Last news in Fakti

24 Ноември, 2019 14:42 1 474 12

Папата: Използването на атомната енергия за военни цели е престъпление

  • япония-
  • папата-
  • папа франциск-
  • атомна енергия-
  • бомби

Папата е на посещение в Япония

Папата: Използването на атомната енергия за военни цели е престъпление - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Използването на атомната енергия за военни цели е престъпление, заяви днес папа Франциск при пристигането си в Хирошима - японският град, поразен при първата ядрена атака в историята, предаде AFP.

"Използването на атомната енергия за военни цели е престъпление днес повече от всякога, и не само срещу човека и негово достойнство, а и срещу всяка възможност за бъдеще в нашия общ дом", изтъкна Светият отец в послание, отправено от Мемориала на мира недалеч от мястото, където на 6 август 1945 г. е хвърлена първата американска бомба.

Папата пристигна от Нагасаки, където почете паметта на жертвите от американската атомна бомбардировка и на хилядите християни, убити заради вярата си при продължили повече от два века гонения в Япония. От мястото, където избухва атомната бомба на 9 август 1945 г., Франциск призова за премахване на ядрените и другите оръжия за масово унищожение. По-късно той отслужи меса пред 35 000 вярващи на бейзболния стадион в града.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 незнайко

    2 1 Отговор
    Браво бе, този ПАПА е голяма работа !!! Цял мирен свят знае, че е така, той сега ли реши да го каже ??? Не съм негов привърженик и никога няма да бъда !!! Какво са ИЗМИСЛИЛИ папите, свещениците, имамите и други религиозни ръководители ??? Н ИЩО !!! ВЯРЯ, ВЯРЯ И ПАК ВЯРА Е САМО В ГЛАВИТЕ ИМ, НО В КОГО В КРАЯ НА КРАИЩАТА ??? Започнаха да омекват по отношение на извънземните същества, за които самите те знаят, че съществуват !!!
  • 3 ГосТ

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "С еднакъв аршин":

    Това оръжие е античовешко, не само защото е оръжие за масово унищожение, а защото остава следи поколения наред !!! Също като дефолианта използван във Виетнам наред с напалма. Надявам се разбираш ! Освен това, тези оръжия са използвани срещу цивилни, така както използваха обеднен уран в БЕЛГРАД и градовете в Сирия. Японците избиват военни ! Панимаеш???

    Коментиран от #4, #7

  • 4 тооя па,тоя па........

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "ГосТ":

    Избиват военни????20 милиона военни китайци ли бе???Избиват всичко наред и в Корея.

    Коментиран от #5

  • 5 ГосТ

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "тооя па,тоя па........":

    Еми да бе, ти колко мислиш?

    Коментиран от #6

  • 6 ГосТ

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "ГосТ":

    Верно е че използват биологични оръжия като холера,тиф, чума и дизентерия, които засягат и цивилни. Но тези подходи не увреждат бъдещите поколения все пак !!!
  • 7 С еднакъв аршин

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "ГосТ":

    Гледай сега , ще се опитам да го обясня по-бавно. Никъде не съм писал ,че искам да адвокатствам на американците. Само искам да припомня ,че японците си докараха всичко това на главата , вследствие на агресивната си, и неразчетена имперска политика , да завладяват чужди земи , и да прилагат там масов геноцид над местното население. В голямата си част това население е било под английска и друга колониална зависимост , но не се е стигало чак до там ,както са правили японците , да заграждат някое населено място , да нахлуят по неговите улици с малките си танкове , и да открият непрекъснат огън с картечниците , по всичко което се движи ,бяга , пищи , без значение жени , или деца , и съвсем умишлено да ликвидират големи части от населението. Та преди да се хвърли бомбата , е имало предходни събития , с които някой е предизвикал своята съдба, а не японците сега да се изкарват едва ли не , невинни мъченици.

    Коментиран от #9

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 ГосТ

    0 2 Отговор

    До коментар #7 от "С еднакъв аршин":

    Не можеш да сравняваш колониалните войни с ВСВ. Япония воюва срещу САЩ, Канада, Великобритания , Холандия, Китай и Австралия. Също и с Русия,които всъщност помагат на Китай. Натискът за капитулация на Китай е трябвало да бъде възможно най тежък. Атомните бомби са употребени в самият край на войната. Това е голямата разлика, освен мащабите на унищожение и ефекта върху бъдещото поколение.

    Коментиран от #10, #11

  • 10 ГосТ

    0 2 Отговор

    До коментар #9 от "ГосТ":

    И между другото, никой не се изкарва жертва !!! Япония за разлика от много други (като Южна Корея) изобщо не плачат за репарации и тем подобни. Разбира се, че имат мемориали и разбира се, светът е потресен от масовото унищожение на толкова много цивилни и обричане на страдание на поколения (както във Виетнам)напред в самият край на войната .
  • 11 с еднакъв аршин

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "ГосТ":

    Не можеш да сравняваш колониалните войни с ВС. - Това не го разбрах. По същество , и ПС и ВС са колониални войни в които , по късно ,но бързо развиващи се млади индустриални държави повеждат война срещу старите колониални държави , за техните колонии, суровини , сфери на влияние , и жизнено пространство . Това трябва да запомниш , и от там да започнеш да разсъждаваш. През ПСВ моя дядо е косил с картечницата черни сенегалци , от къде мислиш са дошли ?
  • 12 ГосТ

    0 1 Отговор
    Мащабите, мащабите са различни. Това трябва да знаеш. Не е зле също да знаеш за работните места, инвестиции и държавни помощи,които отпуска Япония на Китай след войната. Също така е дадено и извинение за Клането в Нанкин, за което става въпрос.
Новини по държави: