Last news in Fakti

22 Ноември, 2019 18:18 2 539 11

Вучич: ЕС не знае какво да прави със Западните Балкани

  • стево пендаровски-
  • александър вучич-
  • сърбия-
  • северна македония-
  • западни балкани

Няма спор, че всички чакаме да станем членове на Европейския съюз, заяви сръбският президент

Вучич: ЕС не знае какво да прави със Западните Балкани - 1
Снимки: БГНЕС/ЕРА

Няма спор, че всички чакаме да станем членове на Европейския съюз, но ако ме попитате дали съм сигурен, че в Брюксел знаят какво да правят със себе си и какво с нас, то отговорът е - не съм убеден, че знаят какво да правят с нас.

Това заяви сръбският президент Александър Вучич на съвместна пресконференция с македонския си колега Стево Пендаровски в Белград, съобщава скопското електронно издание МКД.

Коментирайки регионална инициатива за „мини Шенген“, Вучич говори за срещата с премиерите на Северна Македония и Албания - Зоран Заев и Еди Рама, в Нови Сад.

„В Нови Сад Еди знаеше, че съм прав, а Зоран ме изгледа странно, когато му казах, че ЕС няма да започне преговори. Можеше да се види. Сега те търсят начин да го отворят. Е, те ще отворят преговори, вие ще направите гражданите щастливи за 15 дни, ще обявите началото на преговорите и какво следва? Затова се радвам да се похваля с икономически растеж. Така че трябва да работим, да се споразумеем какво ще бъде бъдещето. Нека бъдем по-успешни. Да се свържем, да се уважаваме. Играят си с нас като с марионетки. Искам тези времена да свършат и затова се гордея с тази инициатива. Ще покажем, че вече не сме непълнолетни“, каза Вучич.

Пендаровски коментира новата методология в процеса на разширяване на ЕС, предложена от Франция, подчертавайки, че тя е в начален етап и че нейното прилагане ще бъде дълъг и сложен бюрократичен процес.

Вучич: ЕС не знае какво да прави със Западните Балкани

„Надявам се скоро да го приемат. Но президентът Макрон ясно ми каза по време на срещата, че не се предвижда замяна на членството с никаква друга инициатива и че той никога не е имал идея да предложи алтернативно членство на страните от Западните Балкани. С неофициалния документ бяха разбити илюзиите за алтернативно членство в ЕС. Но той не изключва регионалните инициативи", подчерта Пендаровски.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Професора

    24 8 Отговор
    Никакво ЕС няма да влизаш охльов, ЕС се разпада скоро!
  • 2 ген Заимов

    12 10 Отговор
    Крайно време е тези непрокопсаници /ръководителите на
    Балканските държави/ да се усетят най-сетне че са мамени
    от Брюксел и Вашингтон и да се обединят около своя единствен идеологически, етнически и религиозен естествен съюзник
    - Матушка Русь !!!
  • 3 Високо-Планински джентълмен с 5 букви

    2 3 Отговор
    Ко же стане с нас пумаците.Дукат вземат решение я жа събирам изсъхнали Чамове за горене че оти иде Зима
  • 4 Матей

    12 8 Отговор
    Какъв ЕС ,ТОЙ НЕ ВИЖДА ли накъде отива?Путин трябваше да ги вкара в БРИКС,ЕС е коварен капан за Сърбия,искат да им изтърбушат държавата и Брюксел наново да си натъпче търбуха с чужди пари.пОЛУЧАВА СЕ НЕЩО КАТО МЕКСИКАНСКА ВЪЛНА,назапад напускат ,наизток влизат нови страни,остава да приемат и Украйна и да приключват.България пък трябвало да влезе в Шенген,това ни била заветната мечта,все едно влизаме в рая.Я стига с просташките лъжи,Бул-екзит ни зове.

    Коментиран от #5, #6

  • 5 Бесен Язовец

    3 9 Отговор

    До коментар #4 от "Матей":

    Аха, сельо, ЕС е дет се казва на един муй място, а те ще хукнат със скапания БРИКС, търговия да въртят.
  • 6 Borislav Popov

    7 5 Отговор

    До коментар #4 от "Матей":

    Какъв го търсят в коварния ЕС, милионите сръбски емигранти, колко сърбина живеят в страните от твоя БРИКС, имаш ли си на идея ??
  • 7 МиГ 23

    2 0 Отговор
    Питайте Англия и САЩ, те щи ви кажат.
  • 8 между другото

    2 0 Отговор
    ЕС може да не знае, но Баце, да. Според бившата му съветничка/Р.Б./ :
    "Основен приоритет за българското правителство са переспективите на Западните Балкани". А на кого ли са приоритет переспективите на България? 'бем ли му ма'ата? Умрела работа.
  • 9 Азззззззззз

    5 6 Отговор
    До 5 години няма да съществува ЕС. Западна Европа ще е разкъсана от граждански войни.
  • 10 Спецназ

    5 4 Отговор
    Русия знае, слава на Русия!
  • 11 Без НАТО няма ЕС

    4 2 Отговор
    Продажници Как така чакате за ЕС Нима ще оставите Братушките си сами а и вече сте в Евразийския съюз
Новини по държави: