12 Декември, 2019 15:39 1 334 4

Тревога в Брюксел заради "Грийнпийс" (СНИМКИ)

  • грийнпийс-
  • брюксел-
  • климат-
  • глобално затопляне

Белгийската полиция евакуира сградата на Европейския съвет, окупирана от трийсетина активисти

Тревога в Брюксел заради "Грийнпийс" (СНИМКИ) - 1
Снимки: БГНЕС/ЕРА

Белгийската полиция евакуира сградата на Европейския съвет в Брюксел, окупирана от трийсетина активисти на природозащитната организация "Грийнпийс", дошли с пожарна кола преди европейската среща на върха, посветена до голяма степен на т. нар. "Зелен договор" за климата, предаде Франс прес.

Срещата ще се състои, но в зависимост от ситуацията може да бъде преместена в сградата "Юстус Липсиус", съседна на окупираното от екоактивистите здание, каза малко преди края на акцията представител на Съвета.

Тревога в Брюксел заради "Грийнпийс" (СНИМКИ)

Полицията предприе операция за извеждане на 28-те активисти на "Грийнпийс", пристигнали със стар пожарникарски автомобил, за да заблудят силите за сигурност. Те се бяха изкачили по металната конструкция на сграда "Европа" - новата централа на Европейския съвет, и разпънаха транспарант, предупреждаващ за "извънредното положение" с климата. Транспарантът създава впечатлението, че сградата е обхваната от пламъци.

Акцията на природозащитниците започна рано сутринта и приключи към 11.30 ч. (12.30 ч. българско време) - доста преди началото на срещата на върха на ЕС, която е предвидено да започне в 15 ч. (16 ч. българско време).

Тревога в Брюксел заради "Грийнпийс" (СНИМКИ)

Няколко активисти бяха задържани, съобщи Ройтерс.

Преди откриването на срещата на върха на ЕС председателят на Европейския съвет Шарл Мишел ще има няколко двустранни срещи с европейски ръководители и те ще се състоят в сградата "Юстус Липсиус", свързана с пешеходен проход с новата централа.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 onq s konq

    2 3 Отговор
    Браво на еколозите. Време е тунеядците в Брюксел да се стреснат.
  • 2 Искали да просто

    3 0 Отговор
    да поздравят Главният Пожарникар.
  • 3 гост

    1 5 Отговор
    Въпросът е в просвещението на хората, защото народът е прост и потреблението е отвратително високо, нито рециклират, нито се интересуват какво става с климата. Ето например колите: кола, която от завода е предвидена да се ползва 8-10г., а у нас и в бендните страни тя се търкаля неизправна и замърсяваща повече от 25г. това не е добре. Вместо отдавна да е рециклирана и материалите да са вградени в нови коли вместо да се копае руда, тези коли задушават околните, защото се вменява право на всеки да има кола. Колата е поставена на първо място като необходимост у нас? Защо? Защо всеки трябва да има скъп смартфон, а да не е ходил на лекар? Защо има толкова безработни и пенсионери, които нищо не правят, а няма един, който да излезе и да направи оборка, да пише молба до общината за отпускане на материали за ремонт, да организира културно събитие? Вместо това се затварят вкъщи пред токсичния телевизор, който отново се приема като стока от първа необходимост. Ето, едно бедно семейство получава дарения, имат три деца, нямат пари за дрехи. Даряват им се дрехи, играчки за децата, храна, и след това казват, че събират за телевизор и лаптоп. Защо?
  • 4 Ами не е много чиста тази работа

    3 0 Отговор
    Помислете си, кой може да вземе разрешително за подобна проява и от къде се финансира. Иначе всички обичаме природата, номер всеки вярва на активистите......
Новини по държави: