Last news in Fakti

22 Ноември, 2019 16:51 1 400 3

Призив: Нетаняху, отивай си!

  • бени ганц-
  • бенямин нетаняху-
  • израел-
  • ликуд

Опозиционерът Бени Ганц призова израелския премиер да подаде оставка

Призив: Нетаняху, отивай си! - 1
Снимки: БГНЕС/ЕРА

Лидерът на опозиционния блок „Синьо и бяло” заяви, че министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху трябва да подаде оставка и да се съсредоточи върху повдигнатите му обвинения, съобщи РИА Новости.

Вчера генералният прокурор и юридически съветник на правителството Авихай Манделблит съобщи, че е решил да повдигне обвинение на премиера за получаване на подкуп в т.нар. „Дело 4000”, за измама и нарушаване на общественото доверие в делата 2000 и 1000.

Нетаняху, но свой ред, заяви, че целта на тези обвинения е да бъде свален от поста министър-председател. Бени Ганц обяви, че има доверие в правоохранителните институции на страната и в това, че изпълняват задълженията си добросъвестно, честно и професионално.

„В Израел няма преврат. По-скоро има хора, които са се барикадирали във властта”, смята опозиционният лидер. „Нетаняху показа в речта си, че трябва да напусне поста и да се концентрира върху повдигнатите му обвинения. Той прекрасно разбира, че пред страната стоят сериозни и трудни задачи в областта на сигурността, икономиката и социалната сфера. Това изисква премиерът да им посвети изцяло времето, енергията и вниманието си”, се казва в прессъобщение на „Синьо и бяло”.

Цитираното „дело 4000” се отнася до подозрение в лобизъм в полза на най-голямата телекомуникационна група „Безек” за сметка на положително отношение към Нетаняху в популярен интернет-портал на компанията. По другото „дело 1000” се прави проверка за получени от Нетаняху скъпоструващи подаръци като специална селекция пури и шампанско от холивудския продуцент Арнън Милчън, чиято обща стойност е оценена на почти 300 000 долара.

Призив: Нетаняху, отивай си!

Следствието предполага, че в замяна на това Нетаняху е лобирал за лични и бизнес-интереси на олигарха. „Дело 2000” разглежда опитите на министър-председателя да се договори със собственика на една от най-големите медийни групи „Йедиот Ахронот” за благоприятно представяне на дейността на правителството срещу приемането на закон, който би ограничил възможностите на нейния конкурент – безплатният вестник „Израел Хайом”.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пипъна

    1 0 Отговор
    с 200
  • 2 А на Боко

    4 0 Отговор
    Кога ще се случи същотото?
  • 3 Рошко

    5 0 Отговор
    Евреи махайте са при чичо ви дони