Last news in Fakti

8 Декември, 2019 10:59 2 017 40

Медведев: Няма да спираме газа през Украйна

  • дмитрий медведев-
  • газ-
  • украйна

Киев иска от „Газпром“ $3 млрд.

Медведев: Няма да спираме газа през Украйна - 1
Снимка: БГНЕС

В телевизионно интервю руският премиер Дмитрий Медведев заяви, че Русия не може да спре доставките на газ през Украйна, тъй като се грижи за интересите на европейските и украинските потребители. Медведев коментира руско-украинските преговори за газа, тъй като сега действащият договор е до края на годината. Той предложи на Киев да получава руски газ директно на по-ниска цена от реверсивния режим и подчерта, че решението трябва да е взаимноизгодно.

"Готови сме да работим според европейското законодателство, но трябва да постигнем съгласие по всички основни точки. И тогава можем да възобновим сътрудничеството, включително доставките си на газ на украинска територия", заяви руският премиер, допълвайки, че това ще бъде от полза за украинските граждани. Медведев посочи и че Украйна може да получава руски газ директно на по-ниска цена. За целта обаче било необходимо да се намери взаимно изгодно решение по въпроса за транзита.

Той бе категоричен, че трябва да се стигне до някакъв вариант, независимо дали Киев го иска или не. Медведев посочи, че Украйна получава руски газ, но "много по-скъпо, отколкото би могла да получава (при директни доставки)". За целта обаче двете страни трябвало да се договорят.

Руският премиер заяви, че Украйна трябва да изпълни международните си задължения, без значение кой е на власт в Киев. Според Медведев това се отнася изцяло за връщането на дълга към Русия в размер на 3 млрд. долара.

Запитан дали трябва да се сключват дългосрочни споразумения с Украйна - например относно газовите доставки, ако властта в Киев често се променя, Медведев поясни, че въпросът не е кой е начело на страната, а да се спазват международните задължения. Изхождаме от позицията, че тези задължения трябва да бъдат спазени и от бъдещите лидери на държавата, посочи той.

Задочно, ръководителят на "Нафтогаз Украйна" Юрий Витренко отвърна, че за взаимноизгодни действия ще може да се говори, само ако "Газпром" изплати дълга си от близо 3 милиарда долара. Това беше постановено със съдебно решение на арбитражния съд в Стокхолм през 2018 г. защото "Газпром“ не е подавала към Украйна необходимото количество газ на годишна база и е плащала твърде малко за количествата, подавани през газопроводите на „Нафтогаз“.

Витренко добави, че Украйна е готова да си прибере дължимото и във вид на газ от Русия.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Омг

    9 22 Отговор
    Е вие спрете ли го ще останете без пари и за лопатките който си купувате от Китай

    Коментиран от #2, #9

  • 2 Изрод

    12 5 Отговор

    До коментар #1 от "Омг":

    ко рече, ко?

    Коментиран от #5

  • 3 шщшшро7

    15 4 Отговор
    Егати циганията ! Уж война, уж "Русия АГРЕСОР", ама пазарлъците - като на женския пазар .
  • 4 ГоСт

    7 16 Отговор
    Медведа не го е грижа толкова за украинския или европейски потребител, колкото за портфейлите на руските олигарси...а ''Газпром'' са толкова затънали в дела и глоби, че нямат отърване...
  • 5 Омг

    3 2 Отговор

    До коментар #2 от "Изрод":

    Рачков отивай си водиш предаването вееее
  • 6 Ша са пукнем от смях

    9 13 Отговор
    Свалихте си гащите без бой Ще спрете газа ама ще умрете от глад Долара ще стане хиляда рубли
  • 7 Borislav Popov

    8 11 Отговор
    А каскетите, онзи ден наакаха прашките тук от радост, дето уж Русия щяла била да врътва кранчето на Украйна.
  • 8 бахаха

    5 5 Отговор
    Унизителните новини ги съобщава мъжката секретарка. Измислил го е руснака Брееей!
  • 9 OMG WTF

    10 4 Отговор

    До коментар #1 от "Омг":

    Газпром спре ли газа за Западна Европа икономиката на ЕС блокира! Доставките с танкери на краварски газ в кенчета не може да задоволи и 5% от пазара им, да не говорим за цената!

    Коментиран от #12, #17

  • 10 12345

    7 2 Отговор
    Да не забравяме, че газ за Европа се доставя по северен поток 1. След няколко месеца ще заработи и северен поток 2. Така, че газ за Европа ще се доставя, като транзита през Украйна ще намалява. Затова е този вой. Защото голяма част от транзитните такси в Украйна ги прибират американски фирми.
  • 11 Рьоне Артоа

    5 2 Отговор
    Добре де, така и не разбрах кой на кого дължи 3 млрд. долара. Веднъж пишете, че Украйна дължи на Русия 3 млрд., а после обратното. Ако някой е разбрал да обясни.

    Коментиран от #35

  • 12 Borislav Popov

    5 10 Отговор

    До коментар #9 от "OMG WTF":

    Тя икономиката на ЕС, няма да спре, ала тойта Рушийка със сигурност тогава ще фалира, просто без парите на ЕС, Рушийката е пътник за онзи свят.
  • 13 Ford Prefect

    5 3 Отговор
    Президента Медведев е много еридиран и интелегентен мъж!
  • 14 С400 засича само руски самолети и ракети

    7 8 Отговор
    Медведев е нормален мъж доста умен за руснак, но ако не спре да слуша шефа си джендър хермафродит, самозабравил се тъпоумен който се мисли за божество, Русия ще го закъса много скоро по всички параграфи.Българският народ не желае присъствието на смръдливият руски ботуш в страната си и техните лакеи, защото плаща най-скъпото парно на планетата. Русия ни продава най-скъпия газ на няколко пъти по-висока цена отколкото го продава на другите държави /винаги е било така/. Поради тази причина българският народ стана русофобски в последните 50 години и ще става все по-русофобски /Справка: ИЗБОРИ 1990-2019/, а руските пропагандатори в България ще правите ''като летен Черноморски бриз, в обратна посока''...:):):)

    Коментиран от #15

  • 15 Хи хи

    8 3 Отговор

    До коментар #14 от "С400 засича само руски самолети и ракети":

    Шефът на Медведев говедо амариканско го уважава цял свят.А на баш говедото му се смеят вече всички.Дори собственният му парламент се чуди как да се оттърве от него.Досега светът не беше виждал такова говедо. А пък ти недей да ни обясняваш колко са русофилите и русофобите в България Паси там генномодфицирано сено и си трай.Мучи в Кравария не тук ако обичаш.
  • 16 ТОЧКАТА

    7 4 Отговор
    няма по честен и лоялен партньор от Русия..То затова и само ТЕ предлага ДЪЛГОСРОЧНИ ДОГОВОРИ/гаранция за стабилност в отношенията/....които са мор на спекулата и нелоялната конкуренция.

    Коментиран от #20

  • 17 Боярышник

    7 8 Отговор

    До коментар #9 от "OMG WTF":

    То ако не е ЕС къде ще изнасят газ и горива..?Така че заври си гледната точка в ана.ното отвер.тие

    Коментиран от #19, #36

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Уиски

    7 5 Отговор

    До коментар #17 от "Боярышник":

    Ами ако ЕС не е, Русия ще продава другаде и пак ще прецака говедата.Ти не ги мисли руснаците,ами кажи защо никой не иска краварски газ?А?И защо краварите купуваха миналата година руска газ?Май им беше студено.А като стане студено кво прайш?

    Коментиран от #21, #28, #37

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Гост

    8 4 Отговор

    До коментар #20 от "Истината":

    Друго си да си в САЩ.Там ще ти го набута отзад някой коренен жител афроамериканец и ще можеш да мучиш от радост колко е демократично това.

    Коментиран от #24

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Гост

    6 4 Отговор

    До коментар #24 от "Само питам":

    Ти недей се притеснява за мен,аз си решавам проблемите сам Гледай кой ти решава твоите изодзад без да можеш да гъкнеш,понеже си го налапал на говедото.

    Коментиран от #27

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Borislav Popov

    2 3 Отговор

    До коментар #19 от "Уиски":

    Къде другаде в Африканския съюз ли, те там нямат пари гащи да си купят !? Най богатия и желан пазар за тойти руслясмци, е именно гниещия и разпадащия се ЕС.
  • 29 Гост

    5 4 Отговор

    До коментар #27 от "Само питам":

    Казах ти вече да не се притесняваш за мен.Обаче ти си тъп кравар.От дума не разбираш.Недей се притеснява и за новия газопровод за Китай.Нека фалират тъпите руснаци.Нека си купят краварски газ тъпите китайци.Да ама не.Само ти се оказваш умник. И май никой не иска краварска демократична газ.Всички искат руска гадна газ нали?Че кво мучиш тогава добитък?

    Коментиран от #30

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Rado

    1 1 Отговор
    Иска ми се да видя мнението на потребител Насран русофил.
  • 32 Гладен Каскет

    2 0 Отговор
    Недей ти ва Шъ умрем от глад ва
  • 33 Хрониките на Евразия

    5 4 Отговор
    Когато кварталният бакалин започне да си избира клиентите , тогава и Русия ще спре газа ..
    Ама и горният и долният ще фалират ..
    Както изчислиха в Световната банка , Русия е изостанала от цивилизованите държави със 100 години по стандарт на живот ,
    Спре ли да продава газ , ще станат 200 години ..

    Коментиран от #34

  • 34 Сорос

    3 1 Отговор

    До коментар #33 от "Хрониките на Евразия":

    Днес не си убедителен, няма шекели!
  • 35 гост

    0 4 Отговор

    До коментар #11 от "Рьоне Артоа":

    Ами обяснението е много просто !! Украйна е завела искове за над 100 милиарда вече , от които единия за близо 3 милиарда вече е признат на всички инстанции и Раша НЯМА ПРАВО повече да обжалва , а Украйна има пълно право да премине към принудутелно събиране , вследствие на което по нейно искане са запорирани акциите на СИН и Турски поток и други активи на Газпром !! А ушанките си измислят някакви насрещни искове , които НИКОЙ СЪД НИКЪДЕ не е признал , така че ще духат супата !!
  • 36 Бесен Язовец

    5 2 Отговор

    До коментар #17 от "Боярышник":

    Ей швестер, РФ и конкретно,, Газпром " продава газ и на цяла Азия случайно ако не си разбрал вече да го знаеш!!

    Коментиран от #38, #39, #40

  • 37 Боярышник

    3 3 Отговор

    До коментар #19 от "Уиски":

    Ще продава на Казахстан сигурно..?Айде стига с тия молоумни коментари,истината за коментара на джуджето и рязката смяна на позиция за транзит на газ през Украйна е че ЕС е най-платежоспособен драге.Така че не ми приказвай ври ли некипи ли...Няма глупаци които да се вържат вече на Джуджето..
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Голем смях

    0 1 Отговор

    До коментар #36 от "Бесен Язовец":

    Интересно как пренасят газа.Сигурно в бутилки.Мурзилаж,в Азия конкуренцията е голяма.Иран и арабските страни са големите износители и то на втечнен газ,защото няма газопроводи.Климатът е благоприятен и никой не се отоплява на газ,а промишлеността не е газозависима.Без ЕС и парите му Русия умирает.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания