27 Ноември, 2019 18:20 860 4

Фон дер Лайен към новата Еврокомисия: "Да се захващаме с работа!"

  • ек-
  • урсула фон дер лайен-
  • европейска комисия-
  • брекзит

За първи път в историята на Комисията тя ще се оглавява от жена

Фон дер Лайен към новата Еврокомисия: "Да се захващаме с работа!" - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Новата Еврокомисия беше одобрена днес в Страсбург след емоционална и пламенна реч на Урсула фон дер Лайен, която апелира за "нов старт" на Европа. За първи път в историята на Комисията тя ще се оглавява от жена.

Новата председателка на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен апелира за "нов старт" на Европа. Преди да бъде гласуван състава на новата Комисия от Европарламента в Страсбург фон дер Лайен заяви, че Европа е постигала "най-големите си успехи тогава, когато е проявявала особена смелост". Тя подчерта, че в центъра на нейните усилия ще е грижата за хората и че в бъдещата си работа ще се ориентира по една мисъл на бившия чешки президент Вацлав Хавел: "Работѝ за нещо, защото е добро, а не защото може да се окаже успешно".

Миграция, екология, дигитализация

Фон дер Лайен смята да търси "човешки" и "ефективен" отговор на въпросите, свързани с миграцията, която според нея, още дълго ще представлява сериозно предизвикателство пред Европа. Освен това тя призова европейците да поемат ръководна роля в защитата на околната среда, която по думите ѝ е "сфера, играеща жизнено важно значение за Европа и света".

Като трети свой основен приоритет Фон дер Лайен изтъкна дигитализацията на икономиката. Според нея, Европа иска ясни правила и стандарти в работата си с данните. Само по този начин можело да се създаде доверие към омрежената икономика.

Сформирането на Новата Еврокомисия не мина безпроблемно. След като Брекзит беше отложен за януари 2020 година, Великобритания трябваше да предложи свой еврокомисар, но правителството на Борис Джонсън отказа. Европейската комисия обяви, че ще съди Лондон.

Останалите 26 държави предложиха свои еврокомисари, но не всички бяха одобрени. Франция, Румъния и Унгария трябваше да излъчат нови кандидати.

Осем заместник-председатели, трима от които - водещи

Осем ще са заместниците на Урсула фон дер Лайен: Нидерландецът Франс Тимерманс ще координира работата по Европейския зелен пакет, датчанката Маргрете Вестегер ще отговаря за цифровизацията и конкуренцията, a латвиецът Валдис Домбровскис ще координира работата в областта на икономиката.

Фон дер Лайен понесе критики за някои от наименованията на ресорите, в това число поверения на гърка Маргаритис Схинас „Защита на европейския начин на живот“, който включва миграцията. За наименованието на ресора на българската еврокомисарка Мария Габриел - „Иновации и култура“ се изказаха мнения, че не описва достатъчно добре обхвата му и в последния момент той беше преименуван на „Иновации, изследвания, култура, образование и младеж".

„Моето послание е ясно: Да се захващаме с работата!", заяви в заключение фон дер Лайен, която обяви предишния председател на Комисията Жан-Клон Юнкер за „голям европеец": „Той посвети своето сърце, своята душа и своя живот на ЕС", каза фон дер Лайен.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Жозеф

    0 0 Отговор
    Браво лелче
  • 3 Късно е либе за китка !

    0 0 Отговор
    Сетила се е Мара да се побърка ! УМРЯЛ КОН - Не рита ! ЕС е империя с колонии а не братски съюз !
  • 4 Късно е либе за китка !

    0 0 Отговор
    Сетила се е Мара да се ПОБАРА !
Новини по държави: