Last news in Fakti

9 Декември, 2019 11:06 3 287 3

Критична ситуация край Нова Зеландия (ВИДЕО)

  • нова зеландия-
  • вулкан-
  • остров уайт-
  • уакаари

Най-малко 5-има души са загинали, до 20 са ранени, а има и изчезнали след изригването на вулкан на остров Уайт

Критична ситуация край Нова Зеландия (ВИДЕО) - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Най-малко 5-има души загинаха, до 20 са ранени, а има и изчезнали след изригването на вулкан до брега на остров в Нова Зеландия, предаде Ройтерс.

Двадесет и трима души, някои от които туристи от круизния кораб „Овейшън от дъ сийс“ са били спасени от Белия остров след изригването на вулкана около 14,11 часа местно време (03,11 ч българско). В района е имало около 50-ина души при изригването.

Полицията потвърди, че най-малко 5-ма са загинали.

Властите се опасяват, че броят на жертвите може да се увеличи заради хората в неизвестност. Те посочиха, че в момента е много опасно да се извършват спасителни операции на острова.

Премиерът на Нова Зеландия Джасинда Ардърн потвърди, че в района на острова при изригването е имало и чужденци. „Всичките ни мисли са с потърпевшите“, добави тя.

Поне един от пострадалите е тежко ранен, съобщи полицията и посочи, че около острова е наложена зона, забранена за полети.

Остров Уайт се намира на около 50 км от източното крайбрежие на Северния остров и е често посещаван от туристи.

Димът от изригването се вижда и от континенталната част, а Националната агенция за реагиране при извънредни ситуации предупреди, че някои райони може да бъдат засегнати от сипещата се пепел.

Вулканът на острова е един от най-активните в Нова Зеландия. Дванадесет души са загинали на острова през 1914 г., когато оттам се е извличала сяра. Част от кратера на вулкана е рухнала, а срутването е унищожило миньорското село и самата мина.

Остров Уайт или Белият остров е известен също и под името Уакаари.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Капитан Грант

    3 3 Отговор
    Шубето е голем страх!
  • 2 Уди Кълвача

    3 6 Отговор
    Голема новина в Камчатка всеки ден изригват вулкани обаче не е новина, а тука загинали 5 любопитни муцуни и стана ТОР събитие!!
  • 3 Само питам

    0 1 Отговор
    А къде се намира Стара Зеландия ?