Last news in Fakti

24 Ноември, 2019 11:02 1 553 14

Папата направи важни послания в Нагасаки

  • нагасаки-
  • папа франциск-
  • папата-
  • послания-
  • ядрени удари-
  • бомби

Тази страна познава унищожението, на което е способен човекът, каза папата в Япония

Папата направи важни послания в Нагасаки - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Около 35 000 души се стекоха на бейзболния стадион в японския град Нагасаки за месата, която папа Франциск отслужи пред останките от дървена статуя на Дева Мария, спасена от разрушена от атомната бомба през 1945 г. катедрала, предаде AP.

Статуята, която е забележително запазена въпреки атомната експлозия, стоеше на олтара по време на днешната литургия. "Тази страна познава както малко други унищожението, на което е способен човекът", каза в проповедта си Франциск и припомни както за жертвите на атомната бомбардировка, така и за хилядите християни, избити заради вярата си при продължили над два века гонения в Япония.

Искаме да следваме пътя им, да вървим по стъпките им и смело да изповядаме вярата, че любовта, дарена ни чрез жертвата за нас на разпънатия Христос, може да победи всяка омраза, егоизъм, присмех и изолация, каза Светият отец.

При пристигането си тази сутрин на остро Кюшу, където се намира Нагасаки, аржентинският папа най-напред се помоли мълчаливо под проливния дъжд пред мемориала на жертвите на атомната бомбардировка в Парка на мира, а после положи венец от бели цветя, връчени му от оцелели, посочва Франс прес. От мястото, където на 9 август 1945 г. избухва атомната бомба, Франциск призова за премахване на ядрените оръжия и другите оръжия за масово унищожение.

По-късно той положи втори венец пред паметника на 26-те мъченици от Нагасаки, разпнати през 1597 г., в началото на вълната от гонения, на които са подложени християните от японските владетели в течение на повече от две столетия.

Примерът на мисионерите, мъчениците и т.нар. скрити християни, съхранили тайно вярата си жива с поколения, накарал младия свещеник Хорхе Берголио да иска да стане мисионер в Япония. Днес папата ще посети също град Хирошима, над който на 6 август 1945 г. е пусната първата американска атомна бомба, причинила смъртта на 140 000 души. Утре Франциск ще се срещне с пострадали от земетресението с магнитуд 9 и последвалото огромно цунами, които на 11 март 2011 г. отнеха живота на около 18 500 души и причиниха ядрено бедствие с тежката авария в АЕЦ "Фукушима".


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Атеиста

    5 5 Отговор
    Какъв свети отец е тоя бе? Свети отец може да е за католиците за православните е никой!
  • 2 ГосТ

    4 2 Отговор
    Хм този папа е пич, все пак има образование по химия и след това философия. Но нека уточни защо са били тези гонения. Дали не е защото подобно на Рим чифутите и техните европейски съратници не са искали да се домогнат до държавната власт ? За едно от най кръвопролитните кланета с катана на острова Мусаши пише ,че е срещнал един от враговете по пътя - умората. Умора от сечене, но в крайна сметка въпреки въпросите през които минава,остава до края на битката на страната на най справедливият владетел, който обединява всички династии- Токугава. Та след този заговор на християните и опита им за преврат, великият и мъдър Токугава запазва изконната религия на свещеният остров, която впрочем е много по стара от християнството и се грижи единствено за духовното израстване на човека, а не за придобиване на власт над него. Изключително далновидно и правилно решение, заради което и до днес японците пазят своите духовни ценности и традиции.
  • 3 Евала бе Японци

    7 2 Отговор
    Е това е нация за пример.Атомните бомби са превърнали всичко в пепел но със силата на волята са успели да станат най развитата държава.Земетресението от 2011та също беше бедствие в чудовищни мащаби но хората вместо да мрънкат запретнаха ръкави и се възстановиха напълно.У нас един обилен снеговалеж е достатъчен за пълно излизане от строя.
  • 4 El pepi

    7 4 Отговор
    Папе, ако няма Атомни боби ще има война! WW3 ! :(
  • 5 Ал та фанах Атаопънах

    5 4 Отговор
    А дали не забрави да спомене на японците да си признаят военните престъпления в Корея и Китай дето до ден днешен не си ги признават. Тия 2 ядрени бомби са най-малкото което са заслужавали, а знаете ли че точно преди да се предадат, японците са избили почти всички военнопленници? Папата да научи мъничко история, след това да се прави на многознайко.

    Коментиран от #6, #13

  • 6 ГосТ

    4 4 Отговор

    До коментар #5 от "Ал та фанах Атаопънах":

    Всъщност е точно обратното. Пускат всички военнопленници в Китай. За жестокостите по време на войната е факт. Но затова е война и затова папата говори за разоръжаване и мир

    Коментиран от #7

  • 7 Ал та фанах Атаопънах

    4 3 Отговор

    До коментар #6 от "ГосТ":

    Питай американците дали техните военнопленници са били пуснати. Попринцип не съм голям фен на американците, ама японците си заслужават всичкият напалм който са им пуснали. Все още има живи американци които са бесни и искат отмъщение. Японците са били такива животни, че дори нацистите се отвръщавали от тях, дето са им съюзници.

    Коментиран от #9

  • 8 Ачо

    7 4 Отговор
    Благодарете на америте миролюбци, очистили стотици хиляди жени и деца. Какво общо имат те с войната, какво са виновни, за да изтриеш два града от лицето на Земята? Но като натовчета, трябва да се прекланяме пред америте и да ги подкрепяме безпрекословно във всички убийства и безчинства. Питайте тиквун, плевньо и грозника с трабантчето. Пфу!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Лошо

    1 1 Отговор
    Прост народ, който само злобее нищо добро не го чака
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Сийка

    1 2 Отговор

    До коментар #5 от "Ал та фанах Атаопънах":

    Абсолютно си прав. Японците са избили милиони китайци, корейци и хора от другите далекоизточни народи. Не заслужават и грам извинение за Хирошима и Нагазаки, а само съжаление, че САЩ не са им пуснали още 6-7 бомби и то в Токио и другите големи градове.

    Коментиран от #14

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: