Last news in Fakti

15 Декември, 2019 12:05 4 793 29

Хиляди американски военни напускат Афганистан

  • афганистан-
  • военни-
  • американци-
  • изтегляне-
  • доналд търмп

Изтеглянето ще продължи няколко месеца

Хиляди американски военни напускат Афганистан - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

През идната седмица близо 4000 военнослужещи от САЩ ще се изтеглят от Афганистан. Това е една трета от американския военен контингент в страната. След оттеглянето в страната ще останат между 8000 и 9000 американски войници. Изтеглянето ще е поетапно и е предвидено да продължи няколко месеца.

В Деня на благодарността президентът на САЩ Доналд Тръмп изненадващо посети Афганистан. Освен, че се срещна с американските военни, той проведе и разговор на „четири очи“ с президента Гани.

Изтеглянето на толкова голяма група американски военни не е изненадващо, като се има предвид, че Тръмп многократно заявяваше намерението си да изтегли US войските от Афганистан.

Информацията за изтеглянето на 4000 военнослужещи се появи на фона на възобновяването на преговорите между САЩ и представители на афганистанското движение на талибаните в Катар, което беше обявено на 8 декември.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хааахахаа

    32 3 Отговор
    И в Афганистан ли ги замерят с картофи и камъни?

    Коментиран от #8

  • 2 Жеката

    38 3 Отговор
    Браво-ще намалее трафика на афганско-американският хероин по целият свят.А и нищо чудно ЦРУ да свитне Тръмп за това решение-ще губят милиарди без хероина.
  • 3 гост

    6 24 Отговор
    За хероина и картофите не знам, ама със сигурност тия ще се избият сами помежду си...така че ще има пак рев и два реда сополи защо си отиват миротворците...( спомнете си какво стана, след като се изтеглиха рашките.Не си мислете че сега ще е по-различно)

    Коментиран от #12

  • 4 Behemoth

    22 7 Отговор
    Бягат!Слава на дивите афгани братчеди на прабългарите (диви)!

    Коментиран от #5, #9

  • 5 само питам бе

    10 5 Отговор

    До коментар #4 от "Behemoth":

    Абе за дивите знаем...кажи сега за питомните

    Коментиран от #6

  • 6 Behemoth

    21 3 Отговор

    До коментар #5 от "само питам бе":

    От ГЕРБ питомни няма всичките сте като главатаря ви....
  • 7 Кирил

    8 18 Отговор
    Добро и мъдро решение.
    Няма никакъв смисъл да се харчат пари по Афганистан.
    Нека други да затъват по сирийската пустиня и да се правят на такива каквито не са.
    Видяхме как великата им държава едва докрета 70 години и се разпадна.
  • 8 Xxzzz

    21 3 Отговор

    До коментар #1 от "Хааахахаа":

    ,по скоро ще ги замерят с наркотици...ти не знаеш ли защо Америка стои там....а уж се бори с наркотиците в собствената си държава:))))пълен цирк

    Коментиран от #10

  • 9 Я русский полюционер

    8 34 Отговор

    До коментар #4 от "Behemoth":

    Не знам дали американците бягат, изтегляйки някакви си 4 хиляди души, но оставяйки 8-9 хиляди, обаче си спомням чебурашките като бягаха от Афганистан как се препъваха един друг и прескачаха на овчарски скок реките, а афганистанци с килийно образование продължаваха да им палят танковете в движение. Между 80 и 100 хиляди съветски пиянки се изнизаха като пръдня из гащи за отрицателно време, "непобедимото", "безаналогово" и "вечно" СеСеСеРе хем голям бой яде, хем след това отече в канализацията като прокиш. Страшен позор беше.

    Коментиран от #11, #13

  • 10 Я русский полюционер

    6 23 Отговор

    До коментар #8 от "Xxzzz":

    Викаш, русоРОБИТЕ ви е яд, че руските ви господари не можаха да упражнят контрол върху наркотиците в Афганистан и след като ядоха здрав бой 10 години, накрая скорострелно и безславно се изнизаха от там, жално гледайки маковите полета.

    Коментиран от #22

  • 11 ****

    31 4 Отговор

    До коментар #9 от "Я русский полюционер":

    Ти както го описваш това с руснаците,ще кажеш,че си бил участник в тази война,а май забравяш кой въоръжаваше талибаните,и кой им строи комплексите.Сега си представи руснаците да бяха постъпили като сащ,със сигурност Афганистан щеше да е пълна леш с натовси войници.Сега кажи какво точно постигнаха краварите там,едно голямо нищо,само пари похарчени и хвърлени на вятъра.

    Коментиран от #19, #26

  • 12 Хъш

    7 5 Отговор

    До коментар #3 от "гост":

    Ами да се избиват пък, насила хубост не става. В крайна сметка демоктацията е хубаво нещо но само ако обществото го иска и ако се прилага правилно. Всички много добре знаем че е несъвместима с исляма а в авганистан май са избрали исляма.
  • 13 Бивш военен

    25 3 Отговор

    До коментар #9 от "Я русский полюционер":

    Понеже виждам че си пълен лайк, и вероятно когато Съветската армия се биеше в Афганистан с подкрепяните от САЩ, и в частност ЦРУ т. нар. муджахидини, ти вероятно и бил в Ташкент. За по на гледна представа изглед филма "Войната на Чарли Уилсън", и ще добиеш ясна представа за финансирането на муджахините, които иначе без тази помощ трябваше да сложат оръжие и да се предадат. За разлика от Американската армия Съветската армия не беше на входа и изхода на хероина, а строеше жилища, детски градини и училища, и до ден днешен панелния квартал построен в Кабул от Съветската армия се счита за луксозен поради наличие на постоянно електричество и течаща вода, посочи ми какво построи Американската армия в Афганистан, освен че печели 10 милиарда долара годишно от пласмент на хероина по света?

    Коментиран от #24

  • 14 2323

    6 1 Отговор
    No money
  • 15 Анти милиционер

    8 3 Отговор
    Идват като тигри, бягат като аслани.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 До номер 10

    6 0 Отговор
    както казват сърбите, буди рад че чибурашките не въоръжават талибаните, че тогава ще стане едно мазало.
  • 18 до 9

    19 3 Отговор
    Колко казваш 100 000 войници руски имало? Цифрата е 66 000 с логистиката. Не е хубаво да се лъже като вашия лидер, Баце! Просто сте лъжци и шайки! Вашия човек А.Тодоров го е писал!Ъхмм! Що се отнася до успехите на САЩ в Афганистан,това е доста хлъзгава материя за която даже и вашия гуру Тодоров няма акъл!
  • 19 Я русский полюционер

    6 17 Отговор

    До коментар #11 от "****":

    Което не става с пари, става с много пари, а американците ги имат. Само щата Калифорния, ако беше самостоятелна държава, щеше да е четвъртата най-развита икономика в света, а САЩ имат още 49 щата. Разбираш ли за какво става въпрос? И като говорим за пари, руснаците имат колкото да бухат от пусто в празно в дезинформация и пропаганда, което е изгубена кауза, защото го няма вече соц. строя, който слушкаше безропотно какво нарежда КПСС, сега троловете искат пари, не можеш просто да им опреш пистолет в главата. Иначе можеха да имат пари да въоръжават противниковата на САЩ фракция в Афганистан и не, че не се пробват, обаче по-важно е путин и олигарсите да богатеят все повече и всичко останало е между другото.

    Коментиран от #25, #28

  • 20 макдоналдс тръмп

    8 2 Отговор
    ДА СА ПРЕБИРАТ ,ЧЕ РЕЗАЦИТЕ ИМ НАЦЕПИХА ПЪРДЯЛНИЦИТЕ ,ЗАВОДИТЕ ЗА ПАМПЕРСИ РАБОТЯТ НА МАКС И ПАК ИМА НЕДОСТИГ ,ПЕРЪТ ГИ 42 ДА ГИ ПОЛЗВАТ ПОНЕ ДВА ПЪТИ
  • 21 слаботоков

    17 1 Отговор
    А що бе? Нали са голяма сила? Що си тръгват? Или и там както по целия свят направиха баталия и приключиха! Краварите правят проблеми по целия свят но ще дойде време когато ще си платят скъпо за това!
  • 22 Xccvjj

    4 6 Отговор

    До коментар #10 от "Я русский полюционер":

    Никакъв русофоб не съм...колко си жалък ако знаеш...руските и американските политици са еднакви боклуци...ама ти от къде да го знаеш това и се опитваш да разделяш хората
  • 23 Бай хой

    7 1 Отговор
    Отидоха като аслани, връщат се като мериканци. Сещате се какъв им е проблема на янките на МКС. Явно и не само там.
  • 24 Я русский полюционер

    2 13 Отговор

    До коментар #13 от "Бивш военен":

    Ако си бивш военен, ясен си ми. Викаш, когато ви изнася, пробутвате холивудски филми, иначе в други случаи те са боза. И съветската армия била строяла цели квартали в Афганистан, викаш? А за бебенцата и дечицата, които съветската армия е дундуркала и повивала с пелени защо не спомена? Там за бонбонките и лакомствата нещо? Ясно е, че някои живеете още във времената когато единствените източници на новини бяха "работническо дело", "отечествен фронт" и съветската телевизия в петък вечер, да добавя и радиоточките, които бълваха успех след успех на социализЪма, преизпълнения на петилетки, превъзнасяха величието и непобедимостта на СеСеСеРе и куп подобни глупости, защото ако всичко това беше вярно, соца още щеше да съществува, а великото ти СеСеСеРе нямаше да изтече в канала като бебешки прокиш. Тия измишльотини можеш да ги разправяш на децата в пясъчника зад блока. И да те светна, че "лайк" е едно, а "лаик" съвсем друго. Вижда се колко ви беше уникално и несравнимо социалистическото образУвание. Или образОвание беше? 😆

    Коментиран от #27

  • 25 Гост

    11 2 Отговор

    До коментар #19 от "Я русский полюционер":

    И аз така съм чувал.От първо до петдесето място са американски.От там на татък почват другите икономики.Освен това ако не си купиш превъзходна амерска стока следват саанкции.Интересно слабите икономики защо искат да пазарят от други слаби и недоразвити технологично икономики.
  • 26 Как така

    4 0 Отговор

    До коментар #11 от "****":

    Сумати жени и деца изтрепаха
  • 27 Дяволската колесница

    6 1 Отговор

    До коментар #24 от "Я русский полюционер":

    Като им се привидеше на хоризонта, твоите любими талибани се насираха моментално в белите си чаршафи, ха сега отгатни какво чудо е това "дяволската колесница". Само да ти кажа, че 2000000 цивилни и талибани станаха курбан на дяволската колесница, добре че им дадоха Стингърите копоите на Рейгън та си спасят нас раните задници.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Шаран БГ

    0 0 Отговор
    Голямо " изтегляне " ще падне. Остават 8000 - излизат 4000. И къде отиват? В Америките да копаят царевица ? В Афганистан трябва да останат десетина хиляди войници !! Иначе някой друг ще започне да експлоатира несметните богатства на тази страна........
Новини по държави: