, от които си стрктуриран.
  • 61 виктор юго

    7 3 Отговор

    До коментар #1 от "Ю Кортес":

    "водещи руски историци" платени от запада
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 бай хой

    8 6 Отговор

    До коментар #56 от "И аз да кажа":

    диктатор ти е празната кратуна дето я използваш само за равновесие
  • 64 Алексей Сергеев

    5 14 Отговор
    За Европейския съюз не съм сигурен, че ще се разпадне. Но СССР - империята на злото, веднъж се разпадна. Специалисти изчислиха, че след 30 г. в Русия мюсюлманите ще представляват мнозонство и ще се разпадне Евразия.. защото се крепи на оръжието
  • 65 Гост

    4 12 Отговор
    Този лилипут да вземе първо да си види кочината тогава да прави предсказания. Болен комунистически мозък 🧠.
  • 66 Доктор Охболи

    14 3 Отговор
    Никой ли от коментиращите не е прочел статията?!Цитат от нея:Кoгaтo Влaдимир Путин кaзвa, чe рaзпaдaнeтo нa EC мoжe дa нe приключи c Вeликoбритaния, тoвa изoбщo нe e злoрaдcтвo, нaпрoтив: Руcия нe пoжeлaвa нa Eврocъюзa тaкaвa учacт, a иcкa "прeдcкaзуeм и рaзбирaeм пaртньoр". Прочетохте ли внимателно? Русия НЕ ПОЖЕЛАВА НА ЕС ТАКАВА УЧАСТ... айде сега пак кооментирайте.
  • 67 Баба Ванга

    6 12 Отговор
    Русия ке се разпадне, а Владко ще му разнасят кокалите вълците из Сибир.
  • 68 Стрелата

    2 3 Отговор
    Първо научи български кекаш мекаш ПАпуч.
  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 гост

    6 5 Отговор
    Не само ,че много страни ще напуснат ЕС до 2028 но и няколко ще фалират , първите са булгаристан и усрайна .
  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Радо

    5 4 Отговор

    До коментар #25 от "Джуджето психопат":

    Единствения който е загубил представа за реалноста и живее в свой някакви налудничави фантазийки си ти, трол непоръбен..!
  • 74 Смешник депресиран..

    5 4 Отговор

    До коментар #19 от "Българин":

    Ха..ха.. толкова си зле че забравяш от кой фалшив профил драскаш,нали.? „Българин” „Баба Ванга” и колко още бе смешко..?
  • 75 САЩ е клозет

    7 5 Отговор

    До коментар #21 от "Руските свине":

    Пак прочети статията щото явно не си,или толкова ти са възможностите че не вдяваш нищо от това което четеш. Не Русия а САЩ искат слаба и зависима от тях Европа. Русия е по-добре свързана с Европа отколкото с който и да е друг континент.
  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 соросоидни кърлежи

    4 3 Отговор

    До коментар #4 от "Путин е долнопробен лъжлив циганин":

    браво, яко е да бъзикаш Путин, натискаш клавиши и си герой, политици не смеят, обаче простаци тук щракат ли...
  • 78 Петър

    10 4 Отговор

    До коментар #56 от "И аз да кажа":

    Ами нищо смислено не си написал. Повтаряш само това което си чул от разни платени медий и това е. Диктатор за САЩ е всеки президент който не им се кланя или не им изпълнява поръчките. Защо бе разбирач Пиночет толкова години извършваше масов геноцид в страната си но се потдържаше от САЩ,а.? Виждаш ли къде е разликата.! Тия приказки за „демокрация” са прах в очите и се учудвам че все още има такива като теб които се връзват на такива простотий.
  • 79 Хаха

    4 0 Отговор

    До коментар #8 от "Баба Ванга":

    Тя баба ти Вангелия беше казала и, че последния президент на САЩ ще чернокож ама какво стана?
  • 80 Винкел Тачър

    2 1 Отговор
    ЕС е като СССР, а Путин и Тръмп, като Горби и Рейгън - заедно си плетат кошницата
  • 81 Някой

    4 4 Отговор

    До коментар #4 от "Путин е долнопробен лъжлив циганин":

    По добър дипломат и държавник не е имало не е ясно по каква причина са тези просташки изкази срам за българската нация
  • 82 Тоди

    4 5 Отговор
    Тя Путиновата Русия се разпада! Колко е жалък, той предрича разпадане на ЕС - този съюз е Стандарт и мечта на всички! Никой не иска Русия, всички бягат от нея, като дявол от тамян! Тя Русия ламти за чужди територии, а после ги управлява, като през 17- ти век! Даже и емигрантите не желаят да са там.
  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 коментар

    4 2 Отговор
    Той и станишев през 2013г беше казал за бсп, че щяла да процъфти, пък то К'во стана, бсп се разцепи на свои, и твои.......на станишевци, и ниновци!И бсп се срива!!!
  • 85 7852

    4 2 Отговор
    РАЗПАД НА РУСИЯ .... КАТО КАК ВИ СЕ ПРИСЪНИ И ТОВА. ИКОНОМИЧЕСКИ, АКО САМО ПРЕДПОЛОЖИМ ЧЕ СЕ НАЛОЖАТ САНКЦИИ НА НЯКОЯ ЕВРО СТРАНА - ТЯ ЩЕ Е ГЪТНАТА ЗА НЯКОИ И ДРУГ МЕСЕЦ.
    С РУСИЯ НЕ ТАВА. ИСКА ВИ СЕ ДА НИ УБЕДИТЕ АМА НЕ ТАВА. КАЖЕТЕ НЕЩО И ЗА АМЕРИКА ДЕ, КАТО КАК ЩЕ ВЪРВЯТ НЕЩАТА... ПО ОФИЦИАЛНИ АМЕРИКАНСКИ ДАНИ - МИЛИОНИ БЕЗ РАБОТА, МИЛИОНИ РАБОТЯТ НО НЯМАТ, ЗАКРИТИ ЗАВОДИ - ДЕТРОЙТ.., ФАЛИТИ И СПЯЩИ НА УЛИЦАТА С ОГРОМЕН СОЦИАЛЕН ПРОБЛЕМ - НЯМА И КАКВО ДА ЯДАТ ..... ЗАЩО НЕ ГОВОРИМ ЗА ТОВА, И ТЕ СА ХОРА, А ??? РУСИЯ ЩЕ СИ Е ДОБРЕ. НИЕ ДА МУ МИСЛИМ, ОСВЕН ЧЕ НЯМАМЕ, А ИМАХМЕ, НЯМА И ОТ КОЙ ДА СЕ ВЗЕМЕ ВЕЧЕ, А АМЕРИКАНЧЕТАТА НЕ ДАВАТ БЕЗ ДА ЦИЦАТ..
    РУСИЯ БИЛА ГЛАДНА...............ХО ХО ХО ХО СОРОСОИДЧЕТАТА ТАМ ТОЧНО ТЕЗИ БОЗИЧКИ ПУСКАТ - КАК НАРОДА ЩЯЛ ДА СВАЛИ ПУТИН ОТ ГЛАД - Е ТОГАВА ЗАЩО ГЛАСУВАТ НАД 70-80 ПРОЦЕНТА ЗА НЕГО. ЗАЩО ГО ПРЕИЗБИРАТ.. ПРОСТО Е - ЗА ДА НАРИТА ТЕЗИ КОИТО ИСКАТ РУСИЯ ГЛАДНА БЕДНА И БЕЗ АРМИЯ. ПОСЛЕДНОТО ИМ БЪРКА НАСАМ НАТАМ ОЧЕВАДНО. ТА ЛОШАТА РУСИЯ НЕ ХРАНИ ВЕЧЕ ТАРАНТУТЛЯЦИ ПО КОНТИНЕНТИТЕ - ТОЧНО КАКТО САЩ ИСКАТ ДА НЕ ДАВАТ ПАРИ НА ЕС И РАЗНИ ДЕМОКРАТИЧНИ ДЪРЖАВИ. СЕГА РУСИЯ ИМА В ПЪТИ ПО МОЩЕН СТАРТ - СЛЕД 30 Г ОГРАБВАНЕ И ПРОСТОТИИ. НО РУСНАЦИТЕ СЕ СЪБУДИХА, И ЩЕ ИМАТ. ЗА НАС.....МАЛКО ВЕРОЯТНО. ЕДНО ВРЕМЕ КАТО ДАВАШЕ И НА НАС ЗА РАЗЛИКА ОТ ТЕЗИ ДЕТО ИЗНАСЯТ САМО ОТ НАС ВКЛ И ПРОСЛОВУТОТО ЗЛАТО, ИЗНАСЯХМЕ И НИЕ - ЗА САЩ, КАНАДА, ФРГ, АНГЛИЯ АРАБСКИТЕ СТРАНИ, РУСИЯ И ЕВРОПА КАТО ЦЯЛО - ХИЛЯДИ СКЪПИ МАШИНИ, ДА, ХИЛЯДИ

