Last news in Fakti

15 Декември, 2019 11:37 1 001 9

Ключови за света теми обсъждат 51 държави

  • асем-
  • форум-
  • захариева-
  • климат-
  • свят

България е представена от министърът на външните работи Екатерина Захариева

Ключови за света теми обсъждат 51 държави - 1
Снимка: БГНЕС

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева пристигна на летище “Барахас” в Мадрид. Тя ще участва в 14-та среща на министрите на външните работи на Форума „Азия-Европа“ (АСЕМ). Срещата ще бъде председателствана от новия Върховен представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел. По време на първата работна сесия министър Захариева ще бъде водещ говорител.

Министрите на външните работи ще обменят мнения относно начините за укрепване на сътрудничеството в широк кръг от области, като съсредоточат вниманието си върху следните централни теми: целите на ООН за устойчиво развитие, изменението на климата, предизвикателствата пред сигурността, равенството между половете и овластяването и ролята на жените за мира и сигурността, устойчивата свързаност.

В рамките на форума Екатерина Захариева ще има двустранни срещи с министрите на външните работи на Виетнам Фам Бин Мин, на Казахстан - Мухтар Тлеуберди и на Република Корея Канг Кьонг-Хуа. С министъра на външните работи на Кралство Тайланд Дон Прамудвинай министър Захариева ще подпише междуправителствено споразумение за взаимно освобождаване от изискванията за притежаване на визи за краткосрочно пребиваване на притежателите на дипломатически и служебни/официални паспорти.

Форумът Азия – Европа (АСЕМ) е създаден през 1996 г. като форма за диалог и сътрудничество между Европа и Азия с цел укрепване на връзките между двата континента. В АСЕМ участват 53 партньори, сред които 51 европейски и азиатски държави, ЕС и секретариата на Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН). Партньорите от АСЕМ представляват 55% от световната търговия, 60% от световното население и 75% от световния туризъм.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОНТРАТА

    9 1 Отговор
    Отново сбор на шарлатани!
  • 2 О БОЖЕ

    11 0 Отговор
    ТОВА НЕДОРАЗУМЕНИЕ ОБСЪЖДА КЛЮЧОВИ ТЕМИ ЗА СВЕТА ? АБЕ ВИЕ НАРЕД ЛИ СТЕ ?
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Ужас

    8 1 Отговор
    В детската градина има повече разум!!!
  • 5 Анти милиционер

    7 0 Отговор
    Тая е израелско назначение спуснато от Сорос чрез нпо. Иначе няма фондове и папу.
  • 6 Това е...

    5 0 Отговор
    Срам за българките! Не останаха ли образовани и умни жени, достойни да представят и защитават интересите на страната? Къде си българска "МАЙКО ЮНАШКА"!?
  • 7 Румяна Костова

    3 1 Отговор

    До коментар #3 от "Йосарян":

    По-важното е че не е африканка като тебе!!
  • 8 Румяна Костова

    3 3 Отговор
    Америка си разполага ракети от 1945 година насам, като не е спряла до ден-днешен да разполага ракети в Европа! В същото време Русия заплашва с унищожение Европа от 1945 година насам по три-четири пъти на ден, като не е спряла до ден днешен... Факт е, че Русия на практика вече 75 години изпитва панически страх и нищо повече..... Освен денонощно превъоръжаване, друго не може да направи!!
  • 9 Ачо

    4 0 Отговор
    Охааа, ще има ядене и пиене и разходки! Стадото плаща, жестоко!
Новини по държави: