Last news in Fakti

28 Ноември, 2019 14:02 3 049 44

Италия купува американски Ф-35

  • ф-35-
  • изтребители-
  • сащ-
  • отбрана

Рим няма да прекъсне преговорите с Вашингтон

Италия купува американски Ф-35 - 1
Снимка: Shutterstock

Италия продължава с инвестиционната програма за американски изтребители Ф-35, заяви министърът на отбраната Лоренцо Гуерини след несигурност за поръчката от Рим, която се отрази на производствените планове, предаде "Ройтерс".

„Тъй като правителството иска да надгради инвестициите, направени досега, и да се възползва от възможностите, предлагани от програмата, реши да дам зелена светлина на втората фаза“, каза днес Гуерини пред депутатите в Рим, предаде БНР.

Министърът е от лявоцентристката Демократическа партия. Миналата година Луиджи ди Майо, лидер на движение „Пет звезди“, което понастоящем управлява в коалиция с демократите, заяви, че изтребителите Ф-35 не са приоритет за страната и че програмата трябва да бъде преразгледана тази година.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 12 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    25 21 Отговор
    Италия знае какво да купи.

    Коментиран от #3, #8, #11

  • 2 ХИ ХИ И ЩО.???

    23 20 Отговор
    РУШКИТЕ САМОВАРИ МНОГО БЪРЗО ГИ СВАЛЯТ.!!!

    Коментиран от #39

  • 3 Гост

    29 27 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    Не са прости като Ердоган да купуват руски боклуци.
  • 4 Бай хой

    20 21 Отговор
    Кви са тия заглавия ве? Италия не че купува а може би няма да се откаже от вече договорвните. Но това май не е много сигурно. Става въпрос за едно изказване без конкретни действия. Германия и Франция се отказаха от недоразумението. Сейчас се опитват да го пробутват като свлят цената. Скоро ще станат по два за лев.

    Коментиран от #5, #7

  • 5 Гриша Филипов

    13 9 Отговор

    До коментар #4 от "Бай хой":

    Мож ли ма гвана за гуя сейчас, немедленно?

    Коментиран от #6, #40

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Borislav Popov

    14 12 Отговор

    До коментар #4 от "Бай хой":

    А бе, тя и тойта Туркия не се е договорила още с тойта Русландия за Су-шките, ала на теб това не ти пречи, всеки път, когато тук излезе фейк -новина, че Туркия уж купува СУ - 57 от Русия, да пълнеш прашките от радост, нъл тъй каскет.
  • 8 сас

    6 13 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    а защо българските боклучета одобряват че италия купува Ф-ки, а НЕ одобрява когато Каракачанов поръча Ф за България??

    Коментиран от #10

  • 9 Бесен Язовец

    11 14 Отговор
    Простите италиянци, ако бяха да прочетат коментарите на тукашната каскетня, никогаш нямаше да си купят американски дараци, ми не знаят хората какво да си купуват, прост народ, слаба държава.
  • 10 Гост

    11 11 Отговор

    До коментар #8 от "сас":

    Защото и България също зне какво да купи, напатиха се нашите военни с тези руски боклуци през комунизма.

    Коментиран от #13

  • 11 Гост

    13 5 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    Знае - дръжки! Плаща си лептата към САЩ! Защо мислиш дават пари за Ф-35, като си правят Юрофайтър?!
  • 12 въздушен ас пилот на Миг29 Су30 Су35

    12 10 Отговор
    Как няма да купуват като ги изнудват краварите. Те вече не признава ни съюзници , ни приятели. Няма еурофайтери , няма райфъли само кроворска стока.
    Иначе как ще му избият парите на тоя кошник?
    То за това краварите им взеха авансова вноска и чакат вече над 25 години.
    Все едно вноска за Лада - ама чакаш три пъти по дълго !!!
    Краварите вложиха 382 милиарда само за разработка , а целият проек ще възлезе на трилион и половина.
    Тия пари как се избиват ?
  • 13 въздушен ас пилот на Миг 29 Су30 Су35

    11 7 Отговор

    До коментар #10 от "Гост":

    И какво знае България да купи ? Дърти самолети от преди 40 години?
    Сега ще отарашат складовете за останали чаркове , а каквото не намерят ще го вземат от самолетните морги и ще ни сглобят едни 8 самолета от които 2 са учебни.
    Нали никой не вярва че ще строят нов завод за едните 8 броя ?!!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Ххх

    8 7 Отговор
    • F-35B и F-35C имат проблеми с управлението при полети на големи ъгли на атака, които се изразяват в неконтролируеми колебания по трите оси. От Lockheed Martin планират софтуерен ъпдейт за това.
    • F-35B и F-35C имат ограничения във времето, което могат да прекарат на свръхзвукови скорости. Ако самолетите летят продължително време с висока скорост, това уврежда специалното им покритие, спомагащо за постигане на ниска радарна забележимост и може да възникнат структурни проблеми при вертикалните стабилизатори. От Пентагона са наложили ограничения във височинно-скоростните режими на самолета, но от Lockheed твърдят, че тези проблеми възникват само в много екстремни случаи и не планират непосредствени действия за разрешаването на тези проблеми.
    • При вертикално кацане с F-35B и температура на околния въздух от над 32 градуса по Целзий могат да възникнат спадове в тягата на двигателя, което да доведе до твърдо кацане или катастрофа. Lockheed Martin планира софтуерен ъпдейт.
    • При F-35A има лъжливи сигнали за отказ в бордните батерии, когато температурата на околния въздух е под минус 34 градуса по Целзий. За това същи се планира софтуерен ъпдейт.
    • Ако F-35A или F-35B пукне гума при излитане или кацане, парчетата от гумата могат да разрушат едновременно всички хидравлични линии, което да доведе до катастрофа. От Lockheed Martin са разрешили този проблем при F-35C, но за сега не се планира работа по другите два модела.
    • Пилотите на F-35 се оплакват от необ

    Коментиран от #36

  • 16 Ххх

    8 5 Отговор
    • Пилотите на F-35 се оплакват от необясними колебания в налагането в кабината, което води до болки в ушите и синосите. От Lockheed Martin са направили промени в системата за жизнеобезпечение.
    • Нашлемната система за целеуказване и изобразяване, в която изпълнява и функцията на очила за нощно виждане, чрез синтетично усилване на образа, продължава да показва т.нар. „зелено сияние” при определени условия, което е особено опасно при кацането на самолетоносач или десантен кораб през нощта. От Lockheed Martin твърдят, че тези несъвършенства ще се изчистят с шлема от следващо поколение.
    • Системата DAS, която изгражда сферична картина около самолета и я проектира в шлема на пилота, създава проблеми при нощни полети. За Lockheed решението отново е новият шлем.
    • Радарът AN/APG-81 има изключително тесен обзор, когато работи на режим за търсене на морски цели. Според Пентагона, решението на проблема е софтуерен ъпдейт, който обаче може да не е наличен през 2024 г.
    • Автоматичната софтуерна система ALIS, която менажира логистиката на F-35, продължава да бъде изключително ненадеждна, като на нея не може да се разчита за правилното диагностициране на техническите проблеми и насочването на съответните резервни части. Това води до затрудняване на експлоатацията и влагане на повече време за техническа поддръжка. Няма яснота дали се работи по разрешаване на този проблем.
    • ALIS, която работи на принципа на споделената информация в единна система, представлява заплах
  • 17 Ххх

    7 4 Отговор
    • ALIS, която работи на принципа на споделената информация в единна система, представлява заплаха за националната сигурност на отделните оператори, които не желаят всички други оператори да имат достъп до данните за експлоатацията на техните F-35. В началото на 2019 г. е въведена модификация в системата, която решава проблема.
    От Пентагона са заявили за Defense News, че девет от споменатите 13 проблема са в процес на решаване или са вече разрешени. В обозримо бъдеще ще бъдат решени и други два проблема, но останалите два за сега не са планиране за решаване.
    От споменатите проблеми, най-фрапиращи са първите два – проблемите при полети на ъгъл на атака над 20 градуса и проблемите с полетите на свръхзвукова скорост. Според документите, които цитира Defense News F-35B са ограничени да не летят повече от 80 секунди непрекъснато при скорост от над M 1,2. След достигане на този лимит, скоростта трябва да бъде под M 1,2 за поне 180 секунди. За полет на скорост от над M 1,3 ограничението е 40 секунди. За модела F-35C ограничението е само за полети на скорост от над M 1,3 и то е 50 секунди.
    Не е ясно защо при F-35A няма подобни ограничения.
    Според Defense News, ако тези ограничения се нарушат, то самолета трябва да бъде изпратен за тежък технически преглед, което е особено проблематично, тъй като F-35B и F-35C са създадени основно за палубни операции.
    Серията публикации на Defense News е първият по-сериозен поглед към конкретните технически проблеми, от които с

    Коментиран от #19

  • 18 Ххх

    7 4 Отговор
    Серията публикации на Defense News е първият по-сериозен поглед към конкретните технически проблеми, от които страда F-35. Някои от тези проблеми бяха известни, но повечето са новост. Макар, че въвеждането в експлоатация на всеки нов боен самолет е болезнен процес, трябва да се отбележи, че серийния F-35 полита за първи път преди 13 години, типът формално се води на въоръжение от над четири години, а само преди дни стана ясно, че вече са произведени над 400 броя.
    Основният проблем пред това, че F-35 се намира в серийно производство, докато все още конструкцията му се изчиства от проблемите е, че вече произведените изтребители трябва да се връщат за доработка, което надува цената на и без това изключително скъпата програма, чиято цена до 2070 г. ще достигне почти $1,2 трилиона.

    Коментиран от #21

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Излъганото камилче Ердо

    4 9 Отговор
    Аркадаши какво стана че не вечеряхме … За всички дават F35 само за Туркия - йок … Нищо те тия руските летящи москвичи казват че са по-убави ...
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 кроко

    2 1 Отговор

    До коментар #21 от "гост":

    Остави го това ненрмалното, не му обръщай внимание.
  • 23 898

    5 1 Отговор
    Ами, иначе санкции!
  • 24 Ххх

    8 1 Отговор

    До коментар #19 от "Бесен Язовец":

    Кой е глупи мисля че е повече от ясно от коментара ти ! Италианците щели да ми прочетат глупостите ? Материали на Дифенс Нюз, базирани на мнения на военни експерти в областта, били мои глупости ? Не чувстваш ли колко си умствено несъстоятелен ? Но и за такова чувство поне малко акъл трябва !
  • 25 кенеФ-35

    12 7 Отговор
    Италия ще си купува най-бъгавия амерски бидон с крила на всички времена - кенеФ-35, който не може да поддържа свръхзвукова скорост без форсаж и за да стане наистина невидим за радарите, трябва да се гмурне надълбоко, примерно в Тихия океан! Бълбук, бълбук... И ако прочетете в нета колко дефекти има по тоя "летящ" кенеФ-35, не трябва въобще да е серийно производство, но америте трябва някак си да си продават боклука: „Според данните на „Блумбърг“ във Ф-35 са установени 966 структурни дефекти, които могат да служат като официална причина за отказа изтребителят да се произвежда масово.” Ето какви са заключенията и за закупените от Белгия американски кенеФ-35: „Закупените от Белгия американски многоцеливи изтребители Ф-35 са непригодни за участие в бойни действия и опасни за екипажа, пише местното списание Le Vif, което се позовава на заключение на експерти от американската неправителствена организация Project On Government Oversight (POGO), предаде ТАСС. Според списанието американската организация е провела независима експертиза и е подготвила доклад, в който се предупреждава, че по изтребителите Ф-35 има много технически недостатъци, някои от тях са изключително сериозни.” Това не е самолет, а летящ ковчег, какъвто е и кенеФ-16, и това е истината!
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Бесен Язовец

    13 4 Отговор
    Честито на италианците купиха си те скрап която ще я държат в бокса по 6-месеца за донастройване на вехти системи и чипчета!
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 мразя руските говеда

    5 10 Отговор
    СУ-35 е най-добрия кенеф в руската насрана авиация,а е неможе да стъпи на малкия пръст дори на Грипен.Какво остава за други изтребители ?!

    Коментиран от #30

  • 30 Ваньо

    9 2 Отговор

    До коментар #29 от "мразя руските говеда":

    Ти кога си летял със Су35, че и с Грипен та да ги и сравняваш, бе пудeл! Я, марш в обора да чистиш на кравите!
  • 31 Бай хой

    6 2 Отговор

    До коментар #28 от "мразя руските говеда":

    Айнщайн значи според теб Германия и Франция не са развити държави? Омразата е фобия. Ходи на психиатър че предизвикваш единствено съжаление. Пази Боже.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 ПЕНКО

    0 1 Отговор
    СРЕЩУ КОГО И ЗАЩО ??????????
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Жоро

    3 3 Отговор

    До коментар #15 от "Ххх":

    Абе охлюв,камара глупости написа...Мухахаха мухахаха мухахаха мухахаха мухахаха мухахаха мухахаха мухахаха мухахаха..Това че никой не иска да купи Су-Самовар и Миг-Москвич не е проблем нито на Италия,Сащ,още по малко на Ф-35...Малък каскет :D :D
  • 37 мразя руските говеда

    6 5 Отговор
    Факт.е че всички развити страни знаят какво да купят и кое е най-доброто.Това е американското.Руските кенефи винаги са резервен вариант.Руските мерзавци са вечно догонващи при изтребителите.Дори Турция като видя кенефите СУ-35 и СУ-57 ,почна пак да се моли за Ф-35 !

    Коментиран от #38

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Ха ха ха щото

    1 4 Отговор

    До коментар #2 от "ХИ ХИ И ЩО.???":

    Руските самовари на форсаж тва недоразумение-фърчило само може да го изгледа и да му помаха

    Коментиран от #41

  • 40 Тц....ич

    0 1 Отговор

    До коментар #5 от "Гриша Филипов":

    Немедленно вставит тебе)))
  • 41 Георги

    4 3 Отговор

    До коментар #39 от "Ха ха ха щото":

    Отдавна минаха времената който лети по бързо и е по маневрен той печели. Ссср опс Русия още си мислят че са 50 години и корейската война.
  • 42 Хохо

    1 0 Отговор
    А защо бе вземете си блок 70 много е добър и евтин
  • 43 Динко с АТВ то

    2 0 Отговор
    Напълниха ги с мигранти, сега ще им продадат и Ф-35 да фащат
  • 44 В е л и к и я

    0 1 Отговор
    Не ни трябват на нас самолети за милиарди , дайте им там на летците по един делтапланер с едно моторче и това е .. кой ще не нападне като ще се залива от смях като ни гледа ... !
Новини по държави: