Last news in Fakti

12 Декември, 2019 22:00 3 903 38

Не е мъж, не е жена – що е то? Отговорът: "те".

  • дума на годината-
  • те-
  • мъж-
  • жена-
  • пол-
  • джендър-
  • речник

Езикът се променя, следвайки времето, а речниците реагират

Не е мъж, не е жена – що е то? Отговорът: "те". - 1
Снимка: Shutterstock

Английското местоимение „they" („те"), използвано обаче в единствено число, е думата на годината на американския интернет речник "Мериам-Уебстър". Думата „they" се използва за хора, които се определят като смесица между мъж и жена, за такива, които изцяло отричат двуполовата двойка, както и за други представители на ЛГБТ+ обществото.

Според речника, който включи новата дефиниция на думата през септември, търсенето ѝ тази година се е увеличило с повече от 300 процента.

Решение на модерната бъркотия между м.р. и ж.р.?

В своето изявление "Мериам-Уебстър" посочва, че използването на „they" като полово неутрален заместител на „he" („той") и „she" („тя) има над 600-годишна история в английския език. В миналото то е било критикувано като граматически неточно. От 20 век насам обаче използването на „they" в единствено число е част от тенденцията все повече неутрални местоимения да навлизат в употреба, за да се избягва масовото използване на мъжки род, когато се говори и за жени. В последните години то се употребява и от всички онези, които настояват за деконструиране на класическите определения на пол.

„Напоследък обаче „they" се използва също и за всеки човек, който не се самоопределя с някой двата най-разпространени пола", обясняват от „Мериам-Уебстър".

Ще се окаже ли „they" новият „джендър"?

През септември тази година британската поп звезда Сам Смит се обяви за полово неутрален и помоли да се обръщат към него с местоименията „they" („те") и „them" („тях").

Оксфордският речник и сайтът Dictionary.com миналата година също публикуваха статии, в които потвърждават, че използването на „they" в единствено число е граматически коректно. През ноември Оксфордският речник също публикува своята дума на годината, в случая словосъчетание. То е „climate emergency" („климатична аварийна ситуация").

„Мериам-Уебстър" публикува своята класация за дума на годината от 2003-а насам. Миналата година на първо място беше „справедливост", а през 2017 година – „феминизъм". Класацията се определя от гласове в анкета на сайта и от предложения на читатели. Първи подгласник тази година се оказа латинският израз „quid pro quo", в буквален превод „нещо за нещо" - в смисъл „предоставяне на услуга в замяна на друга такава". Той стана много популярен покрай процедурата за импийчмънт на американския президент, започнала през септември. Тръмп е обвинен, че е задържал отпускането на финансова помощ за Украйна, за да принуди Киев да започне разследване срещу политическия му опонент Джо Байдън и неговия син.

Автор: Ребека Щауденмайер


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 9 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сапун.

    43 2 Отговор
    Само за това стават джендерите.

    Коментиран от #7

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 слаботоков

    17 1 Отговор

    До коментар #2 от "Хасан":

    Уййй че убави крака имаш бе мале!
  • 4 Еми

    12 0 Отговор
    Суперпозиция.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 theyчета

    43 2 Отговор
    Джендърите атакуват, но Природата, ще отвърне на удара ! Никой не е по-силен от природата, проумейте го навреме theyчета, пардон гейчета !
  • 7 куку руку ку

    35 3 Отговор

    До коментар #1 от "Сапун.":

    Правилното име е "То" и напълно се припокрива с героят от едноименният роман на Стивън Кинг!
  • 8 Има няколко вида демокрация

    13 1 Отговор

    До коментар #5 от "преживял соца":

    Нали знаеш, че либералната демокрация не е всеки вид демокрация? Къде забрави консервативната демокрация?
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Рашка с чашка

    22 2 Отговор
    Спокойно, колкото и да си сцепват задниците, няма да победят природата. Не забравяйте че много са се опитали до сега и винаги са се проваляли. Това сега е нищо в сревнение с древна Елада където гърците са измислили секса, а римляните са включили и жените в него. И тази идиотия ще мине. Бог си знае работата, а тези са поредните сатанисти, които ще се провалят. Това е поредната анти човешка атака, най малко за това че ако всички са еднополови, няма да може хората да се размножават и ще изчезнат.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Рашка с чашка

    5 14 Отговор

    До коментар #5 от "преживял соца":

    Соца е също като това извращение, и е против Бог и природа. Няма никакъв шанс всички да са равни. Няма как например първият в едно състезание и последния да са равни и да получат еднакво възнаграждение. Това учи на мързел и тарикатщина. В природата е вечна борба за оцеляване и усъвършенстване, това е еволюцията. Комунизма е поредната сатаниска атака която се провали.
  • 14 Карл Маркс

    9 1 Отговор

    До коментар #5 от "преживял соца":

    Е казал, че всяка социалистическа страна трябва да е демокрация, и всичко лидери, да се избират от народа.
    Пък и пряка демокрация е много по-добра от представителна демокрация. Като нашата.
    При пряка демокрация, парламента няма право да гласува, каквото и да е, без пряко допитване до народа. Всеки закон гласувам от парламента трябва да се одобри на референдум, всяко действие също. Обикновените граждани имат право да организират референдум. По всякакви въпроси.

    Примерно учителите могат да организират референдум за смяна на системата в училище.
    Някой военен съюз може да направи референдум за връщане на казарма. Ти може да направиш референдум за свободно косене и придобиване на огнестрелно оръжие, с право на самозащита при нападение или обир. За да може, ако убиеш някой в самозащита, да не ходиш в затвора. Ако повече хора кажат да, а по-малко не. Референдумите се приемат. Ако правителството си гласува 8 лева субсидия, при референдум, ако повече хора кажат не. Значи си стой един лев.
    Не е зле,а?

    Коментиран от #15

  • 15 Рашка с чашка

    6 3 Отговор

    До коментар #14 от "Карл Маркс":

    Професионалния политик е сбъркана демокрация, в древността в Атина, родината на демокрацията са избирани богати и влиятелни хора, а също и герои от войните да гласуват. Демек най-изявените личности на обществото се събират и гласуват. Те решават бъдещето на полиса, а не тези които разчитат на помощи. Не може неграмотни да решават съдбата на всички.

    Коментиран от #19

  • 16 Джендъризма

    5 0 Отговор
    Интересно, къде е най застъпен, кво значи това ни риба, ни рак, ни щука...!? (мисля, че оттам откъдето идва и местоимението...!)
  • 17 С пряка...

    1 1 Отговор
    Демокрация, ти може да забраниш на тези хора, които живеят от помощи да гласуват. Това го имаше е търновската конституция, също се забранява на хора с да стават политици. За да не използват държавни пари за развиване на своя бизнес. С пряка демокрация, конституцията може да се бара само от народа, и да се променя чрез референдум. Пък и като целта, едно царство е по-добрият вариант на това. Парламентарна монархия, с пряка демокрация. Мене ми звучи добре.

    Коментиран от #21

  • 18 Рошко

    5 1 Отговор
    Досущ като вас дойче зелето, вече сте, отдавна, сте "те "джендъри демек

    Коментиран от #20

  • 19 барчо

    5 0 Отговор

    До коментар #15 от "Рашка с чашка":

    Що дрънкаш глупости бе??? Искаш да кажеш, че римския народ бил мързелив и са го изхранвали няколко бойци - герои и тлъстаците в сената ли??? Що се отнася до така наречените социалистически или комунистически стимули за по-наханатите и по-умните, то те са и парични и социални. По-умните и по онова "мракобесно" време се различаваха от посредствените и икономически и с мястото си в обществото. Системата обаче не позволяваше да има разлика в космически измерения. Едни да имат 1000 лв в банката, а други да имат 1 000 000 000 лв образно казано.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 барчо

    9 2 Отговор

    До коментар #17 от "С пряка...":

    За съжаление тук вече не става нито пряка, нито непряка или каквато и да е демокрация или каквото и да е управление независимо на каква основа е. Всичко е загубено и БГ се е устремила към пълното и закриване. Политици се създават и възпитават във времето. След 1989 г всяко едно правителство целенасочено унищожаваше образователната система и по този начин се създадоха нови "политици" - казвам политици, защото такива са длъжностити, но те не са политици, а далавераджии. Тези неграмотни далавераджии отиват там на върха не за да работят в полза на държавата, а само за собствена полза. Така се сключват договори, които са с чист ощърб за държавата, но си прибират рушветчето. Новите ни "политици" като Владо Кузов, Бат Сали, Цветелин Кнчев, оня дето беше вечно пиян в НС са първите лястовички от този тип и все още са рядкост. След време те ще стават все повече и повече и ще правят все повече и повече поразии в ощърб на държавата, докато не я закрият. Това е светлото ни бъдеще. Преди години при допитване наред с дякона Левски изтъпанчиха като велик българин и Азис. След време кой знае кой ще изтъпанчат до пътеводната звезда Азис.
  • 22 ФАКТ

    6 1 Отговор
    Явно е,че никой не се е поучил ни от ИСТОРИЧЕСКИТЕ факти,нито от книгите,филмите !!!Да не говорим за БИБЛИЯТА,която е най-старата и свещена книга за хората !!! Вървим към пълно самоунищожение !!!! Вместо да беше обра тното !!! Колко жалко!! Сякаш сме в първите дни от създаването на света !!! Да се върви срещу природата и ВСЕЛЕНСКИТЕ ЗАКОНИ е престъпление и самоубийство !!! Не може да приемаме малоумни теории и откачени прищевки на някои ,променящи най-важните неща в живота !!!

    Коментиран от #30

  • 23 Философа

    10 0 Отговор
    Най правилно е да се обръщаме към,, ТЕ" с изродъТ или изродиТЕ!
  • 24 Шеф на тоалетна

    8 0 Отговор
    Демек- тея могат да пикаят насекъде! Аз тъй го разбирам

    Коментиран от #25

  • 25 Извънземното

    9 0 Отговор

    До коментар #24 от "Шеф на тоалетна":

    Тия бате са крах на цивилизацията утре ще решат, че са няйакви животни и ще почнат да издават звуци, а нас ще ни задължат да изучаваме звуците за да общуваме с тях!
  • 26 Сульо

    10 1 Отговор
    Ку-ку,ку-ку.Европа загива - радвайте се. Кквото било -било. Тя и Римската империя се е сринала от подобни простотии.

    Коментиран от #35

  • 27 отговора е

    5 1 Отговор
    джамбазки
  • 28 ФАКТ

    6 0 Отговор
    Ни мъж,ни жена,но с крака !!! Що е то ???-. Отговор: Човек,който търси си беля !!!!
  • 29 Ввв

    10 0 Отговор
    Чакай чакай-ни мъж,ни жена-Боко Тиквата е!!!!!!!
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 АнтиЕвро

    3 1 Отговор
    Дойче Веле, сорошняшката клоака на извращенията , плюс Ребека- еврейска, многополова кучка е равно на статия за пААААраси.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Бесния язовец Borislav Popov

    2 1 Отговор
    Русофил!
  • 34 Брах ви лайката гербаджийска

    2 1 Отговор
    Отговора е - герберски трол
  • 35 куку руку ку

    1 2 Отговор

    До коментар #26 от "Сульо":

    Римската империя се е "сривала" 270 години. ЕС се срути за, няма и 30 лета, преди още да се въздигне...
  • 36 Доктора

    5 0 Отговор
    И как тва отклонение на психиката тази болест се превърна в обществена норма! А лечение има с ток, студени душове и лоботомия... и ще отлетят всички пишки от главите на тез урунгели!
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 ФАКТ

    3 0 Отговор
    Хем мъж,хем жена-нарича се пача !!!