6 Декември, 2019 16:40 3 193 10

Водопадът Виктория пресъхва (ВИДЕО)

  • водопад-
  • виктория-
  • африка-
  • замбия-
  • зимбабве-
  • климат-
  • глобално затопляне

Като причина за драматичните промени в пейзажа са посочени климатичните промени

Водопадът Виктория пресъхва (ВИДЕО) - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Един от най-внушителните водопади в света - Виктория, се превърна в невзрачна струя заради сушата, която измъчва Южна Африка, съобщава "Дейли мейл".

Водопадът Виктория, който е на границата между Замбия и Зимбабве, е пресъхнал почти напълно. Някога оглушителният порой от разпенена вода и тътенът наоколо почти е изчезнал. Вместо него, след като водата спадна наполовина и достигна най-ниското ниво от 40 години, под скалите се виждат няколко невзрачни езерца.

Като причина за драматичните промени в пейзажа бяха посочени климатичните промени. Президентът на Замбия Едгар Лунгу дори призова западните държави да бъдат по-сериозни в опазването на околната среда. Той изтъкна какви щети причинява глобалното затопляне. "Те са сериозен проблем, истински проблем", каза Едгар Лунгу пред Скай нюз.

"Изненадващо е, че хората го омаловажават и казват "климатичните промени не са действителни", посочи той.

Местната агенция по туризма обаче омаловажава притесненията, че е застрашено съществуването на водопада. "Нормално е по това време на годината водите да се ниски, но водопадът няма да пресъхне, докато сме живи. Водата не е колкото през предишните години, но водопадът не е пресъхнал", заяви неин представител.

Водопадът с височина 100 м привлича хиляди туристи в района. Сушата обаче не е пагубна само за икономиката, тя обърква до хаос дивия живот в околните национални паркове.

Шокиращите снимки на водопада преди сушата и сега показват в каква криза е природата в района. Буйната зеленина е отстъпила място на кафеникави посърнали треви. Река Замбези - някога една от най-впечатляващите в Африка, сега е осеяна със скали.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 или ни сме африканци

    12 2 Отговор
    Тия да не са у пернишко?
  • 2 miro

    5 6 Отговор
    нашата нация ще се погуби
    от глупостта на народа
    унищожим природата
    природата ще унищожи нас човечеството

    Коментиран от #9

  • 3 Грета Тунбата

    8 3 Отговор
    Ето видяхте ли, водопадът Виктория пресъхна и тя като мен. 👏👏👏👏
  • 4 ami sega

    0 5 Отговор
    президента дали ше свика министрите на Африка защото водопада е пресъхнал ми да свърши некоя работа вчера вика наще утре може и на другите страни
  • 5 Гост

    4 0 Отговор
    То Студена пресъхна, та Виктория ли няма....аномалии, ко да праиш!
  • 6 Тумба Гретева

    5 1 Отговор
    Някой го точи към Радомир !
  • 7 Боби

    7 0 Отговор
    ВИК перник са там.

    Коментиран от #10

  • 8 6898

    4 0 Отговор
    aло негрите престанете да се размножавате като хледарки
  • 9 Барчо

    5 0 Отговор

    До коментар #2 от "miro":

    Цивилизацията ще погуби прехваления капитализъм, защото той се интересува само и единствено от печалбата, независимо какво може да коства на човечеството. Капитала не признава нито милосърдието, нито природата, нито бъдещето на човечеството. Той се интересува само и единствено от печалбата, която е и единствената му движеща сила. Капитала е този, който измисли храните ментета само и само да увеличи печалбата, капитала е този, който произвежда техника, която едва изкарва до края на гаранцията и след като се развали не подлежи на ремонт. Капитала е този, който напълни морските басейни с найлонови изделия надвишаващи три пъти повече тежината на рибите там. Цяла политика се води човечеството да потребява безсмислено повече отколкото му е нужно, само и само да има повече печалба за капитала. Това е горчивата истина.
  • 10 Барчо

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "Боби":

    Пернишкия проблем е точния пример как капитала не се интересува от последствията. Историята е, че е трябвало да се направи ремонт на язовирната стена под водата на определена дълбочина. Водолазния екип дава оферта, която се оскъпява на всеки метър дълбочина. Някои по веригата решават да си направят кинти или да икономисат и източват язовира до опасно ниско ниво. Тези льольовци не с отчели факта, че тази година няма достатъно валежи или не ги е интересувало, което е най-вероятното. И ето ти факта, че щом играят парите при капитала, другото не е важно, каквото и да е то.