13 Декември, 2019 07:46 2 547 17

САЩ готвят нови наказания за Башар Асад

  • сирия-
  • башар асад-
  • доналд тръмп-
  • санкции-
  • дамаск

Очаква се президентът Доналд Тръмп да подпише Националния закон за отбраната тази седмица, след като Конгресът го утвърди

САЩ готвят нови наказания за Башар Асад - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Три години след въвеждането на знаковото законодателство, въвеждащо санкциите на САЩ срещу режима на Башар Асад, Русия и Иран за минали и продължаващи военни престъпления в Сирия, той ще бъде окончателно приет от Конгреса. Предполага се, че законопроектът за „Цезар“ може не само да постигне известна справедливост и отчетност за жертвите на Дамаск, но и да даде възможност на САЩ да намерят евентуално политическо решение на войната в Сирия, коментират в редакцията на американското издание The Washington Post.

Очаква се държавният глава Доналд Тръмп да подпише Националния закон за отбраната тази седмица, след като Конгресът го утвърди. С подкрепата на двете партии и на двете камари Конгресът добави към него Закон за гражданска защита на Сирия – „Цезар“, който позволява използването на санкции срещу високопоставени сирийски правителствени служители, военни ръководители и всички отговорни за продължилите повече от осем години жестокости на Асад, военните престъпления срещу невинни цивилни и престъпленията срещу човечеството, информира "Фокус".

Съгласно законопроекта санкциите ще бъдат налагани и върху няколко основни сектора на икономиката на Сирия, както и до всяка публична или частна организация, която помага на сирийските въоръжени сили за възстановяването на страната, докато не стане ясно какъв е мащаба на жертвите на Асад.

Това означава, че руските военни и енергийните компании, които искат да поставят основите на петролен бизнес в Сирия, могат да бъдат наказани, ако помогнат на Дамаск по някакъв начин - същото се отнася и за иранските паравоенни сили, подкрепящи Асад.

Законът е кръстен „Цезар“ – по псевдонима на сирийски военен фотограф, който дезертира през 2013 г. и разкри пред света повече от 55 хиляди снимки на изтезанията и убийствата на хиляди цивилни в скандалните затвори на Асад. Тези снимки, в чиято автентичност уверяват от ФБР и които бяха показани по целия свят, са само малка част от онова, което Стивън Рап, тогавашният посланик на военния отдел в Държавния департамент на САЩ, описа като най-лошата „машина за брутални убийства“ от времето на нацистите.

Фотографът, посещавал Вашингтон четири пъти, за да привлече внимание към жертвите на режима и да призове за справедливост за тях, се е разплакал, когато е разбрал, че законопроектът е на път да влезе в сила.

„След повече от осем години жертвите на жестокостта на Асад и техните семейства са една крачка по-близо до справедливостта и отговорността. Благодарен съм на хората от САЩ“, цитира изданието думите му.

Законопроектът измина дълъг път. Той мина три пъти гласуване в Камарата на представителите, но така и никога не беше подлаган на специално гласуване на заседание на Сената. Сега, когато Асад поема контрола над голяма част от Сирия и политиката на администрацията на Тръмп по отношение на Сирия е непоследователна и хаотична, това законодателство може да се опита да окаже натиск върху сирийския президент и неговите съюзници да спрат военните си престъпления, включително бомбардировките над цивилни лица, обсади и глад, нападения срещу училища и болници и др.

Зад кулисите законодателството беше до голяма степен промотирано от сирийско-американска неправителствена организация, т. нар. Сирийска спешна работна група. Изпълнителният ѝ директор Муаз Мустафа заяви, че законопроектът „Цезар“ е стъпка към отчетността, справедливостта и мира в Сирия, дори и докато военните престъпления продължават.

Законопроектът е насочен и към всеки международен агент, който се опитва да помогне на Асад да възстанови страната, докато той не спре да убива собствените си хора. Това означава, че САЩ могат да наложат санкции на всяка международна компания, която помага на сирийската енергетика, авиация, строителство или друг отрасъл, както и на тези, които дават пари на режима. Това се прави, за да бъде лишен Асад от средства за реставрация, а другите- от възможността да се възползват от това.

Администрацията на Тръмп може да използва тези нови санкции и да принуди Асад, Русия и Иран да договорят добросъвестно политическо решение, което ще предостави основата за достоен живот на сирийския народ. Въпреки осемте години на неуспешна политика на САЩ към Сирия, противопоставянето на масовите зверства все още е както наш стратегически интерес, така и морален дълг, уверява изданието.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Фен

    51 8 Отговор
    Краварската наглост и арогантност нямат граници!

    Коментиран от #16

  • 2 Джамбаза

    3 23 Отговор
    Удри
  • 3 Реалист

    18 1 Отговор
    Те сирийци вече ги наказаха
  • 4 смях

    53 2 Отговор
    Бре, тия, които поръчват и плащат оръжията за брадатите борци за демокрация и човешки права в Сирия, тия, които причинха война с милиони бежанци и незнайно колко загинали, причинила милиарди разрушения, тия наглеци ще санкционират Асад за военни престъпления!
  • 5 талибани

    40 3 Отговор
    Първо да вземат да санкционаират себе си за убитите и разрушенията в Афганистан, тогава някой ще им повярва че са обективни за военните престъпления. При положение че отчитат атака от талибаните като операция срещу тях и по офиц. данни са избили 35 хиляди цивилни, значи реално са избили 235 хиляди цивилни. За тия военни престъпления няма ли да се сенкционират сами?
  • 6 Знам знам🙄

    34 2 Отговор
    Нищо друго освен нагло и долно лицемерие. Щом няма да участват във възстановяването няма да разрешат н други да се възползват от това. Разбрах че не им пука за хората и мира ами да не се възползва друг. Ма.. ната им на хората досега са гладували още малко не е проблем. А дано и САЩ ги настигнат собствените им санкции. Тогава ще има Тръмбарбекю. И Пелосибургери.
  • 7 Истина

    35 1 Отговор
    А кога ще бъде наказан държава терорист САЩ и Израел .

    Коментиран от #14

  • 8 Рошко

    32 2 Отговор
    Аман, хем им крадът петрола, хем ще ги наказват, ейтва е краварската димокрация, а убитите и без дом кучета ги яли, и после ние сме номер 1
  • 9 Анти милиционер

    23 2 Отговор
    Еврейският тоталитарен клозет на евреите Ротшилди - ФАЩ.
  • 10 Анти милиционер

    16 1 Отговор
    Много еврейско.
  • 11 боцмана

    18 1 Отговор
    Наказателният отряд отново в екшън , много ми приличат на куче , което лае , но не хапе защото го е страх , но разлайва другите кучета които в последствие го отнасят.
  • 12 ****

    18 3 Отговор
    Сащ защо не казват те пък колко нищо не подозиращи свадбари избиха в Афганистан,и колко свадби унищожиха.Тази страна доказва,че там е събрана най долната измет от света,тя и от такава измет е заселена.
  • 13 Барчо

    15 0 Отговор
    Дали не е време да се затворят руските пазари за американски стоки под каквато и да са форма??? Русия не само не купува, но и систематично се освобождава от американските ценни книжа и вече са наполовина от преди 3 години. Вчера си отидоха двама германски дипломати, въпреки че много народ смяташе, че това няма как да се случи заради Северен поток 2.
  • 14 А дано

    2 1 Отговор

    До коментар #7 от "Истина":

    Надяваме се скоро
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Друг Фен

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Фен":

    Петима олигофрени даже са ти сложили
    минуси.
  • 17 Христов

    7 0 Отговор
    САЩ започнаха войната в Сирия с финансирането на бунтовниците, защото Асад отказа да им даде територия си да построят газопроводи и петролопроводи от арабите за към Европа, за да не може Русия да доставя газ. Сега се опитват да пречат и на Северен поток 2 и на Турски поток. Те спряха и Южен поток, от което ние българите сме губещи!
    Това е най-голямата наглост в света!
    САЩ, където и да отидат да въдворяват ред и демокрация, там остава само разруха и гражданска война.
    Как може точно хората, които започнаха войната в Сирия, спонсорираха бунтовници и терористи, купуваха петрол от тях, защитаваха ги и правеха всичко възможно да свалят легитимното правителство на една суверенна държава, сега да говорят за права и справедливост?!
    А какво ще кажете целия свят да направи едни санкции срещу САЩ?! Май те го заслужават повече!
    Месят се във вътрешната политика на почти всяка една страна по света. КРАДЕЦЪТ ВИКА ДРЪЖТЕ КРАДЕЦА!