    Коментиран от #87

  • 86 КГБ-то

    5 2 Отговор

    До коментар #2 от "Прав е":

    Това е един ИЗКЛЮЧИТЕЛЕН ЧОВЕК ,ТРЕЗВОМИСЛЕЩ РЪКОВОДИТЕЛ НА НАЙ-ГОЛЯМАТА И СИЛНА ДЪРЖАВА НА ЗЕМЯТА!
    Америка е бита карта,европедераския съюз-тоже,Китай превзема технологиите,Русия-военната промишленост и енергийната сигурност на планетата,Германия...скоро ще бъде "Ислямска република Германистан"...
    Швеция-тоже,Франция-...Норвегия...ще се обезлюдят,по причини известни на всеки-само жените могат да раждат деца!...
    Тъй че-колкот* и да реват сороснята-ще им остане само пяната по устата ...
  • 87 гражданин

    3 1 Отговор

    До коментар #85 от "7852":

    Абсолютно си прав!Факт.Жалко,че хората трудно го осъзнават,жалко,че ни продадоха по пълна програма.На моменти си мисля,че хората се държат като хипнотизирани....Дано скоро се събудим.
  • 88 баба ви Елизабет

    1 0 Отговор
    Няма нищо случайно, но има ред - като във форума първи, последни и най-харесвани
  • 89 Да да

    0 1 Отговор

    До коментар #23 от "смешници":

    Съюз не рушимъй! А се разруши! Вярно. малко повече почакахме! Но ние не бързаме! Вече видим икономипески на ушанките, когато искат, тогава да се разпадат!
  • 90 Бой

    0 0 Отговор
    Тези предскаАния показват единствено собствената ти слабост другарю и неспособноста да се конкурираш с Европа. Ще има доста недоволни руснаци кога им натежи икономическата немощ в търсене на прехрана!
  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 EEE

    0 0 Отговор
    айде айде и още от времето на Наполеон разпадате Русия, ма нещо все му се случва на тоя запад и колабира след всяка война :D
  • 93 Реалист

    0 0 Отговор
    "Ecтecтвeнo пocлe мнoзинa щe cъжaлявaт. Мнoзинa cъжaлявaхa нaврeмeтo и зa крaя нa coциaлиcтичecкaтa eпoхa. Нo кoлeлoтo нa иcтoриятa нe дaвa зaдeн хoд - зaтoвa пък нищo чуднo дa ce прeвърти oтнoвo. И пaк дa видим в Изтoчнa Eврoпa cъщитe пoлитичecки прoцecи кaтo в крaя нa 80-тe и нaчaлoтo нa 90-тe." - много важно предупреждение! Не ни искате а? А после да не съжалявате? - Е, не съжаляваме за "цоциализъма"!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания