1 274 37

България е страна с много високо ниво на човешко развитие

Това показва доклад на ООН

България е страна с много високо ниво на човешко развитие
Снимка: Shutterstock

България е сред страните с много високо ниво на човешко развитие. Това показва доклад, базиран на Индекса на човешко развитие.

Докладът характеризира човешкото развитие въз основа на показателите от миналата година.
България е сред водещите балкански държави по този показател.

Нашата страна има индекс 0.812. Това я нарежда на 52 място в класация от 189 държави. В региона по този показател са Словения с 24-то място, Кипър с 31-во място, Гърция с 32-ро място и Хърватия с 46-то място.

Веднага след нас са Черна гора и Русия. Турция е на 59-то място. Тези три държави запълват списъка със страните с много висок индекс на човешко развитие.

Сърбия оглавява втората категория. Тя е на 63-то място с показател от 0.799.

С най-висок индекс на човешко развитие са Норвегия, Швейцария, Ирландия и Германия. Докладът е независим отчет на програмата на ООН, изготвен от водещи учени и експерти в областта на развитието.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 4 гласа.

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 Този коментар е премахнат от модератор

 • 2 Behemoth

  18 1 Отговор
  А туй то...високо ,високо колко да е високо,развитието...човешкото?

  Коментиран от #10

 • 3 русенец

  32 1 Отговор
  Ако изключим 50-те % идиоти, които бълва средното образование и 50-те процента цигани, които изхранва населението, администрацията , определено развъждаме интелекти! Кажи и ти нещо, бе Тиква!
 • 4 Ultrasonic

  5 29 Отговор
  България се отскубна от руската прегръдка и върви само на пред

  Коментиран от #16

 • 5 Borislav Popov

  4 15 Отговор
  НАЙ ВАЖНОТО - Вeднaгa cлeд нac ca Чeрнa гoрa и Руcия. Турция e нa 59-тo мяcтo. Тeзи три държaви зaпълвaт cпиcъкa cъc cтрaнитe c мнoгo виcoк индeкc нa чoвeшкo рaзвитиe. А Сърбия оглавява втората категория. Тя е на 63-то място с показател от 0.799..... КАСКЕТНЯТА НЕГОДУВА И БЯСНАААА !!

  Коментиран от #12, #31

 • 6 Класация

  19 1 Отговор
  Класация за човешко развитие... ама вие сериозно ли. И как ги класирате, на изток учат интерграли в учлище,на Запад в университета. И видиш ли на запад повече се развивали, защото и след училище учат нещо. Айде моля ви се. Колкото е по-богата една държава и социална - толкова повече населението го мързи и няма стил за развитие. В Германия масово има на по 30 години хора, които се са завършили още бакалавър, а просто го протакват. А вие ги давате за пример за развиващи се хора :) Важно е кой пише класацията, а не какво има в нея явно )

 • 7 Рошко

  15 0 Отговор
  Да развито стадо от прости овце, да не забравяме че и оон е рожба еврейска, та си пишете де докладите, аз ще са правя че ви вярвам
 • 8 Мауии

  5 0 Отговор
  колку съм убав и умен 😂🤣😂.
 • 9 Веднага по статията прочитам

  10 0 Отговор
  "САЩ и България сред най-заплашените от бедност" 😂🤣😂. Излиза че, колкото си по-умен, толкова си и по-мизерен. Затова ли днешните студенти се изхитриха да не учат нищо.
 • 10 Borislav Popov

  5 12 Отговор

  До коментар #2 от "Behemoth":

  КОЛКО Е ВИСОКО ЛИ ? ПО Е ВИСОКО ОТ НА ТОЙТИ ГОСПОДАРИ РУСНАЦИТЕ ! НИЕ ПОНЕ ЗНАЕМ КОИ СА СЪЗДАТЕЛИТЕ НА СЛАВЯНСКАТА АЗБУКА, А ТОЙТИ РУСНАЦИ ДАЖЕ И ТОВА НЕ ЗНАЯТ, А ТВОЯ ПУТЕН Я ИЗКАРА, ДОРИ МАКЕДОНСКА !!!
 • 11 име

  9 3 Отговор
  Браво Бантустан! Слава на демокраДцията!!! След 30 години мъки да догоним изоставането натрупано при "комунизма", сме точно 2 ПЪТИ по-назад в класацията! Тогава бяхме на 25-27 място.
 • 12 Тъпчо това е като

  13 1 Отговор

  До коментар #5 от "Borislav Popov":

  подписването на главите за присъединяване към ЕС и сравнението ни с Румъния. Ние ги подписахме всичките предсрочно,но и нищо не свършихме,а хората вършат и тогава подписват. За това румънците и всички около нас са напред,а ние сме изтървали и опашката. А това с високото човешко развитие ,ако погледнеш във всекидневието ще откриеш колко високо сме,оскотели,озлобени и навъсени изтерзани от живота и несигурността дебнеща всеки ден.
 • 13 Да ви имам развитието

  13 2 Отговор
  От държава с бедна селско-занаятчийска „икономика”, с всичко на всичко 2 язовира и 18% електричество преди 45-та година, комунистите направиха държава, в която се произвеждаше всичко - от четки за боядисване до компютри и лазерни източници. Една от трите страни в света, освен САЩ и Япония, където се произвеждаха тези високотехнологични продукти. Сега даже и четки за боядисване сигурно не правим. Кво развитие да имам един човек в бананова държава, освен до маймуна да се развие?

  Коментиран от #21

 • 14 Зайко Байко многознайко

  8 1 Отговор
  Гарван гарвану око не вади. Държавата ни е малка и всичко за всички се знае. ДС срещу ВКР , там е заровено кучето. Корона, ВИС, СИК, 777, Аполо и Болкан, ТИМ. Вътрешно партийните борби между клановете на БКП, доведоха държавата ни до това състояние. Първо народа целенасочено беше обезоръжаван, след това гражданското общество беше унищожено в зародиш, благодарение на Зелю Зелката, Филип Димитров и Драгалевския натурален индо-европеец. Последствията са съсипване на образователната система преиначаване на историческата истина, разграбване на пенсионния и здравния фондове. Съсипване на печелившите отрасли в промишленоста ,особено в енергетиката, спомнете си Козлодуй 1,2,3 енергоблокове. "Мариците" продадени на безценица а сега, когато световният енергиен концепт се промени се оказа, че трябва ние а не собствениците да плащат т.н. такса вредни емисии. За коя поредна година ни лъжат, че още малко и влизаме в Шенген, но всъщност си не влачат, като шарани на дънна въдица. Заболява ме мозъка, като си помисля за пропуснатите шансове, благодарение на нашите " умни" управляващи. 2009 , обещанието на ГЕПИ ( герб ) , беше , че първо ще се заемат с Доган , но излъгаха , както лъжат и сега! Мерзавски ибрици безродни. Единственито успокоение на нас , които скачахме като маймуни по площадите е следната поговорка : " Ковчегът няма джобове"

  Коментиран от #32

 • 15 хахахаха

  10 0 Отговор
  нищо де, след 5 години, когато в живота влязат 47% неграмотни българи, пак ще говорим за човешко развитие... явно тия в ООН имат нещо друго предвид или пък регресът вече се нарича развитие...
 • 16 Коко

  6 0 Отговор

  До коментар #4 от "Ultrasonic":

  Тва виц ли беше каде върви към кенефите на европа там ставаме за чистачи та вече и там няма ни вземат
 • 17 Този коментар е премахнат от модератор

 • 18 ТОЧКАТА

  7 1 Отговор

  До коментар #17 от "Българин":

  пак си смукал недовряло вино,все некой друг ти сере в гащите....

  Коментиран от #20

 • 19 мали мали

  7 1 Отговор
  Кога гръркиня доиде да гледа старци у българия и е доволна от заплащането що годе има шанс,а дано ама надали само реват да пари,еи ще им бършим задника на европа,аи са ни честито хахаха

  Коментиран от #33

 • 20 Този коментар е премахнат от модератор

 • 21 мали мали

  5 0 Отговор

  До коментар #13 от "Да ви имам развитието":

  Да произвеждаме ибрици за турция,и туи ако не умеем кво правиме
 • 22 ТОЧКАТА

  9 2 Отговор
  при приемането ни в Есъто положиха старателни усилия да ни смъкнат от 25 място до сегашното 52!!!!По онова време се РАЗВИВАХМЕ!!!!И от дистанцията на времето се убеждавам , че така е било.....А си спомням ,че Хърватия я приеха след нас!!!Тя и затова си е по-напред,но спокойно,ще ни настигнат както си личи...Характерно е досега НИКЪДЕ в нашите понятия не употребява думата,,РАЗВИТИЕ,,,,То само растежа е в устата им,растем ,растем,РАСТЕМ и се смъкваме в РАЗВИТИЕТО....

  Коментиран от #23

 • 23 Този коментар е премахнат от модератор

 • 24 Шаран БГ

  9 2 Отговор
  Вярно е - индекса го има и е много висок..! Ама развитието защо го няма? За хазарта ДДС = 0 %, за учебници и книги - 20 %. Щом казват, че има и развитие.......в какво ли ще да е направление ?? Вероятно в "усвояването" на средства от еврофондовете......?
 • 25 Тъпо тролче

  4 1 Отговор
  Човешко развитие к'во ще рече, че 'ората тука седат развити и са простинали ли?! 😮
 • 26 Незнам

  7 0 Отговор
  Да се смея ли,да плача ли.......
 • 27 сган сган мръсна руска

  0 6 Отговор
  Не е тайна,че руснаците са доста назад в индекса на развития.Просто руския народ е деградирал и е ударил дъното.

  Коментиран от #29

 • 28 2288

  2 0 Отговор
  За 30 години скочихме с - 30 места! Видими резултати! Никога не сме били по-добре! Небивал просперитет!
 • 29 Пако

  5 1 Отговор

  До коментар #27 от "сган сган мръсна руска":

  Прадедите на тази “сган”ако не са били,сега петък да ти е почивен ден и, сутрин и вечер да биеш чело в земята.Само помияр като теб може да захапе ръката,която му маха синджира от врата.

  Коментиран от #34


 • 30 стоян георгиев

  2 1 Отговор
  много добра информация и се надявам да вървим напред в тази класация.
 • 31 майка ти

  2 0 Отговор

  До коментар #5 от "Borislav Popov":

  Боже, защо ме наказа с този хумункулос!
 • 32 Дедо Грую

  2 0 Отговор

  До коментар #14 от "Зайко Байко многознайко":

  По - точно и кратко изказване не бях чел! От мен толям + !
 • 33 Дедо Грую

  4 0 Отговор

  До коментар #19 от "мали мали":

  Преди 1944г. са идвали гърци в северозападна България (може би и в други области) като наемници за прибиране на реколтата и др. подобни дейности, които сега ги вършим ние. Това го знам от дядото на мой приятел, който ми е разправял мното такива истории.

  Коментиран от #35

 • 34 Истината

  0 1 Отговор

  До коментар #29 от "Пако":

  Абе каун в Турция почивните дни са събота и неделя! Аман от прости кауни!
 • 35 duuy

  0 0 Отговор

  До коментар #33 от "Дедо Грую":

  Сега има комбайни
 • 36 Мехмед

  0 0 Отговор
  Публикувано във факти.бг: България е страна с много високо ниво на човешко развитие. Това да не виц на деня? Ха ха ха!
 • 37 сноу

  0 0 Отговор
  Оле...боже ,оле мале ..пак пари се сипят от небето ...Е...само за тия дето правят класациите..За овцете само стригане и добре сгънати бележчици, в които някой си стандарт Муърс и колегата му Буърс ,спретнали велик растеж .

Напиши коментар:


Публикувай
ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки.