Last news in Fakti

8 Декември, 2019 13:30 1 916 0

Проектът за разчитане на човешкия геном разширява обхвата си

  • тайван-
  • човешки геном-
  • проект-
  • инициатива-
  • генетично секвениране

Неотдавна пионерът на американското генетично секвениране Джордж Чърч посети Тайван, за да прецени дали нацията може да се присъедини към Проект личен геном (PGP), като заяви, че повече данни ще спомогнат за превенция на заболяванията и за намаляване цената на прецизната медицина.

Чърч изнесе беседа за разчитането и промяната на генома в Медицинския колеж на Националния тайвански университет и посети Националния изследователски парк по биотехнологии, който е свързан с Академия Синика (Националната академия на науките на Република Китай)

Считан за кръстник на проекта Човешки геном – глобална изследователска програма, която осигурява работещ проект за разчитането на човешкия геном през 2001 г., Чърч инициира PGP в Медицинското училище в Харвард през 2005 г., като има за цел да насърчи участниците да споделят своята лична геномна информация в публично достъпен формат.

Засега PGP мрежата се състои от Канада, Великобритания, Австрия и Китай.

„Наследствените заболявания вероятно могат да бъдат спрени чрез секвениране на персоналния геном, което би струвало няколко стотин щатски долара за разлика от милиардите долари преди десетилетия“, каза още той пред медиите в Тайпе.

Крайната цел на PGP е да постигне достъпна, висококачествена прецизна медицина посредством превръщането на данните за генома в част от медицинските бази данни.

Мрежата на проекта е слабо свързана, като всяка участваща страна работи независимо.

Попитан дали Тайван може да се присъедини към мрежата, Чърч заяви, че присъединяването на нацията ще отвори нови интересни възможности, тъй като мрежата е за генетично и екологично разнообразие, както и за иновативни начини за разглеждане на проблеми, и по-малко за обхват и класификация на цялото световно население.

В отговор на това как да се предотврати използването на данните за генома за злонамерени цели, като например за създаване на нов вирус, който да се ползва като биологично оръжие, Чърч каза: „Не можем да дадем гаранции, че реактивните самолети няма да бъдат използвани за унищожаване на сгради“.

„Броят на вирусите, открити посредством разчитането на човешкия геном, е малък – по-притеснителното е разпространението им и придобитата им устойчивост към лекарства“, допълни още той.

Очаква се следващото гостуване на Чърч да бъде през октомври следващата година, когато ще бъде подписано споразумение със съюза, който се сформира в момента от членове на Академия Синика и редица университети и изследователски институти.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА