11 Декември, 2019 22:00 2 549 12

Германия отчаяно търси кметове

  • германия-
  • кметове-
  • местни избори-
  • пари-
  • доброволци

Много работа и ядове - малко признание и пари

Германия отчаяно търси кметове - 1
Снимка: Shutterstock

"Със сигурност в селото има хора, които са по-свободни от мен, но те не проявиха желание." Юрген Бол от лятото работи доброволно като кметски наместник на Герхардсбрун. Повече от три години малкият град в Рейнланд-Пфалц с население от 170 жители не е имал кмет. Тогава на фермера му дожаляло и решил да се заеме с тази задача.

Кметствата в редица населени места в Германия стоят празни. Кметските наместници и местните управници нямат желание да се кандидатират повторно, в общините намирането на попълнения става все по-трудно. В Бавария, където местният вот ще се проведе през март 2020 г., около 50 процента от всички сегашни кметове - над 1000 души, няма да участват в изборите отново.

Юрген Бол знае причината: "В началото човек мисли, че на такова малко място няма много работа. А тя е много повече от очакваното". Той отделя на "своето" място повече от десет часа седмично. Заедно с членовете на селския съвет е възстановил стената на гробището и се е погрижил за прочистването на черните пътища. Най-голямата задача, която му предстои, е ремонтът на улицата, която минава през центъра на селото.

Местните власти са в криза не само заради недостига на кандидати - намалява и периодът, в който доброволците са готови да се ангажират с подобен тип работа. Едно обаче е сигурно: кметове като Йозеф Рюдел, прекарал 56 години начело на община Виндхаген, която има около 4000 жители, се срещат все по-рядко. Александер Хандшу от германския Съюз на градовете и общините смята, че това се дължи както на нарастващата натовареност, така и на увеличаващата се враждебност към ангажираните с местното управление. "Има все повече обиди и заплахи срещу хората, които се занимават с проблемите на местно ниво. Бих се радвал някой да каже колко му харесва това, че сме отдадени на общинската дейност", обяснява Хандшу в интервю за ДВ.

С какво Татяна е по-добра от Щефан

Татяна Цирюлников, общински ръководител на един от кварталите в Алтенщат, в провинция Хесен, е изпитала всичко това на гърба си. Студентката получи поста в средата на октомври, след като първоначалният избор на единствения кандидат-кмет Щефан Ягш, член на крайно дясната Националдемократическа партия, предизвика яростни реакции в цялата страна.

"След избирането ми за управител на общината получих "прекрасен" имейл", разказва иронично Цирюлников. "Там бе написано и, че руснаците и чужденците скоро ще завземат нашата Германия. Било срамно в какво се е превърнала родината им. Във Фейсбук дори ми бе отправена смъртна заплаха."

За най-високопоставения служител на община Алтенщат именно тази враждебност е причина за липсата на интерес към заемането на постове в местните власти. "Хората биват нападани, включително в ръководните органи", обяснява Клаус Бубе в интервю за ДВ. "Мнозина са отчаяни. По-рано доброволците се задържаха с десетилетия, а сега се предават само след две-три години."

Ентусиазмът на доброволците спада

В баварския град Шванфелд общината била принудена да превърне доброволната дейност на кметския наместник в платена, и то на пълен работен ден. Защото в най-старото село в Германия не се намерил нито един жител, който да иска да наследи дългогодишния кмет Ричард Кьот и да се кандидатира за общинските избори през март 2020 г. Едва след като местният всекидневник "Майнпост" съобщил за отчаяното търсене на кмет, се получили 30 заявления.

По-рано интересът е бил по-голям. "Имало е моменти, когато сме имали по трима кандидати за поста в общини от по 300 души", потвърждава кметът Маркус Францен от Гиндорф в Райнланд-Пфалц. Селото с малко над 300 жители било без ръководител в продължение на три години и половина, затова на местните избори през май тази година Францен решил да сложи край на окаяната ситуация: той се отказал от почетния си пост като заместник-ръководител на доброволната пожарна команда в селото и бил избран за кмет. Сега се грижи за детската площадка и уличното осветление в селото, а неговите съселяни са му благодарни. "Получавам голяма подкрепа, особено когато посещавам възрастните хора", разказва Францен.

Съюзът на кметовете във федералната провинция Баден-Вюртемберг вече не желае да получава признание само на думи, затова говорителят Михаел Макурат, кмет на Дитцинген, поиска повече пари за доброволците. Освен това политическите партии би трябвало да се погрижат по-добре за осигуряването на приемственост. "Ако нещата продължат да се развиват по този начин, никой няма да иска да си рискува главата, за да не му я отсекат."


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Германистан. на три минарета

    16 2 Отговор
    При толкова внос на мултикулти "инженери" и "доктори" изкуфялата Шмеркел не можа ли и малко кметове да внесе от Мангалистан напр. ?
  • 2 ;);)курзагермания;);););););););););)

    14 2 Отговор
    Да назначат нигерийците сомалийците пакистанците сирийците и кюрдите, които си поканиха
  • 3 Последния софиянец

    21 2 Отговор
    Ще ви подарим Фъндъчева. Тя е много работлива в гепенето.
  • 4 арто

    5 0 Отговор
    "Колко много мъка има по тоя свят,боже."
    Й. Йовков
  • 5 Д-р Менгеле

    12 0 Отговор
    В БГ всички сме готови за кметове. Само кажете и идваме. За отрицателно време ще ви докараме до положението на Бангладеш.
  • 6 Алехандро

    3 1 Отговор
    За по-малко от 100к годишно не говориме. Нема оферти и следователно да го Д германите
  • 7 Стефан Златов помака

    1 0 Отговор
    Кмет на община Варна и региона
  • 8 100

    4 0 Отговор
    Да вземат от нас, тук с лопата да ги ринеш. :)
  • 9 Рошко

    3 1 Отговор
    Фъндъчкова да товари герберастката чета на правителствения и да отива, че германците да разберат що е то качествен ремонт и щуробаджанащина
  • 10 Спиро

    1 1 Отговор
    Ужас. Съвсем, ще се опразни България. За работа по строежите, тръгва по един от семейство. Щом, ще става кмет - с цялата рода.
  • 11 Ебачев

    1 0 Отговор
    Ама там пари не дават и не може да се краде както в България , затова няма кандидати .
  • 12 Явор

    1 1 Отговор
    Аз съм готов.
Новини по държави: