Last news in Fakti

22 Ноември, 2019 14:30 5 275 32

Три самоубийства на цели семейства разтърсиха Турция

  • цианид-
  • турция-
  • самоубийства-
  • семейства-
  • реджеп ердоган-
  • бедност-
  • безработица

Серия самоубийства разтърси Турция: три семейства се самоубиха чрез отравяне - заради финансови проблеми. Кризата в Турция тласка хората към смъртта, твърди опозицията. Правителството вижда причините на друго място.

Три самоубийства на цели семейства разтърсиха Турция - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Този случай шокира цяла Турция: 38-годишен бижутер сложил край на живота си, този на съпругата му и на 6-годишното им дете, защото семейството имало финансови проблеми. Миналия петък полицията откри трите безжизнени тела в семейното жилище в истанбулския квартал Бакъркьой - отровени с циановодородна киселина.

Това бе третото подобно самоубийство в Турция за последните няколко дни: седмица по-рано в друг квартал на Истанбул, Фатих, съседите забелязали на вратата на жилище бележка: "Внимание! Жилището е заразено с цианид. Извикайте полицията! Не влизайте!". В жилището полицията открила четирите жертви на възраст между 48 и 60 години - двама мъже и две жени, които били братя и сестри. Те също се отровили с циановодород.

"Моля за прошка"

Третият подобен случай е от южния град Анталия на средиземноморския бряг, където на живота си посегна 4-членно семейство, вкл. 9-годишно момиченце и 5-годишно момченце - също отровени, и отново с цианид. По сведения на турските медии, бащата, който бил безработен, оставил прощално писмо, в което пишело: "Моля за прошка, но не мога да направя нищо повече".

Общото между трите случая не е само самоубийството чрез отравяне - очевидно причините за тях са тежки финансови проблеми, водещи до бедност, задлъжнялост или безработица. Във Фатих, например, токът бил спрян веднага след изнасянето на телата на жертвите - хората не били плащали сметките си от месеци.

Опозицията: Икономическата криза е виновна

В турските медии и в социалните мрежи се водят разгорещени дебати по повод серията самоубийства, не липсват също и конспиративни теории. Спорно е дали има връзка между самоубийствата и икономическата криза в страната. Според турската опозиция безработицата и обезценяването на турската лира допринасят за климата на отчаяние. Председателят на Републиканската народна партия Кемал Кълъчдароглу попита в своя пламенна реч защо се е стигнало дотам: "Край кофите за боклук виждаме жени, които ровят в тях за изхвърлена храна. Нуждаем се от по-социална държава и по-устойчиво развитие", каза той.

Според някои турски експерти серията от самоубийства не могат да се разглеждат като единични случаи. "Погрешно е едно самоубийство да се разглежда като индивидуално, чисто психологическо обстоятелство", казва изследователката на бедността Хаджер Фого. Тя подчертава, че зад самоубийствата в повечето случаи стоят обществени причини. "Тези хора не са приети от обществото. Те се чувстват самотни и безпомощни. И ако се прибавят икономическите им неволи и тревогата, че не могат да покриват основните си потребности от храна, вода и ток, проблемът се задълбочава", посочва Фого.

В Турция не е сложно да се сдобиеш с цианид

Турското правителство отрича наличието на връзка между икономическата криза и самоубийствата. За него самоубийствата са по-скоро признак за това, че в страната е твърде лесно да се сдобиеш със смъртоносния цианид - затова трябва да бъдат въведени забрани и правила. Още през юни ултранационалистическата Партия на националното действие, която е част от управляващата коалиция, се обяви за забрана на циановодорода, но до момента това не се е случило. Междувременно турската министърка на семейството е свикала комисия за проучване на случаите, чийто доклад ще бъде оповестен публично.

Безработицата в Турция е 14 процента, а младежката безработица - 27 на сто. Инфлацията води до големи ценови скокове на храните, медикаментите и горивата.

Ръст на самоубийствата от 2002 година

От официалната статистика не личи, че икономическата криза е решаващият фактор за самоубийствата от Анталия, Фатих и Бакъркьой. По данни на турския Институт за статистика TÜIK, през 2018 година са били регистрирани 3 161 самоубийства - без увеличение след началото на сегашната криза през лятото на 2018-а. Но от идването на власт на Партията на справедливостта и развитието на президента Ердоган (2002 г.) броят на самоубийствата е нараснал с цели 27 процента. Особено през последните седем години броят на самоубийствата в Турция се задържа висок.

Автор: Даниел Белут


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Borislav Popov

    28 18 Отговор
    От прекалено хубав живот под вещото ръководство на бай Реджеп ще да е. Няма как да има друга причина. Нали така бе, каскети?

    Коментиран от #3, #4, #28

  • 2 Явно много ги е заболяло

    12 16 Отговор
    На швабите от залавянето на шпионина им и бълват помия като невидяли
  • 3 Бесен Язовец

    8 4 Отговор

    До коментар #1 от "Borislav Popov":

    Баце е виновен !

    Коментиран от #7

  • 4 Guest

    14 16 Отговор

    До коментар #1 от "Borislav Popov":

    Лека поправка; "фесове"! Каскетите са на северовосток.

