Last news in Fakti

8 Декември, 2019 09:01 1 596 4

Иран показва ново поколение центрофуги за обогатяване на уран

  • иран-
  • уран-
  • центрофуги

Техеран показва мускули

Иран показва ново поколение центрофуги за обогатяване на уран - 1
Снимка: БГНЕС

Иран скоро ще покаже ново поколение центрофуги за обогатяване на уран, заяви Али Асгар Зареан, заместник директор на Иранската организация за атомна енергия, цитиран от „Ройтерс“.

"В близко бъдеще ще покажем ново поколение центрофуги, които се произвеждат в страната", каза Зареан пред държавната телевизия, без да съобщи подробности.

През септември Иран заяви, че е започнал да разработва центрофуги, за да ускори обогатяването на уран, припомня Ройтерс.

Иран в момента обогатява уран с чистота до 4,5%, което в нарушение на споразумението, тъй като ограничението е до 3,67%. Нивото от 3,67% е достатъчно за развитието на ядрения сектор за мирни цели, но е далеч под нивата от 90% за създаване на атомно оръжие. Нивото от 4,5% е достатъчно да помогне за задействане на реактора за ядрена енергия в централата "Бушер", която е единственият АЕЦ в страната. Преди ядреното споразумение Иран достигна ниво на обогатяване на уран до 20%.

Техеран произвежда нискообогатен уран до 5 килограма на ден, след като преди произвеждаше по 450 грама. Иран има над 500 килограма нискообогатен уран. Ограничението в сделката е до 300 килограма.

Президентът на Иран обяви през ноември, че Техеран ще започне да инжектира уранов газ в 1044 центрофуги.

Това са поредните мерки на Ислямската република в нарушение на ядреното споразумение със световните сили, откакто президентът на САЩ Доналд Тръмп изтегли страната от договора преди повече от година.

Ислямската република съобщи, че страната ще удвои броя на усъвършенстваните центрофуги IR-6.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бачо Киро

    2 1 Отговор
    Показва и ще покаже в близко бъдеще неса едно и също, освен за джурналята...
  • 2 Бацо от Краводер

    0 5 Отговор
    Тия па де са тръгнали с тия два леви галоша...
  • 3 ****

    7 1 Отговор
    Да му мислят евреите.
  • 4 Ядрена Чалма

    2 2 Отговор
    САЩ и Израел ще ги обогатят по въздух безплатно