Last news in Fakti

10 Декември, 2019 20:37 9 599 31

Разкрития за срива на САЩ в Афганистан

  • сащ-
  • разкрития-
  • афганистан

Безсмислени разходи и неяснота около региона

Разкрития за срива на САЩ в Афганистан - 1
Снимка: БГНЕС/EPA

Стотици поверителни интервюта на висши американски фигури разкриват тяхното отношение към американската акция в Афганистан. Това показва публикация на Washington Post.

Интервютата са направени по проекта Научни уроци на службата на специалния инспектор за Афганистан. Интервютата са направени през последните пет години.

Основни тези на агенцията са, че държавните служители на САЩ умишлено са подвеждали американското общество, че американците надделяват в региона. Игнорирани са били и корупционните практики и злоупотребата с държавна помощ.

„Бяхме лишени от основно разбиране за Афганистан. Не знаехме какво правим“, заяви генерал – лейтенант Дъглас Лут, който водеше кампанията.

Той заяви, че е имало пълно объркване, относно идеята за действията в страната. Според командос Джефри Егърс са били изразходвани безсмислено големи средства за действията на военните.

Полковник Боб Краули разкрива, че публично представяните статистики, винаги са били представяни във възможно най-позитивен начин.

Документите се сравняват с изтеклите документи за конфликта във Виетнам през 1971 г. До тук са разкрити имената на 62-ма от интервюираните, а тези на 366 бяха редактирани.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 13 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 PopoF

    138 7 Отговор
    Където е минало США само срив разруха и бедност...

    Коментиран от #23

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Кой68

    95 2 Отговор
    Колкото повече конфликти провокирате и участватието ви е по-дълго в тях ,толкова е по-голяма и сигурна печалбата на ВПК-САЩ.Всички знаят що за "миротворци"сте?
  • 4 Тиквун

    6 58 Отговор
    Те САЩ добре че не се издъниха в Кувейт, че трябваше да внасяме петрол от предградието на Китай - Русия, а както знаем те и в това ще се издънят
  • 5 ТОЧКАТА

    64 3 Отговор
    и ние сме конструирали ,,държава,, по техен образец,подобие,подражание , поведение и диктат....Факт.
  • 6 Последния софиянец

    79 0 Отговор
    Военните може да не знаят какво правят, ама олигарсите от военната промишленост много добре знаят. И тези безсмислено големи средства са напълнили техните сметки.

    Коментиран от #7

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Blackthorn

    31 2 Отговор
    Догодина сащ приключва и у тях си.
  • 9 Анабел

    33 0 Отговор
    Пара няма талибани има и всяка седица кравешко печено!
  • 10 мали мали

    15 0 Отговор
    В българия да си вземат тоалетни хартии и да бършат,нема пара мали мали ,тея ги вземат на подбив от всякъде я пада баду
  • 11 Kcaniba

    29 0 Отговор
    Яко корупционно по американски - търговийка с оръжия натам, херото насам, и те така
  • 12 Дебелия Макарон

    40 0 Отговор
    трябваше сега руснаците да доставят провизии и съвремени оръжие на талибаните да им дойде на САШ по сладко както практикуваха те по времената на CCCP
  • 13 Иван

    26 0 Отговор
    НА САТАНИНСКИЯ ПЛЪХ ДЖОРДЖ БУШ МУ ДРЕМЕ,ТОЙ СИ ОТКРИ СМЕТКИ В ШВЕЙЦАРИЯ,А И САТАНИНСКАТА СИНАГОГА НЕ ГО ЭАКАЧА.
  • 14 jorj

    1 45 Отговор
    Хибридни сънища!!!! Ако някой се е насирал в Авганистан това са серьожките!!!! Те където минат се осират навсякъде !!!!! 09.09.44 Бургас, изпили всичкия метилов алкохол и изяли доматите с колите та им е преседнало !!!!! Троловете нека си пишат простотии, истината е ясна!!!!

    Коментиран от #15, #16, #17, #18

  • 15 баракуда дърта

    43 0 Отговор

    До коментар #14 от "jorj":

    В САЩ излиза интересна дописка в The Dallas Morning News
    След поредната бомбардировка в Кандахар, американците пленяват един от полевите командири на талибаните.
    По време на разпита 70- годишния афганистанец Абдула, разказва интересна история.
    “ Времето на истинските сражения беше с руснаците. Това бяха достойни сражения с достойни войници. Всичко бе истинско. НЯкак по мъжки. С вас АМЕРИКАНЦИТЕ ние имахме много общи дела, но вие бяхте страхливци и такива си останахте. Никога не сте рискували животите си. И по същия страхлив начин ме взехте в плен. Пуснахте 100 снаряда по селото. Избихте всички цивилни на километри разстояние. Чак после страхливо се подадохте да видите дали някой мърда.
  • 16 Жоре да ти го накича на ухото

    43 3 Отговор

    До коментар #14 от "jorj":

    Руснаците воюваха без да се крият като плъхове.
    Шах Масуд беше ни заповядал да превземем една височина, чрез която да контролираме Панджерското дере. На височината бяха се разположили руснаците и ние с месеци не можехме да минем. Събрахме армия за тази атака за да изтласкаме руснаците. Пет дена ни трябваха за да сломим съпротивата на руснаците. И то успяхме защото им СВЪРШИХА патроните. Скъпо платихме за тази височина. От наша страна загубите бяха над 280 войника. Бяхме зли когато се качихме на височината. Стъпвайки на височината ние видяхме че срещу нас са воювали ПЕТ млади 18годишни ДЕЦА! Вие американци не може да си представите такава гледка. Пет войника срещу армията на Шах Масуд. Заповядахме им да се молят. Те знаеха че ще ги убием. Знаете ли какво направиха тези руски деца? Изгледаха ни мълчаливо и петимата се хванаха за ръце и се прегърнаха. Бяха готови да умрат без значение как.
  • 17 розови гащи имаш ли

    43 3 Отговор

    До коментар #14 от "jorj":

    . Стояха мръсни, гладни и прегърнати. Не говореха и не плачеха. Просто стояха и чакаха смъртта си. Ние онемяхме. Такава гледка би поразила и най твърдите войници свикнали с какво ли не. Въпреки че руснаците бяха избили половината ни армия, ние не знаехме какво да направим. Това бяха велики войни за нас. Те има ха чест. Не се молеха за животите си. Моите внуци са в Германия. Там учат, но бих искал да пораснат като тези руснаци – истински мъже. А руснаците тогава ги пуснахме. Да имаше и не доволни от това решение на командирите, но заповед не се обсъжда от никой. Пуснахме ги с мир. Знаете ли. Руснаците тръгнаха прегърнати и НЕ СЕ ОБЪРНАХА да видят дали няма да ги застреляме в гръб! Бяха истински мъже.“
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Евала

    23 0 Отговор

    До коментар #18 от "Име":

    При положение,че фащ наляха стотици милиони,инструктори и техника там. А сега ,те двадесет години не могат да преборят тези,които създадоха останали сами. Без нови оръжия,разузнаване и финансиране,и не защото са добре обучени, а прото фащ са смотани

    Коментиран от #21

  • 21 Фен

    22 0 Отговор

    До коментар #20 от "Евала":

    20 години? Та САЩ ползват Афганистан за собствените си интереси поне от 40 години! Те създадоха муджахидините, за да воюват срещу руснаците!

    Коментиран от #30

  • 22 бчм

    20 0 Отговор
    За САЩ - ясно. Ами ние какво правим там? Колко похарчихме и какво загубихме? Или има табу на тази тема за журналисите от РБ?
  • 23 Емил Рангелов

    1 13 Отговор

    До коментар #1 от "PopoF":

    Ходи там където са наложили своя стандарт,да видиш разруха и бедност!Аман от зомбирани рутуркофили!
  • 24 Гост

    14 0 Отговор
    Ние загробихме най-малко 3-4 млрд. в Ирак без никаква полза за страната, като изключим една шепа обогатили се политици и военни.
  • 25 VVV

    6 0 Отговор
    Това прилича на наща тиква . Увеличение на брутния продукт !!! А то в действителност има увеличение на цената на тока и водата .Не ве че произведен повече ток и вода .Същите и даже по малки количества са продадени на по висока цена.
  • 26 Коко

    0 4 Отговор
    Ами като са минали през Япония и Корея не знам да са оставили Разруха с арабите Няма как да стане там демокрации капитализъм не виреят
  • 27 Коко

    0 3 Отговор
    Ами като са минали през Япония и Корея не знам да са оставили Разруха с арабите Няма как да стане там демокрации капитализъм не виреят
  • 28 Няросай

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "Йосарян":

    Килъри Клинтън отговаря за хероина Афганистан-САЩ.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Това казвам

    1 0 Отговор

    До коментар #21 от "Фен":

    И сега 20 години,гният в това блато
    Муджахидините, ги създадоха сащ и турция,
    Талибаните са рожба на пакистан
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.