Last news in Fakti

22 Ноември, 2019 09:06 2 162 1

Случаят "Дафне Галиция": ще падат още глави

  • малта-
  • убийство-
  • журналистка-
  • дафне галиция-
  • ес-
  • корупция

Полицията в Малта арестува бизнесмен във връзка с убийството на журналистката

Случаят "Дафне Галиция": ще падат още глави - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

„Смятаме, че това е нашият човек“, написа блогърът и автор Мануел Делиа за задържането на Фенек. Заедно с други двама журналисти той публикува книга за корупцията сред управляващите, прането на пари и мафиотските сделки на островната държава. Въпреки че делото тепърва предстои, разследващи журналисти отдавна са убедени, че Фенех стои зад убийството на Дафне Галиция, казва Делиа.

Това престъпление шокира Малта и Европа

Дафне Каруана Галиция беше убита преди малко повече от 2 години. Тя загина в близост до дома си от заложено в колата ѝ взривно устройство. Покушението бързо се превърна в международна новина, включително защото това бе първият случай в ЕС, в който за убийство на журналист са заподозрени политици. Галиция е автор на редица материали за корупцията в страната. В тях става въпрос за връзките между политици и олигарси - как те са превърнали средиземноморската държава в рай за нелегални трансфери на пари, купуване на паспорти, укриване на данъци и фирми-пощенски кутии.

През декември 2017 година трима души бяха задържани и обвинени, че са поставили и задействали бомбата. След това обаче настъпи затишие - въпреки интервенциите от Брюксел и на ЕП.

Сега изглежда има раздвижване. „Правителството разбра, че светът продължава да се вълнува от случая, и че то повече не може да се крие", казва Мануел Делиа. След като Галиция беше убита, той продължи делото ѝ и се включи активно в разследването на престъплението. Синовете на убитата журналистка и международна група от репортери пък продължиха да публикуват материали за корупцията в Малта.

От посредника до поръчителя

Във вторник малтийският премиер Джоузеф Мускат обяви неочаквано, че ще бъде предоставен имунитет срещу съдебно преследване на заподозрян, служил като посредник при организирането на покушението срещу журналистката - ако той предостави сериозни доказателства за това кой стои зад убийството. Междувременно задържаният за участие международна група за пране на пари таксиметров шофьор Мелвин Теума реши да говори: той поиска да бъде освободен от затвора срещу предоставяне на информация за поръчителя на убийството. Той твърди, че разполага със сериозни доказателства, в това число и запис на част от разговора му с поръчителя. Теума призна, че е наел тримата, поставили взривното устройство в колата на журналистката. Те обаче отричат.

В сряда малтийската полиция предотврати предполагаем опит за бягство на Йорген Фенек, който се готвел да напусне страната с яхтата си. Плавателният съд е претърсен от полицията, която в рамките на 48 часа трябва да предостави основания за задържането. „Вероятно ще го задържат за малки нарушения докато съберат необходимите доказателства по случая с убийството“, казва Мануел Делиа. Сигналът срещу Фенек вероятно е дошъл от Мелвин Теума.

Кой е Йорген Фенек?

Фенек е трето поколение семейни предприемачи. Семейството има участие в хотели, нощни клубове, казино, производство на електроенергия и във водния транспорт. Състоянието на Фенек се оценява на няколко стотин милиона евро. През миналата година стана ясно, че той е собственик и на „17 Black“ - фирма, регистрирана в Дубай. Оттам следите водят към „Мосак Фонсека" - адвокатската кантора, свързана със скандала „Панама пейпърс". Като получатели на пари бяха идентифицирани малтийският министър на туризма Конрад Мици и шефа на кабинета на Кийт Скембри. Преди да бъде убита, Дафне Галиция беше писала за фирмата „17 Black".

Връзката с покушението на Галиция е построената през 2013 г. газова централа в Делимара. Сред собствениците са германската „Сименс“, държавната енергийна компания „Сокар“ от Азербайджан и малтийският холдинг „Електрогаз“, в който участие има и Фенек. Около този инфраструктурен обект отдавна има съмнения за корупция.

Убитата журналистка е получила мейли от вътрешна кореспонденция, от които става ясно, че договорите за производство на енергия в Делимара са излизали скъпо на малтийските данъкоплатци, тъй година след година на посредници са били плащани двуцифрени суми в милиони за подкупи около осигуряването на необходимите количества втечнен газ.

Следата стига до управляващите

Има подозрения, че бившият енергиен и настоящ министър на туризма Конрад Мици и шефът на кабинета Кийт Скембри са получили милиони от подкупи. Евродепутатът Свен Гиголд настоява двамата заподозрени представители на властта да се оттеглят. А от по-нататъшното развитие на случая ще стане ясно доколко малтийското правосъдие е независимо от политическо влияние.

Правителството в Малта многократно е критикувано от ЕС заради върховенството на закона. В политическия и финансов елит на страната се е настанило чувството за безнаказаност, казва по този повод Гиголд. Според него разкриването на убийството на Дафне Каруана Галиция ще бъде лакмус за правосъдието в Малта. "Крайно време е мъжете, които стоят зад него, да бъдат подведени под отговорност“, добавя зеленият евродепутат.

Дали премиерът Мускат ще оцелее политически - не е ясно. Отдавна той е подозиран, че поддържа много тесни отношения с управляващото семейство в Азербайджан. Дали очакваният процес за убийството, който ще извади на показ много детайли, ще стигне само до един министър и до шефа на неговия кабинет - също не е сигурно. Ако се докаже наличието на корупция около договорите за Делимара, със сигурност ще падат и още глави.

Автор: Барбара Везел


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Borislav Popov

    2 1 Отговор
    Скоро и в Рушлямистан ще разкрият убийството на Политковская, ама някой друг път.