7 Декември, 2019 08:14 2 870 49

Половин милион души по улиците на Мадрид

  • мадрид-
  • испания-
  • протест-
  • климат-
  • оон

Стотици хиляди поискаха мерки срещу климатичните промени

Половин милион души по улиците на Мадрид - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Стотици хиляди хора излязоха в испанската столица Мадрид на демонстрация с призив към участниците в климатичната конференция на ООН да вземат мерки срещу глобалното затопляне.

Организаторите на "Поход за климата" твърдят, че общо 500 000 души са излезли по улиците на Мадрид, предаде Би Би Си. Именно Мадрид е домакин на климатичната конференция. Демонстрантите искат по-активни мерки, за да се спрат климатичните промени и замърсяването на Земята.

Демонстрантите носеха и ковчег, с който илюстрираха погребението на околната среда. Подкрепа за протестиращите в Мадрид изрази и Далай Лама в Туитър. "Ние не можем повече да експлоатираме ресурсите на Земята, без да ни е грижа за идните поколения. Подкрепям протестите на младите срещу бездействието на правителствата пред климатичната криза", написа той.

В протестното шествие се включи и шведската екоактивистка Грета Тунберг, която заяви: "Световните лидери се събраха в Мадрид, за да преговарят за нашето бъдеще, но мога да ви кажа, че надеждата не е между стените на 25-ата конференция на ООН. Надеждата е тук. Надеждата сте вие, хората. Намираме се в климатичен и екологичен спешен случай. И в момента ние излизаме от зоната си на комфорт, за да кажем на хората на властта, че трябва да поемат своята отговорност и да защитават бъдещите и настоящите поколения."


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рошко

    7 5 Отговор
    Стачки протести навсякъде светът се е запътил към анархия

    Коментиран от #5, #15

  • 2 Бесен Язовец

    9 11 Отговор
    Делото на Грета живее и процъфтяфа, право си е момичето, време е всички да изменим отгошението си към майката - природа, воеме е да се замислим и ние.
  • 3 AБВ

    7 11 Отговор
    Само нашите тук продължавта да си навират главата в пясъка и да твръдят , че от дизела по -еко кола няма и да пълнят кошовете с пласмаса .... то....затова сме и на това положение де....
  • 4 ГосТ

    6 6 Отговор
    Трябва съгласуваност в цяла Европа. Трудно иначе ще се очистим от червеите .
  • 5 Бесен Язовец

    9 8 Отговор

    До коментар #1 от "Рошко":

    Каква анархия те е подгонила тебе , какви стачки ?? Много добре организиран, МИРЕН, протест, без бомбички, без пожари и т.н. Какво толкова си се паникьосал , какво сега, пак ли ще речете , че Сорос е виновен ??

    Коментиран от #23

  • 6 man

    12 5 Отговор
    OK, взимаме мерки: пълна забрана на ДВГ, твърди горива, индустрии, които отделят CO2. И после? Ще си хапем дупетата, електричка стува от 50 бона нагоре. Тока на тройна цена.

    Коментиран от #9, #10

  • 7 Гошо

    11 5 Отговор
    Хич не са толкова много както ги изкарвате
  • 8 злобар

    16 4 Отговор
    Трябва да се излезе на протести и срещу вулканите които са най-големия замърсител . Икономически санкции с/у всички вулкани по земята. Да се солидаризираме с оная малка шафрантийка Грета и да качваме всички велосипедите .

    Коментиран от #11

  • 9 ГосТ

    4 2 Отговор

    До коментар #6 от "man":

    Не бе, достатъчно е парите,които иска дебелата рижа за оръжие да се дадат за технологии за чисто производство и социална политика. А тока от ядрената енергетика е най евтин и чист. Ако се спазват стандарти. Освен това, едно е един сув да ти харчи 3/100,друго е 30/100

    Коментиран от #16

  • 10 Чувал ли си за колело бе,мен?

    4 7 Отговор

    До коментар #6 от "man":

    За пет години изминах 40000км. да ходя на работа!Няма нищо страшно ако си поразмърдаме задниците!Оказа се,че може и без кола!

    Коментиран от #13, #14

  • 11 ГосТ

    1 7 Отговор

    До коментар #8 от "злобар":

    Антропогенните емисии днес са 100 пъти повече от емисиите от всичките вулкани на планетата (включително подводните) бе омбре.

    Коментиран от #17

  • 12 Боре и гост

    3 3 Отговор
    И ние вече сме гретерасти
  • 13 ГосТ

    1 5 Отговор

    До коментар #10 от "Чувал ли си за колело бе,мен?":

    Тази работа с добро няма да стане. Все едно с добро да искаш да се отървеш от глисти. Все едно да им говориш на глистите да не бъдат глисти. Какво разбира един паразит от добра дума
  • 14 Ако си а инвалидност?

    2 2 Отговор

    До коментар #10 от "Чувал ли си за колело бе,мен?":

    Ако един човек е стар или има някаква инвалидност. Какво правим? Къде ще ходи? С градския транспорт може, ма кат забраните и него зеленчуци такива...
  • 15 даааа

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "Рошко":

    тук дори да стане турско никой няма да реагира. сега е момента турция да ни нападне

    Коментиран от #20, #22

  • 16 Електрошок

    3 1 Отговор

    До коментар #9 от "ГосТ":

    Е ти поне ми изглеждаше с нормални ментални отклонения,но явно съм се заблудил.Каква ядрена енергия непрекъснато те гони!?Как не можа да вденеш,че независимо синтез или разпад,ядрената енергия нарушава топлинния баланс на планетата!?!?Какви са тези твой кумири-папата,водорода и говеждия тор!?Ужаст!!!

    Коментиран от #18

  • 17 ГосТ

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "ГосТ":

    Интересно как точно с фактите не сте съгласни 😂
  • 18 ГосТ

    1 2 Отговор

    До коментар #16 от "Електрошок":

    Като факта,че слънчевите платна отделят 50% повече емисии от ядрената енергетика. Освен това, още не сме станали затворена система, да ми говориш за отделяне на топлина,но ако се продължава с целия булшит с производството на панели и батерии,ще станем, пак няма да е затворена, но ситуацията може да стане като на Венера

    Коментиран от #19

  • 19 Електрошок

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "ГосТ":

    На практика сме затворена система!!!Земята изстива в продължение на милиарди години!

    Коментиран от #21

  • 20 Рошко

    1 1 Отговор

    До коментар #15 от "даааа":

    Тука сме си под българско робство
  • 21 ГосТ

    2 1 Отговор

    До коментар #19 от "Електрошок":

    Абе то и Венера като планета двойник на Земята на практика изстива, ама това не пречи температурата там да е 460 градуса по Целзий заради атмосферата.

    Коментиран от #24

  • 22 Ердо

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "даааа":

    По турско е имало десятък, ако имаш 10 овце едната е за султана, сега ако имаш и една, ще вариш кокалите да си пиеш бульон че, всичко ще ти вземат
  • 23 Ловеца на боклуци.

    3 3 Отговор

    До коментар #5 от "Бесен Язовец":

    Абе язовец стига си ръсил мозък в защита на околната среда като оная повлекана Грета Тунбата която била загрижена за идните поколения - ами те поколенията намалят и изчезват когато всеки втори в Европа е гей и джендър така че природата тъй или инъче ще издържи още 150-200год.то както е тръгнало няма да има хора вече точно заради такива дето са на този протест от простотията си защото да се забавляват с нещо точно от такива тръгна и джендърството сигурен съм че повечето са такива начело с Тунбата.

    Коментиран от #25, #28

  • 24 Електрошок

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "ГосТ":

    Точно това казвам,че в този времеви отрязък,в който съществува човечеството,на практика сме затворена система и топлинният баланс може лесно да се наруши чрез добавяне на енергия от въглища,петрол и ядрена.Въглеродният диоксид е част от проблема.По-големият проблем е енергията от тях,която е акумулирана милиони години и сега ние умниците я вкарваме обратно!Както се казва-подритваме си здравната книжка!

    Коментиран от #26

  • 25 ГосТ

    3 2 Отговор

    До коментар #23 от "Ловеца на боклуци.":

    К'во намалява бе, намалява ти мозъка. Т'ва че всеки се изнася от тая дупка България изобщо не е показател. Ти к'во по 12 ли искаш да раждат жените,като плъховете
  • 26 ГосТ

    0 0 Отговор

    До коментар #24 от "Електрошок":

    Аз пък казвам, че все още има топлообмен, и наистина без енергетика няма как да съществува цивилизацията. Въпросът не е цивилизацията да бъде унищожена, а да ресурсите да бъдат използвани разумно и устойчиво. От всички начини за добив на енергия, ядрената и водородната са най приемливи. С най малко емисии. Четох специално статии за емисиите, за топлинното отделяне не са правени такива калкулации, но не виждам колко по малко ще бъде то при производството на батерии и панели. И не на последно място, трябва да се сложи спирачка на това безумно консуматорство. Въглеродните източници на енергия са натрупвани стотици милиони години, а в момента се изхвърлят в атмосферата в порядъка на век. И това при цялото насищане на системата с въглерод от предишните геологични епохи
  • 27 Електрошок

    0 0 Отговор
    Опазването на природата е добра идея,но всяка добра идея си има своя Опенхаймер.Търгашите на емисии и еко такси добре са го измислили!Слава на тези,които от Вавилон до сега се гъбаркат с нас!
  • 28 Бесен Язовец

    3 2 Отговор

    До коментар #23 от "Ловеца на боклуци.":

    А бе, ловецо, вземи и сам се хвани, щото ти си най големия б.кл.к, тука бе ! Населението на ЕС е над 500 милиона човека бе, от къде толкова народ, щом всеки втори бил гей бе, мож ли ми каза !?

    Коментиран от #29

  • 29 Ловеца на боклуци.

    3 2 Отговор

    До коментар #28 от "Бесен Язовец":

    Ей язовец ти и оня гост сте най тъпите парчета тук какво ме информираш с някакви заучени данни че населението на Европа било 500 милиона а колко от тях са вече лезбийки геьове и джейндъри като теб и гост и какво поколение ще създадът тия според теб ненамалява ли заради това Европа по бърже отколкото от промените в климата ?????👎👎👎👎👎👎👎

    Коментиран от #30, #41

  • 30 ГосТ

    2 2 Отговор

    До коментар #29 от "Ловеца на боклуци.":

    Абе, ти ли ше кажеш кой е джендър и кой не и кой да бъде и кой да не бъде ? К'во те засяга изобщо? Обаче мен ме засяга като ти дишам оловото,дето бълваш от скапаната си бричка ,понеже си много важен да се качиш в градския транспорт.

    Коментиран от #32

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Анти милиционер

    1 1 Отговор

    До коментар #30 от "ГосТ":

    Селски, тук борбата е срещу CO, а не срещу олово и ала бала. Много си прост, за да участваш в дискусии, които са няколко нива над възможностите ти за разбиране.

    Коментиран от #33, #34

  • 33 ГосТ

    3 1 Отговор

    До коментар #32 от "Анти милиционер":

    😄 много тъпи парчета има градски (пази боже ). Факт. Ай са слагайте минуси 😂 ти па за к'во се бориш ? 😂 можеш ли да обясниш ?
  • 34 ГосТ

    2 1 Отговор

    До коментар #32 от "Анти милиционер":

    Въглерода градски, е четвърта валентност и треа да му сложиш още едно кислородче с двойна връзка. Това е по разспростаненото съединение. Въглеродният оксид се образува при ниски концентрации на кислород и изобщо не е толкова разпространен 😂
  • 35 ГосТ

    0 1 Отговор

    До коментар #31 от "Анти милиционер":

    Не се самообвинявай толкова, важното е да се цивилизоваш малко от малко. Както казват японците, възпитанието е по важно от произхода. Ама ти знаеш ли какво означава неандерталец? 😂
  • 36 Кестен

    3 2 Отговор
    Това е резултатът от едно образовано и задоволено общество.
    Тук където всеки ден е борба за оцеляване , кой го интересуват
    пингвините.

    Коментиран от #48

  • 37 ГосТ

    1 4 Отговор
    В бг, протести има само като им пипнеш дизеляка и ракията. Иначе, джендърите са виновни за всичко 😂 Представям си, ако българите беха 120 млн. примерно 😂

    Коментиран от #38, #40

  • 38 Забелязъл.

    4 2 Отговор

    До коментар #37 от "ГосТ":

    Никът ти е перфектно избран и отговаря точно на това което си и на нивото ти на компетентнос а именно" гост" дошъл от някоя планета все едно че досега не си живял тук и си за малко.

    Коментиран от #39

  • 39 ГосТ

    1 3 Отговор

    До коментар #38 от "Забелязъл.":

    Коментар 37 също е факт.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Бесен Язовец

    0 3 Отговор

    До коментар #29 от "Ловеца на боклуци.":

    Какви заучени фрази бе, умньоооо, лъжа ли е, че населението на ЕС е над 500 милиона ? Ми то по твоята тъпоъгална логика в ЕС имало 250 милиона лесбянки и петали бе, ти ненормален ли си !? Ауде сега да ме светнеш, защо у тойта Рушийка, населението падна под 100 милиона, и колко лесбиянки и петали има тогава там, след като намалят със скороста на бързия влак ?? Казах ти вече, щом си се цанил за ловец на боклуци, вземи се хвани сам и сам се изхвърли на сметището, там ти е мястото на теб. Казах!
  • 42 Бай хой

    3 1 Отговор
    Дебилна работа. Бедните протестират против "климатичните промени" борят се да се дигнат таксите и цените които ще платят бедните за да се изпълнят с тях "проекти". Парите ще отидат при богатите за да реализират "проектите" и съответно печалби. Целта е бедните да станат по-бедни а богатите по-богати. Дебили. А същевременно се избиват милиони човешки същества за ресурси и власт. Последен пример. В Боливия след военния преврат хунтата наложи закон армията да застрелва демонстранти без да носи съдебна отговорност. Досега за няколко седмици убитите са хиляди. Медиите мълчат. А реваха за починала чистачка в Хонконг.

    Коментиран от #43

  • 43 ГосТ

    0 2 Отговор

    До коментар #42 от "Бай хой":

    Една от мерките, освен тоталното ограничаване на горенето на фосилните източници и т.нар. "ВЕИ" и замяната им с ядрена и водородна енергия, би трябвало да бъде и плановата икономика и стандартизация. Тоест, ако милиционерите искат да си сменят смартфона и телевизора всеки 6 месеца и да обгазяват градската среда с автомобили, които харчат 30-40 на сто - да не могат да го правят. Докога трябва да се съобразявам с низши същества с безусловни рефлекси? Тези неща нямат нищо общо с обедняване или обогатяване на някой,всъщност напротив- ще доведат до обедняване на прасетата.

    Коментиран от #46

  • 44 сртсетхфатхсдт

    5 0 Отговор
    ако тези 500 000 души бяха засадили по едно дърво вместо да се разхождат по улиците и да викат щеше да е по-добре...

    Коментиран от #45

  • 45 Ловеца на боклуци.

    1 0 Отговор

    До коментар #44 от "сртсетхфатхсдт":

    Или пък ако бяха убили по един язовец.
  • 46 Бай хой

    4 1 Отговор

    До коментар #43 от "ГосТ":

    Обясних ти точно какво се постига с дебилните протести. Обогатяват се точно прасетата. За да могат по-често да си сменят дрънкулките и да карат по мощни автомобили. Какво точно не разбра? И климат без промени значи вечна пустиня. Има си периоди и цикли. Също както при паркета. От време на време трябва да се цикли.

    Коментиран от #49

  • 47 Driving pleasure

    2 2 Отговор
    Половин милиона кретена и Гретето! Олигофренията е повсеместна!! Тия идиоти ако победят здравия разум ви гарантирам че брутално ще изтрезнеете от последиците на кретенията им!
  • 48 Driving pleasure

    2 1 Отговор

    До коментар #36 от "Кестен":

    човек, ти не си добре! обраованите хора знаят, че еко-кретените са кретени! Това е протест на умствено ощетените каквато е Грета, която нито имаобразованието нито има ментален капацитет да осмисля действията си камо ли да носи отговорност за тях!

    Това е протест на менталния шкарт на Европа! Ние може да гоним вече 50% неграмотни, но положението в повечето от останалите държави не е по-розово - функционалната неграмотност в Германия е 45% във ГФранция мисля беше 43 - половината от европейците не могат да следват елементарни причинно следствени връзки и да правят елементарен анализ, ти ми говориш че това било протест на образованите - искрено ме разсмя ;)
  • 49 ГосТ

    0 0 Отговор

    До коментар #46 от "Бай хой":

    Нищо не разбираш. Кръгла нула. Освен това не се социалист, а злобно човече
Новини по държави: