Last news in Fakti

26 Ноември, 2019 08:29 6 260 33

САЩ отново се включиха във войната в Сирия

  • ислямска държава-
  • сирия-
  • пентагон-
  • сащ-
  • абу бакр ал багдади

През следващите дни и седмици темпът ще се възстанови спрямо остатъците от "Ислямска държава"

САЩ отново се включиха във войната в Сирия - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Американските сили са възобновили широкомащабните си операции срещу терористичната организация "Ислямска държава" в Северна Сирия, пише в. "Ню Йорк таймс", като се позовава на служители в сферата на отбраната.

Подновяването на операциите показва, че въпреки по-ранните изявления на президента Доналд Тръмп за цялостно изтегляне от Сирия, в страната остават около 500 американски войници, голяма част от които активно участват в сражения.

С подновяването на антитерористичните операции бе сложен край на двумесечния период, през който значителна част от около хилядата американски войници в Североизточна Сирия напуснаха страната в изпълнение на заповедта за изтегляне на Тръмп от началото на октомври. По-късно няколкостотин други американски войници пристигнаха в Сирия от Ирак и Кувейт в изпълнение на нова заповед на Тръмп за защита от ИД, от сирийското правителство и от Русия на петролните полета в Източна Сирия.

Американски командоси и въоръжени формирования на сирийските кюрди проведоха няколко ограничени по обхват операции и след заповедта за изтегляне. Началникът на Централното командване на въоръжените сили на САЩ генерал Кенет Маккензи заяви, че след прегрупирането на американските и кюрдските сили на доста по-малка територия в Североизточна Сирия те могат да възобновят провеждането на по-големи операции срещу "Ислямска държава".

САЩ отново се включиха във войната в Сирия

Американски войници и бойци на сирийските кюрди проведоха в петък операция срещу обекти на "Ислямска държава" в сирийската провинция Дейр аз Зор. При нея бяха убити и ранени няколко бойци на терористичната организация, а над десетима други бяха пленени.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Borislav Popov

    19 46 Отговор
    Ох айде сега пак ще има русофилски вой.

    Коментиран от #6, #9, #16, #27

  • 2 Blackthorn

    25 5 Отговор
    Няма ли кой да ги обстреля и унищожи? :(

    Коментиран от #10, #15, #22

  • 3 Borislav Popov

    13 35 Отговор
    Слуховете, че казмуристанците и туркестанците, били така направили и уж изгонили хамериканците от Сирия, се оказаха силно преувеличени. Ето, че американците пак се събраха със своите кюрдски другари и най важното го е казал генерал Макензи - "Нямаме крайна дата" за оставането, оти е ясно, че те ще трябва да охраняват петролните си находища. Тоест руслямците и туркестанците, пак остават с пръст отзад, а тукашната каскетня бясеаааааа !!

    Коментиран от #12, #20

  • 4 до Борислав Попов

    29 2 Отговор
    Вой не знам,обаче матурата по физика още не си взел.За да пишеш тук поне средно да покажеш ,че си зъвършил,ама не с циганска диполома!Гръм и мълнии!
  • 5 Кравофоб

    42 2 Отговор
    Не е нужно да си русофил,че да не ти светне,че краваря се е загрижи за нефта на сирийския народ.Те така се грижат за нефта на Ирак и Либия.Искат и за Иранския и Венецуелския да се погрижат.А ако може да спрат и руската агресия направо ще умрат от щастие.
  • 6 куку руку ку

    7 7 Отговор

    До коментар #1 от "Borislav Popov":

    Както виждам воят вече е настанал...
  • 7 СССР

    17 2 Отговор
    Тръм и Боко са едно към едно. Днес говори едно, а утре друго. Тръмп каквото прави го прави за САЩ- Бойко също.
    (кой схванал, схванал)
  • 8 Станчо

    15 1 Отговор
    Трябваше и Баце да има нефт, че да се погрижат и за него...

    Коментиран от #18

  • 9 СССР

    16 3 Отговор

    До коментар #1 от "Borislav Popov":

    Вой ама от смях ще падне, когато американците пак се изнижат от там като посрани.
    Те така правят от Виетнам насам, така че взимам пуканките и сядам да гледам комедията. Вярно, че тази комедия се е повтръснала на всички вече, ама какво да се прави?! Това снима холивуд, това гледаме.

    Коментиран от #11, #13, #19

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Borislav Popov

    1 17 Отговор

    До коментар #9 от "СССР":

    А защо не кажеш, как тойти казмуристанци се изнизаха като посрани от Афганистан и даже военната техника забрайха да си приберат ??

    Коментиран от #14

  • 12 Пираня

    8 2 Отговор

    До коментар #3 от "Borislav Popov":

    Другари???? Хехе кюрдите се оказаха малоумници, правят само подаръци на Турция. Ако не е Русия Ердоган щеше да е в Рака и на юг. Явно има защо да са мразени, глупави и без капка чувство за благодарност и самооценка, идеални за използване и това прави Ердоган.
  • 13 Само питам

    5 7 Отговор

    До коментар #9 от "СССР":

    Ти не умре ли през 1991 година? Две години след като руснаците се изнизаха от Афганистан?
  • 14 Бай хой

    8 4 Отговор

    До коментар #11 от "Borislav Popov":

    Споко мааа паарцааал. Га узреят каетофите янките пак ще побягнат. Сейчас товарищите им курди няма с какво да ги замерват.
  • 15 мразя руските говеда

    8 11 Отговор

    До коментар #2 от "Blackthorn":

    Е има,руските терористи наречени Ислямска държава,ама като чуят за САЩ и пълнят памперсите !

