Last news in Fakti

25 Ноември, 2019 08:51 1 250 13

Папа Франциск се обяви срещу ядрената енергетика

  • папа франциск-
  • ядрена енергетика-
  • фукушима-
  • япония-
  • цунами-
  • чернобил

Светият отец призова да се помогне на жертвите на земетресението и ядрената авария от 2011 г. в Япония

Папа Франциск се обяви срещу ядрената енергетика - 1
Снимки: БГНЕС/ЕРА

Папа Франциск изрази безпокойство от използването на атомна енергия и призова да се помогне на жертвите на земетресението, цунамито и ядрената авария от 2011 г. в Япония, съобщи Франс прес.

На третия ден от посещението си в Япония Франциск слуша разказите на оцелели при земетресението с магнитуд 9 и последвалото цунами, които поразиха страната на 11 март 2011 г. и отнеха живота на 18 500 души. Вълната достигна атомната електроцентрала във Фукушима и предизвика най-голямата ядрена катастрофа от тази в Чернобил в Съветския съюз през 1986 г.

Папата благодари на всички, "мобилизирали се веднага" след катастрофата и припомни, че "50 000 евакуирани хора още живеят във временни жилища, без да могат да се върнат у дома си".

Франциск заяви, че здравните и социални последици от ядрената катастрофа пораждат "безпокойство, защото продължава да се използва атомна енергия". Той добави, че японските епископи са отправили призив за затваряне на атомните електроцентрали.

Оцелели при бедствието японци и евакуирани от района на Фукушима изплакаха болката си и изказаха тревогите си за бъдещето пред Светия отец.

Мацуки Камошита е бил на осем години, а малкият му брат на три, когато аварията във Фукушима ги е принудила да напуснат района заради радиационното облъчване.

Папа Франциск се обяви срещу ядрената енергетика

"Баща ми ни повери на майка ми и се върна във Фукушима. Той бе преподавател и трябваше да се погрижи за учениците", каза младежът. "В крайна сметка спря да работи, след като бе физически и психически смазан", добави той пред папата, който го прегърна.

Зони във Фукушима, които бяха забранени за влизане, бяха отново отворени след работата по обеззаразяването. Това доведе до намаляване на правителствената финансова помощ за евакуираните.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Папа Франциск

    2 1 Отговор
    Обявявам се и се срещу всички българи анатема на Бойко
  • 2 Ал та фанах Атаопънах

    6 1 Отговор
    Естествено че ще се обяви против най-евтиният начин за добив на енергия. Той и без това е от ония частници дето ги държат тия слънчеви панели.
  • 3 Ватикана е ОПГ

    7 2 Отговор
    Като е против да се обади горе на шефа си и да му каже да ни праща някаква безплатна енергия та да затворим всички АЕЦ
  • 4 Пророка Муци

    10 1 Отговор
    Църквата и Джамията са спрели развитието човечеството с 1500 години.

    Коментиран от #13

  • 5 СССР

    9 1 Отговор
    Папата е сорос !
  • 6 Танас

    5 2 Отговор
    Откъде ще си зареждате тротинетките се чудя като не искате АЕЦ и ТЕЦ.
  • 7 ГосТ

    0 0 Отговор
    Да го д.... папата. Да си гледа евангелията и да не знае много тоя дъртак - учил,недоучил
  • 8 ГосТ

    0 0 Отговор
    Наглец, пак треа да играе меча ми се струва.
  • 9 Франкенщайн...!

    3 1 Отговор
    Работата на всички папи е това, да бъдат против нещо...!
  • 10 НАТО ВЕЦ

    3 0 Отговор
    За Чернобил е виновна чавешката простотия и наглост, а за Фокушима, която е много по-страшна авария - човешката алчност. Ако някой се съобразяваше със специалистите, нямаше да има проблеми. Иначе Папата е лесен, ще го "кара" на свещи. Има си свещоливница.

    Коментиран от #11

  • 11 ГосТ

    0 3 Отговор

    До коментар #10 от "НАТО ВЕЦ":

    Голям експерт се извъди 😂 И що Фокушима да е много по страшна версия ?!!! Е !!! Експерте ? Особено за тебе и децата ти ?

    Коментиран от #12

  • 12 НАТО ВЕЦ

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "ГосТ":

    Може и за "експерт" да мина, защото работя с източници на йонизиращи лъчения. И за да не съм голословен като теб, ще обясня. Каквото се случи в Чернобил, случи се еднократно и до там.Във Фокушима вече години има "изтичане" на радиоактивен материал директно в световния океан, понеже охлаждат директно ядрата на реакторите с морска вода и я изпускат обратно в морето, да се "разрежда". И като нямаш необходимите знания и информация за нещо, по-добре не се изказвай.
  • 13 Wang

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Пророка Муци":

    Прав си, цяла Европа и Америка били 1500 години в застой заради мръсната църква и християнството!! В Китай и Япония са развити сега, защото такива религии там не е имало
Новини по държави: