Last news in Fakti

22 Ноември, 2019 09:29 5 112 16

Животът на Земята не се е зародил тук

  • земя-
  • космос-
  • извънземни-
  • метеорити-
  • учени-
  • живот

Учени доказаха извънземен произход

Животът на Земята не се е зародил тук - 1
Снимка: Shutterstock

Хората от векове се опитват да покорят Космоса. Напоследък учените обаче си задават въпроса дали животът не се е зародил извън планетата ни. Те дори откриха доказателство.

Специалисти от Япония и САЩ намериха в паднали на Земята метеорити молекули захар, които може да са имали решаваща роля за появата на живот на нашата планета, съобщи "Сайънс алърт". Учените се натъкнали на рибоза - една от ключовите съставки на РНК, свързани с предаването на генетична информация в живите организми, в два въглеродни хондрита - най-разпространения вид метеорити, предаде Би Ти Ви.

Освен това били открити и други важни за живите организми въглехидрати. Извънземният им произход бил доказан въз основа на прекалено голямото количество изотопи на въглерод 13. Това потвърждава, че тези съединения може да са били доставени на Земята от небесни тела. В метеоритите били идентифицирани три вида захари - рибоза, арабиноза и ксилоза. По-рано в метеорити били открити други биомолекули, включително аминокиселини, които формират протеини и нуклеобази - изграждащите "тухлички" на ДНК и РНК. Досега обаче не бяха открити захари. Учените създали също модел на вероятния механизъм, свързан с формирането на въглехидрати в космоса.

Според някои учени РНК и ДНК са еволюирали заедно или са се появили едновременно, други смятат, че първо се е появила РНК, която впоследствие е еволюирала в ДНК. РНК може да катализира химични реакции и да създаде свои копия, докато ДНК не може да го стори. Някои изследвания пък навеждат на мисълта, че метаболизмът предхожда появата на РНК и ДНК. Настоящето изследване подкрепя хипотезата, че РНК е първоначалният двигател за монтажа на тухличките на живота.

Може би и затова все повече хора искат да станат космически туристи, за да се върнат там, откъдето са дошли. Извънземният произход на живота все още е сфера на изследвания, но всички тези хипотези откриват нови хоризонти пред науката.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 землянин

    14 3 Отговор
    Нали има твърдения , че Бог ни е заселил на Земята , ето хвърлял си е камичета и сме се пръкнали ние обитателите , човекът за добро или лошо , още не е доказано , но вървим на там , за съжаление май лошото ще се докаже.
  • 2 UFO gad

    27 8 Отговор
    Дано гледа извънземния гадняр хвърлил тиквената семка в Банкя да види, кскви поразии е нанесъл и нанася на Земята !
  • 3 Баба Гицка

    7 0 Отговор
    Се некъде требе да са се зародиле тия захаре.
  • 4 Froid

    6 2 Отговор
    И Все пак Живота се Зародил и Тук на Земята не на Луната !Тъпо заглавие !
  • 5 100

    10 3 Отговор
    Ама то има ли живот тук?
  • 6 Гостилничаря

    6 5 Отговор
    Чак сега ли го разбирате, трябваше само да питате Баце. Животът се е зародил на собствената Му планета, на 4500 светлинни години от тук. След това Той е пренесъл всичко тук и е създал Путин и Тръмп за да им гледа сеира.......
  • 7 Brat

    9 1 Отговор
    А на древните хора дори не са им били нужни научни доказателства, за да го разберат.
  • 8 Момчил

    4 3 Отговор
    Прелитайки през времето Ринсуинд изпуска сандвича си със яйце и майонеза на един плаж и така се заражда живота на земята
  • 9 Насъщен

    4 3 Отговор
    Важно е да имаш за насъщният. Живота на планетата е факт. Пътеката до получаване за насъщен е многолика. Всеки намира своята. Някои в мястото на зараждането на живота. А, то си е в жената!
  • 10 боцмана

    6 0 Отговор
    Не е ли , я питайте някой македонец , той ще ви отговори ясно , точно и компетентно.
  • 11 Мунчо

    3 1 Отговор
    Животът не се зародил на Земята, скрибуцат пишман учени, които заработват поредния си милионен долар от джихадиската държава Сащ.
  • 12 Бай хой

    2 3 Отговор
    Живота се заражда и ражда от жената. И не от носа или ухото им. Тъй че тия учени е трябвало да попитат Стоичков от къде произлиза живота. От футката си майна. Точка.

    Коментиран от #13

  • 13 гост

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "Бай хой":

    Така, така... а на жената и требва голем, дебел и корав да оре..а не сплескан хой като тебе....
  • 14 факт

    0 0 Отговор
    а земята от къде е!?
  • 15 кратко и ясно

    0 0 Отговор
    Животът на Земята не се е зародил тук. "ТУК" НЕ Е ЛУНАТА! Напишете: Земният живот не се е зародил на нашата планета.
  • 16 Пикасо

    0 0 Отговор
    Специалисти от Япония и САЩ намериха в паднали на Земята метеорити молекули захар. НЕ СА МОЛЕКУЛИ НА ЗАХАР,А ЗАХАРНИ КРИСТАЛЧЕТА. ПРОСТО НЯКОЙ ИЗВЪНЗЕМЕН ПИЛОТ,КАТО СИ Е ПОРЪЧАЛ ИЗВЪНЗЕМНО КАФЕ,ИЗВЪНЗЕМНА СТЮАРДЕСА Е ИЗХВЪРЛИЛА ПРЕЗ НЯКОЙ ЛЮК ПАКЕТЧЕ ОТ ИЗСИПАНАТА ЗАХАР В КАФЕТО. ПАКЕТЧЕТО Е ПАДАЛО ДЪЛГИ ГОДИНИ И Е ДОСТИГНАЛО ПОВЪРХНОСТТА НА НАШАТА ЗЕМЯ. СТОПИЛО СЕ Е ОТ СЛЪНЧЕВАТА СВЕТЛИНА И ТОПЛИНА,А КРИСТАЛЧЕТАТА ЗАХАР СА ПОТЪНАЛИ В ПРАХА. ПОООСЛЕ НЯКОЙ ГИ Е НАМЕРИЛ И :"-ХА,ЗАХАР!!!!!".