    Коментиран от #17

  • 16 Ххх

    2 4 Отговор

    До коментар #1 от "Borislav Popov":

    Ох, ама ти е кеф ! Както казваше един съученик навремето. А от какво му е кафе на каскета, нека всеки сам да се сети.
  • 17 Пираня

    9 3 Отговор

    До коментар #15 от "мразя руските говеда":

    Да бе ИД взема територия от Асад който е на хуманно дишане от Русия, къде е логиката тогава ИД да са подкрепяни от Русия? Мислете преди да пишете кой има интерес от тях??? Нещата никога не са сложни, просто проследете интереса.
  • 18 Ххх

    3 3 Отговор

    До коментар #8 от "Станчо":

    Ти за Баце не се притеснявай, той нефт може да няма, но може да плаща скъпо и прескъпо за доставки на оръжие. Днес за партида изтребители, утре за въоръжението им, след това за втора партида изтребители. Като в приказката за брашнения чувал, колкото и да го изтръскваш, все нещо ще пусне. И Бацето още колко ще има да им пуска. И колко още заеми ще вземе да доказва евроатлантическата вярност. Пък после, както беше казал Луи XIV - след мен потоп. Щото тия заеми няма Баце да ги отмизерува в бъдеще.
  • 19 Ххх

    6 2 Отговор

    До коментар #9 от "СССР":

    А не, тука мисля че бъркаш. Както казваше един познат "Кръв повръщам, пари не връщам". А в случая ще е петрол не връщам. Докопат ли го един път, край. Приватизират го за собствени нужди в името на демократичните ценности.

    Коментиран от #21

  • 20 А ти бе, смотльо,

    9 2 Отговор

    До коментар #3 от "Borislav Popov":

    С какво и къде си останал, че толкова си се зарадвал от това, че американците отново се опитват да прецакат някого по света??? Да не си лешояд, който се храни с мърша!

    Коментиран от #24

  • 21 руски терорист

    4 7 Отговор

    До коментар #19 от "Ххх":

    Ok.Руснаците са окупатори и докопат ли петрол,няма пускане.

    Коментиран от #28

  • 22 Тънка политика

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "Blackthorn":

    Всичко там е една голяма политическа игра. Всичко се договаря без да изтича информация .
  • 23 генерал Матис

    2 0 Отговор
    Генерал Матис "Щом ги няма , няма и да ги има "

    Удриииии !!!!
  • 24 Borislav Popov

    0 6 Отговор

    До коментар #20 от "А ти бе, смотльо,":

    Американците не се опитват никого да прецвкват, те вече прецакаха и турците и руснаците и даже валат ги оставиха, драги ми каскетчо.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 стоян георгиев

    3 2 Отговор
    снощи американски самолети удариха турските позиции в ал баб .има данни за поне 20 загинали протурски военни!
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Бкп

    2 6 Отговор

    До коментар #21 от "руски терорист":

    Докато не дойдат САЩ да ги напляскат и направят Груз 200 :)

    Коментиран от #30

  • 29 КомунистИдиот

    0 2 Отговор
    Русофили,русофоби?? Що за идиотизъм.
  • 30 Ххх

    6 0 Отговор

    До коментар #28 от "Бкп":

    Я ми дай един пример, къде САЩ отидоха да напляскат руснаците ? Това да не би в поредния филм за Рамбо да си го гледал ? Или отново ще ми разкаже за битката при Дей Ер Зор. Щото на мене мазоли ми излязоха да обяснявам на слабоумни като тебе, че тогава руските наемници и сирийските части са се опитали на майтап, ако може така да се каже да превземат петролното находище, по възможност без жертви от американска страна. Иначе, в стандартна настъпателна операция американските позиции щяха предварително да са изпепелени и изровени от авиационен и артилерийски обстрел, а настъпващите части щяха да са с адекватно ПВО прикритие и артилерийска поддръжка по време на настъплението. Но тогава щеше да има съществен Груз 200 от американска страна, което щеше да означава глобален конфликт. А руснаците са искали да избегнат подобно развитие на нещата по разбираеми причини.

    Коментиран от #31

  • 31 сган сган мръсна руска

    0 5 Отговор

    До коментар #30 от "Ххх":

    Само като ти прочете човек ограниченото мнение и ти става ясно с какъв индивид спорим.."Опитали се на майтап да превземат петролното находище" Е по-голяма глупост не бях чел.Реплика на пубертет който надали е виждал и въздушна пушка на живо ! В жалкия си опит да оправдаеш господарите ти,пишеш пълни пубертетски небивалици.
  • 32 ПЕНКО

    2 0 Отговор
    ДЕВИЗЪТ : "ДА ИЗСТРЕЛЯМЕ КАКВОТО НИ Е ОСТАНАЛО " -Е НАПЪЛНО НОРМАЛЕН , ЗАЩАТА ВОЙНИТЕ НА ИСЛЯМСКА ДЪРЖАВА БЯХА ИЗЦЯЛО ОБОРУДВАНИ С ОБЛЕКЛО И ВЪОРЪЖЕНИЕ НА САЩ -УЖ ТЕ НЕ МОГЛИ ДА ГО ИЗТЕГЛЯТ ОТ ИРАК -СКЪПО ИМ БИЛО !!!!!!!!!!!!
  • 33 пак ли

    2 0 Отговор
    500 войници..широкомащабно, обсадили една плевня и от въздух разтурили поредната свадба на талибани, това се казва мащабно.