    Коментиран от #22

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 гост

    15 8 Отговор
    Всеки е преминавал през икономическа криза,но да се стигне до убийство и самоубийство,това говори нещо друго,или главата на семейството има психично заболяване,или семейството членува в някаква секта извън Исляма?
  • 7 Бай хой

    11 6 Отговор

    До коментар #3 от "Бесен Язовец":

    А у Б.Г кат са палят кат факти кой е виновен? А докторите кат ги разиграват и изнудват по болниците кой е виновен? А картела на олигарсите като командва правителството и диктува законите на депутатите кой е виновен?

    Коментиран от #17

  • 8 Анонимен 22.11.2019.

    11 13 Отговор

    До коментар #5 от "777":

    А българите са обречени на само изчезване, и това е добра новина!!!...

    Коментиран от #10, #31

  • 9 Истина

    20 7 Отговор
    Що за народ са турците , всеки ден хранят шест милиона емигранти а те самите от бедност се самоубиват .Престави си в България един милион емигранти всеки ден да ги храниш безплатно здравеопазване , училища .Да си гостопримен ама чак толкоз !

    Коментиран от #27, #32

  • 10 пешо

    9 18 Отговор

    До коментар #8 от "Анонимен 22.11.2019.":

    Няма значение важното е че тия чалми са се вмирисали на мърша вече..

    Коментиран от #30

  • 11 КАСАПИНА

    9 5 Отговор
    От прекалено хубав живот е това не пишете глупости
  • 12 Рьоне Артоа

    9 2 Отговор
    Гюлен ще да е виновен, няма кой друг.
  • 13 Мишел от съпротивата

    14 5 Отговор
    За ракети има пари, за лук няма.
  • 14 Фалшив образ

    16 6 Отговор
    Всички знаем, че Турция, благодарение на Ердоган, е велика, силна, просперираща, хората нямат проблеми, хората не са гладни, бля бля, абсолютното щастие. Тези, които се самоубиват, са врагове и предатели, те водят война срещу истината.
  • 15 Рошко

    9 4 Отговор
    Направо са уляхте вече дойче зелето, у нас половината народ избяга и се самоубива, вий пак вола теле търсите, ставате жалки като клоуна краварски
  • 16 me be re

    11 4 Отговор
    И въпреки това VW избра завода им да е в Турция , а не в България , защо ли ?
  • 17 Бесен Язовец

    6 2 Отговор

    До коментар #7 от "Бай хой":

    Тука иде реч за Турция, хахо, новините за България са в съседния раздел.
  • 18 вкусният цианид

    8 11 Отговор
    три е добро начало. пожелавам на eрдоган милиони успехи като този. турците го заслужават

    Коментиран от #20

  • 19 Грух

    1 0 Отговор
    Дойче веле !

    Кикикики
  • 20 Грух

    1 2 Отговор

    До коментар #18 от "вкусният цианид":

    Ясиевикатавзъгъ.
  • 21 Истина

    17 8 Отговор
    Най - много самоубйства има в Япония , това са горделиви нации , това в България по трудно става защото в тази ситуация българина прдпочита да убие други за грабеж отколкото себе си . Точно за това
    българина е хайдушко - разбойническо племе .
  • 22 Borislav Popov

    4 3 Отговор

    До коментар #4 от "Guest":

    То у нас тия с касетите отскоро почнаха да носят под тях и фесове. Така че поправката не я приемам!
  • 23 Сметката

    4 1 Отговор
    Всеки използва това, което може. Напредналите ... новичок, изостаналите ... цианид.
  • 24 гост

    12 10 Отговор
    Вчера се прибрах от Истанбул..и определено ровещите в кофите за боклук са много повече, отколкото тук .А из сокаците може да си напазаруваш кадъни направо без пари, ама ...много кривокраки бе...

    Коментиран от #26

  • 25 пенчо

    0 2 Отговор
    Който се заиграва с ватата хаир не е видял.
  • 26 Ами

    11 5 Отговор

    До коментар #24 от "гост":

    Там водят бедността, гладът и мизерията. Лицето, отговорно за нещастието на турците, има име.. Ердоган.
  • 27 ээээ

    4 1 Отговор

    До коментар #9 от "Истина":

    никой не пита турският народ дали иска бежанци идват от границата беэ проблем на граничарите и полицията е наредено да ги пускат наволя
    някой эдраво троши ТУРЦИЯ беэ оръжие беэ война
  • 28 Tigara

    6 9 Отговор

    До коментар #1 от "Borislav Popov":

    Аве боклук Турция е 80 милиона а България 7 тук колко народ се самоуби заради мизерия тъпанар прост
  • 29 велик пуйкистан

    5 11 Отговор
    от който за съжаление само 5% турци, тоест грозни монголски цигани
  • 30 Група

    1 3 Отговор

    До коментар #10 от "пешо":

    Вие сте изчезващ и ндивиди
    15 души умират 15000 се раждат
  • 31 ЕР ЙОРДАН

    3 3 Отговор

    До коментар #8 от "Анонимен 22.11.2019.":

    И внуците на пра внуците ти няма да доживеят нашето изчезване,ако изобщо ще ги имаш...
  • 32 В бг

    3 1 Отговор

    До коментар #9 от "Истина":

    Храним 1 000 000 имигранти наречени роми от много години, затова държавата и народа ни се унищожи.
Новини по държави: