Last news in Fakti

27 Ноември, 2019 16:35 2 463 6

Бурята в Ливан тепърва набира сила (СНИМКИ)

  • мишел аун-
  • саад харири-
  • хизбула-
  • ливан

Международни организации съобщават за десетки ранени при сблъсъци между привърженици и противници на президента Аун

Бурята в Ливан тепърва набира сила (СНИМКИ) - 1
Снимки: БГНЕС/ЕРА

Ливанският Червен кръст съобщи за десетки ранени през изминалата нощ при сблъсъци, ръкопашни и с камъни, между привърженици и противници на президента в различни градове и села в страната, предаде АР.

Общонационалните протести срещу управляващия елит оставаха в общи линии мирни, откакто започнаха на 17 октомври. Но с проточването на процеса по съставяне на ново правителство напрежението се засили. Президентът Мишел Аун, който е християнин маронит, тепърва ще започне консултации с парламентарните сили за номинирането на нов премиер.

Досегашният премиер Саад Харири, който бе препочитаният кандидат на Аун и "Хизбула" да оглави нов кабинет, оттегли кандидатурата си, като заяви, че се надява да разчисти пътя за политическо решение след 40 дни на протести.

Бурята в Ливан тепърва набира сила (СНИМКИ)

Бурята в Ливан тепърва набира сила (СНИМКИ)

Продължителната безизходица събуди стари политически и религиозни съперничества и сблъсъците избухнаха в райони, които бяха фронтови линии по време на гражданската война от 1975-90 г.

Насилието избухна най-напред в неделя вечер, когато привърженици на двете основни шиитски групи - "Хизбула" и движението "Амал" на председателя на парламента Набих Бери, атакуваха протестиращи, които бяха блокирали околовръстното шосе в Бейрут. Навремето то свързваше предимно мюсюлманските предградия на запад с християнските квартали на изток.

Някои от най-ожесточените сблъсъци тази нощ са били между шиитското предградие Шиях и съседния християнски квартал Ейн Румманех, където поддръжници на "Хизбула" и противниците им от десните християнски Ливански сили, хвърляли камъни едни срещу други. Стрелба в Ейн Румманех през 1975 г. отприщи 15-годишната гражданска война, която уби близо 150 000 души.

Също снощи привърженици и противници на Аун се били с юмруци и камъни в северния град Триполи, при което били ранени 24-има души, от които седем са в болница. В планинския град Бикфая 10 души са ранени, като петима от тях са хоспитализирани, при схватки, пак с камъни и ръкопашни, с поддръжници на дясната християнска партия "Ливанска фаланга", според парамедиците от Червения кръст.

Насилието избухнало, след като конвой от дузина коли с поддръжници на президента влязъл в града, който е историческа крепост на Фалангата. Лидерът на партията, сенаторът Сами Джемайел, нарече това провокация и призова симпатизантите си да не се поддават и да останат мирни.

Бурята в Ливан тепърва набира сила (СНИМКИ)

Привърженици на "Хизбула" и "Амал" са атакували протестиращи също в град Баалбек и в южния пристанищен град Тир.

Полицаи и войници, изпратени в районите на сблъсъците, са овладели ситуацията за часове, съобщиха властите.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ердоганя

    4 1 Отговор
    Лошо
  • 2 Ъхъ

    3 1 Отговор
    Демокрацията също е проблем понеже и да е читав управник или пълен некадърник ще остане на власт колкото е законно, а би трябвало щом се види, че е смотан да бъде изгонен без протести и калабалък....
  • 3 Baalback

    7 0 Отговор
    Намериха газ,за това уса ги разбутва. Скриха долара,от 1500 за месец стана 3000 Ливански лири
  • 4 1234

    5 2 Отговор
    Соросите атакуват!
  • 5 321

    4 2 Отговор
    И тая държава ли ще разтурят краварите
  • 6 Петър953

    3 1 Отговор
    Не САЩ и Израел, а Иран е заинтересован от втора Сирия.