Last news in Fakti

9 Декември, 2019 17:20 1 950 37

България е страна с много високо ниво на човешко развитие

  • българия-
  • човешко развитие-
  • оон

Това показва доклад на ООН

България е страна с много високо ниво на човешко развитие - 1
Снимка: Shutterstock

България е сред страните с много високо ниво на човешко развитие. Това показва доклад, базиран на Индекса на човешко развитие.

Докладът характеризира човешкото развитие въз основа на показателите от миналата година.
България е сред водещите балкански държави по този показател.

Нашата страна има индекс 0.812. Това я нарежда на 52 място в класация от 189 държави. В региона по този показател са Словения с 24-то място, Кипър с 31-во място, Гърция с 32-ро място и Хърватия с 46-то място.

Веднага след нас са Черна гора и Русия. Турция е на 59-то място. Тези три държави запълват списъка със страните с много висок индекс на човешко развитие.

Сърбия оглавява втората категория. Тя е на 63-то място с показател от 0.799.

С най-висок индекс на човешко развитие са Норвегия, Швейцария, Ирландия и Германия. Докладът е независим отчет на програмата на ООН, изготвен от водещи учени и експерти в областта на развитието.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Behemoth

    18 1 Отговор
    А туй то...високо ,високо колко да е високо,развитието...човешкото?

    Коментиран от #10

  • 3 русенец

    32 1 Отговор
    Ако изключим 50-те % идиоти, които бълва средното образование и 50-те процента цигани, които изхранва населението, администрацията , определено развъждаме интелекти! Кажи и ти нещо, бе Тиква!
  • 4 Ultrasonic

    5 29 Отговор
    България се отскубна от руската прегръдка и върви само на пред

    Коментиран от #16

  • 5 Borislav Popov

    4 15 Отговор
    НАЙ ВАЖНОТО - Вeднaгa cлeд нac ca Чeрнa гoрa и Руcия. Турция e нa 59-тo мяcтo. Тeзи три държaви зaпълвaт cпиcъкa cъc cтрaнитe c мнoгo виcoк индeкc нa чoвeшкo рaзвитиe. А Сърбия оглавява втората категория. Тя е на 63-то място с показател от 0.799.....
    КАСКЕТНЯТА НЕГОДУВА И БЯСНАААА !!

    Коментиран от #12, #31

  • 6 Класация

    19 1 Отговор
    Класация за човешко развитие... ама вие сериозно ли. И как ги класирате, на изток учат интерграли в учлище,на Запад в университета. И видиш ли на запад повече се развивали, защото и след училище учат нещо. Айде моля ви се. Колкото е по-богата една държава и социална - толкова повече населението го мързи и няма стил за развитие. В Германия масово има на по 30 години хора, които се са завършили още бакалавър, а просто го протакват. А вие ги давате за пример за развиващи се хора :) Важно е кой пише класацията, а не какво има в нея явно )
  • 7 Рошко

    15 0 Отговор
    Да развито стадо от прости овце, да не забравяме че и оон е рожба еврейска, та си пишете де докладите, аз ще са правя че ви вярвам
  • 8 Мауии

    5 0 Отговор
    колку съм убав и умен 😂🤣😂.
  • 9 Веднага по статията прочитам

    10 0 Отговор
    "САЩ и България сред най-заплашените от бедност" 😂🤣😂. Излиза че, колкото си по-умен, толкова си и по-мизерен. Затова ли днешните студенти се изхитриха да не учат нищо.
  • 10 Borislav Popov

    5 12 Отговор

    До коментар #2 от "Behemoth":

    КОЛКО Е ВИСОКО ЛИ ? ПО Е ВИСОКО ОТ НА ТОЙТИ ГОСПОДАРИ РУСНАЦИТЕ ! НИЕ ПОНЕ ЗНАЕМ КОИ СА СЪЗДАТЕЛИТЕ НА СЛАВЯНСКАТА АЗБУКА, А ТОЙТИ РУСНАЦИ ДАЖЕ И ТОВА НЕ ЗНАЯТ, А ТВОЯ ПУТЕН Я ИЗКАРА, ДОРИ МАКЕДОНСКА !!!
  • 11 име

    9 3 Отговор
    Браво Бантустан! Слава на демокраДцията!!!

    След 30 години мъки да догоним изоставането натрупано при "комунизма", сме точно 2 ПЪТИ по-назад в класацията! Тогава бяхме на 25-27 място.
  • 12 Тъпчо това е като

    13 1 Отговор

    До коментар #5 от "Borislav Popov":

    подписването на главите за присъединяване към ЕС и сравнението ни с Румъния. Ние ги подписахме всичките предсрочно,но и нищо не свършихме,а хората вършат и тогава подписват. За това румънците и всички около нас са напред,а ние сме изтървали и опашката. А това с високото човешко развитие ,ако погледнеш във всекидневието ще откриеш колко високо сме,оскотели,озлобени и навъсени изтерзани от живота и несигурността дебнеща всеки ден.
  • 13 Да ви имам развитието

    13 2 Отговор
    От държава с бедна селско-занаятчийска „икономика”, с всичко на всичко 2 язовира и 18% електричество преди 45-та година, комунистите направиха държава, в която се произвеждаше всичко - от четки за боядисване до компютри и лазерни източници. Една от трите страни в света, освен САЩ и Япония, където се произвеждаха тези високотехнологични продукти. Сега даже и четки за боядисване сигурно не правим. Кво развитие да имам един човек в бананова държава, освен до маймуна да се развие?

    Коментиран от #21

  • 14 Зайко Байко многознайко

    8 1 Отговор
    Гарван гарвану око не вади. Държавата ни е малка и всичко за всички се знае. ДС срещу ВКР , там е заровено кучето. Корона, ВИС, СИК, 777, Аполо и Болкан, ТИМ. Вътрешно партийните борби между клановете на БКП, доведоха държавата ни до това състояние. Първо народа целенасочено беше обезоръжаван, след това гражданското общество беше унищожено в зародиш, благодарение на Зелю Зелката, Филип Димитров и Драгалевския натурален индо-европеец. Последствията са съсипване на образователната система преиначаване на историческата истина, разграбване на пенсионния и здравния фондове. Съсипване на печелившите отрасли в промишленоста ,особено в енергетиката, спомнете си Козлодуй 1,2,3 енергоблокове. "Мариците" продадени на безценица а сега, когато световният енергиен концепт се промени се оказа, че трябва ние а не собствениците да плащат т.н. такса вредни емисии. За коя поредна година ни лъжат, че още малко и влизаме в Шенген, но всъщност си не влачат, като шарани на дънна въдица. Заболява ме мозъка, като си помисля за пропуснатите шансове, благодарение на нашите " умни" управляващи. 2009 , обещанието на ГЕПИ ( герб ) , беше , че първо ще се заемат с Доган , но излъгаха , както лъжат и сега! Мерзавски ибрици безродни. Единственито успокоение на нас , които скачахме като маймуни по площадите е следната поговорка : " Ковчегът няма джобове"

    Коментиран от #32

  • 15 хахахаха

    10 0 Отговор
    нищо де, след 5 години, когато в живота влязат 47% неграмотни българи, пак ще говорим за човешко развитие... явно тия в ООН имат нещо друго предвид или пък регресът вече се нарича развитие...
  • 16 Коко

    6 0 Отговор

    До коментар #4 от "Ultrasonic":

    Тва виц ли беше каде върви към кенефите на европа там ставаме за чистачи та вече и там няма ни вземат
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 ТОЧКАТА

    7 1 Отговор

    До коментар #17 от "Българин":

    пак си смукал недовряло вино,все некой друг ти сере в гащите....

    Коментиран от #20

  • 19 мали мали

    7 1 Отговор
    Кога гръркиня доиде да гледа старци у българия и е доволна от заплащането що годе има шанс,а дано ама надали само реват да пари,еи ще им бършим задника на европа,аи са ни честито хахаха

    Коментиран от #33

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 мали мали

    5 0 Отговор

    До коментар #13 от "Да ви имам развитието":

    Да произвеждаме ибрици за турция,и туи ако не умеем кво правиме
  • 22 ТОЧКАТА

    9 2 Отговор
    при приемането ни в Есъто положиха старателни усилия да ни смъкнат от 25 място до сегашното 52!!!!По онова време се РАЗВИВАХМЕ!!!!И от дистанцията на времето се убеждавам , че така е било.....А си спомням ,че Хърватия я приеха след нас!!!Тя и затова си е по-напред,но спокойно,ще ни настигнат както си личи...Характерно е досега НИКЪДЕ в нашите понятия не употребява думата,,РАЗВИТИЕ,,,,То само растежа е в устата им,растем ,растем,РАСТЕМ и се смъкваме в РАЗВИТИЕТО....

    Коментиран от #23

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Шаран БГ

    9 2 Отговор
    Вярно е - индекса го има и е много висок..! Ама развитието защо го няма? За хазарта ДДС = 0 %, за учебници и книги - 20 %. Щом казват, че има и развитие.......в какво ли ще да е направление ?? Вероятно в "усвояването" на средства от еврофондовете......?
  • 25 Тъпо тролче

    4 1 Отговор
    Човешко развитие к'во ще рече, че 'ората тука седат развити и са простинали ли?! 😮
  • 26 Незнам

    7 0 Отговор
    Да се смея ли,да плача ли.......
  • 27 сган сган мръсна руска

    0 6 Отговор
    Не е тайна,че руснаците са доста назад в индекса на развития.Просто руския народ е деградирал и е ударил дъното.

    Коментиран от #29

  • 28 2288

    2 0 Отговор
    За 30 години скочихме с - 30 места! Видими резултати! Никога не сме били по-добре! Небивал просперитет!
  • 29 Пако

    5 1 Отговор

    До коментар #27 от "сган сган мръсна руска":

    Прадедите на тази “сган”ако не са били,сега
    петък да ти е почивен ден и, сутрин и вечер
    да биеш чело в земята.Само помияр като теб
    може да захапе ръката,която му маха
    синджира от врата.

    Коментиран от #34

  • 30 стоян георгиев

    2 1 Отговор
    много добра информация и се надявам да вървим напред в тази класация.
  • 31 майка ти

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "Borislav Popov":

    Боже, защо ме наказа с този хумункулос!
  • 32 Дедо Грую

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "Зайко Байко многознайко":

    По - точно и кратко изказване не бях чел! От мен толям + !
  • 33 Дедо Грую

    4 0 Отговор

    До коментар #19 от "мали мали":

    Преди 1944г. са идвали гърци в северозападна България (може би и в други области) като наемници за прибиране на реколтата и др. подобни дейности, които сега ги вършим ние. Това го знам от дядото на мой приятел, който ми е разправял мното такива истории.

    Коментиран от #35

  • 34 Истината

    0 1 Отговор

    До коментар #29 от "Пако":

    Абе каун в Турция почивните дни са събота и неделя! Аман от прости кауни!
  • 35 duuy

    0 0 Отговор

    До коментар #33 от "Дедо Грую":

    Сега има комбайни
  • 36 Мехмед

    0 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: България е страна с много високо ниво на човешко развитие.

    Това да не виц на деня? Ха ха ха!
  • 37 сноу

    0 0 Отговор
    Оле...боже ,оле мале ..пак пари се сипят от небето ...Е...само за тия дето правят класациите..За овцете само стригане и добре сгънати бележчици, в които някой си стандарт Муърс и колегата му Буърс ,спретнали велик растеж .