Last news in Fakti

5 Декември, 2019 10:10 3 202 7

Иран тайно прехвърля ракети в...

  • иран-
  • ирак-
  • ракети

Разузнавателните данни за натрупвания ракетен арсенал е поредният знак, че опитите за сдържане са се провалили

Иран тайно прехвърля ракети в... - 1
Снимка: Shutterstock

Иран тайно прехвърля ракети в Ирак, пише в. "Ню Йорк таймс". Нарастването на скрития арсенал от балистични ракети с малък обсег е последният от признаците, че усилията на САЩ за сдържане на Техеран са се провалили. Вашингтон увеличи отново военното си присъствие в Близкия изток, за да се противопостави на появата на нови заплахи за американските интереси, включително нападения срещу петролни танкери и обекти, за които американското разузнаване обвинява Иран.

От месец май насам администрацията на Тръмп е изпратила още около 14 000 войници в региона, пише в. "Ню Йорк таймс". Новите разузнавателни данни за натрупвания ракетен арсенал в Ирак обаче е поредният знак, че опитите за сдържане са се провалили. Ракетите са заплаха за съюзниците и партньорите на САЩ в региона, включително Израел и Саудитска Арабия и могат да изложат на опасност американски войници, съобщават служители на американското разузнаване.

Както Иран, така и Ирак се сблъскаха с протести през последните седмици. Някои иракчани протестират срещу иранското влияние, припомня изданието.

Техеран води война от сенките, нанасяйки удари по страни от Близкия изток и скривайки кой е отговорен за нападенията, за да намали шанса за ответен удар или ескалация, съобщават представители на разузнаването и въоръжените сили. Ракетен арсенал извън собствените му граници дава на иранското правителство и въоръжени сили предимства при всяка криза със САЩ или регионалните им съюзници. Ако САЩ или Израел бомбардират Иран, неговата армия може да използва скритите в Ирак ракети за ответен удар срещу Израел или страна от Персийския залив.

Самото им съществуване може да помогне и за предотвратяване на нападения. Иран използва иракски шиитски милиции, много от които отдавна контролира, за преместване и укриване на ракетите. Паравоенните формирования на практика контролират много пътища, мостове и обекти на транспортната инфраструктура, което улеснява тайното внасяне на ракети.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СссереМ

    15 26 Отговор
    Ако е вярно и научат израелците такъв лобут ще им теглят че навсякъде ще се разхвърчат бради и чалми.

    Коментиран от #4

  • 2 Факти

    9 1 Отговор
    Айде коментарите на превъзбудените, къде нищо не зависи от тях. Да започнат сега......
  • 3 ****

    21 6 Отговор
    Много добре прави Иран като се въоръжава,не трябва да се оставя да бъде рекетирана от евреи и англосаксонци,които със заплахи се опитват да налагат техният реди правила,а това дали се харесва или не на останалите,тях не ги интересува.Искат всички останали да са им подвласни,и безропотно да ги следват.
  • 4 професор Зубов

    9 15 Отговор

    До коментар #1 от "СссереМ":

    Ти мислиш ли,че не знаят ? Всичко следят със спътници . пиле да прехвърчи, те вече знаят. Те за това бомбиха и Ирак - по точно , про ирански групировки там. Има ли опасност за Израел така ще ги ударят ,че свят ще им се извие - включително центъра за обогатяване на уран.
    Натаняху си го каза "Иран няма да има ядрено оръжие "

    Коментиран от #5

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 професор Зубов

    9 10 Отговор
    Какво се случи с ядрената инсталация Озирак -1981 г. ? Беше изравнена със земята . Тогава стелт самолети нямаше, а Озирак уж имаше най надеждната ПВО защита в света. Израел го удариха с Ф 16 и охранявани от Ф 15 . Не загубиха нито един самолет.
  • 7 Йонко - понко

    14 0 Отговор
    Толкова е тайно че и във ,, Таймс" знаят.