Last news in Fakti

15 Декември, 2019 19:33 2 125 5

САЩ експулсираха „тайно” китайски дипломати

  • сащ-
  • китай-
  • дипломати-
  • екстрадация

Опитали са да влязат в американска военна база

САЩ експулсираха „тайно” китайски дипломати - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Двама китайски дипломати са били експулсирани „тайно” от САЩ. Причината е, че през септември лицата са се опитали да влязат във военна база във Вирджиния. Единият от двамата е заподозрян, че е агент на китайското разузнаване, съобщават анонимни американски източници.

Китайците са отишли заедно със съпругите си с кола до базата. На пропускателния пункт им е бил отказан достъп и им е било наредено да се върнат. Охраната ги е пуснала да влязат на територията на базата, за да направят обратен завой, но вместо да си тръгне, колата е продължила навътре в базата. Пътят им е бил преграден с камиони.

Мотивът за този опит за проникване не е ясен, но по мнение на американски представители китайците са искали да проучат мерките за охрана на обекта. Дипломатите са казали, че са влезли погрешка, защото не знаели добре английски и не разбрали какво са им наредили.

Това е първото експулсиране на китайски дипломати от САЩ от над 30 години. Тази мярка не е била обявена официално и Китай не е експулсирал в отговор американски дипломати. Държавният департамент не коментира случая.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 El chochone

    6 12 Отговор
    Следващият път пак да се правят на неразбрали
  • 2 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    12 5 Отговор
    Господата са се объркали и капиталистите са искали да ги изнудват за пари и те не са се съгласили и са ги изгонили дано само да са живи и здрави.
  • 3 dido

    4 1 Отговор
    Novinite govorqt za savsem drygo razvitie na otno6eniqta Amerika-kitai, no vie vinagi ste smaivali horata s" novini"
  • 4 Кунг Фу Боеца

    13 6 Отговор
    Америте да не се закачат с китайския Дракон, че ще има препечено говеждо!
  • 5 Виме

    6 2 Отговор
    Америте са им платили самолетните билети- китайците хитро са спестили разход