16 Декември, 2019 12:51 14 449 66

Турция прогони израелски кораб

  • турция-
  • израел-
  • газ-
  • кипър-
  • средиземно море

Два израелски бойни самолета са прелетели над турски кораб, който на същото място проучвал за природен газ

Турция прогони израелски кораб - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Израелски проучвателен кораб, извършващ дейности в район, визиран в меморандума между Турция и Либия, е бил прогонен с намесата на турска фрегата, патрулираща край Кипър, съобщава тази сутрин турският в. "Карар" в публикация, озаглавена "Студена война в Средиземно море".

Израелски и гръцки медии пък съобщават, че два израелски бойни самолета са прелетели над турски кораб, който на същото място проучвал за природен газ, добавя "Карар".

"Напрежението около сондажите в Средиземноморието се засилва. Турция, която подписа с Либия споразумения както за морските пространства, така и за военно сътрудничество, не стои безмълвна в лицето на свършени факти", коментира изданието.

Вестникът допълва, че ръководството в Тел Авив е потвърдило за намесата на турската фрегата, с която израелският кораб "Бат Галим" е бил отдалечен от района. Същевременно обаче Израел предприел действия, които още повече ще засилят напрежението, пише "Карар".

Според сведения в израелския и гръцкия печат два израелски бойни самолета са били изпратени при турския кораб "Явуз", извършващ сондажни дейности в открити води при Кипър, и са прелетели на ниска височина над кораба. В отговор Турция е увеличила патрулите на фрегатите си във водите край Северен Кипър.

"Турска сила", пише в заглавие по същия повод и в. "Гюнеш". "Анкара показа, че няма да се примири със свършен факт в Средиземно море и за да защити суверенните си права, впусна в действие военната си мощ", пише вестникът и заключава: "И пиле не може да прехвръкне в района без съгласието на Турция".

По повод на прогонването на израелския кораб от турска фрегата вестникът коментира, че турският флот е казал "стоп" на "окупаторския план на Израел, опитващ се заедно с кипърската гръцка част да присвои природните ресурси в района".

Анкара и Севернокипърската турска република същевременно са подписали двустранно споразумение за сигурност с гриф "спешно", според което в района на военното летище Гечиткале в Северен Кипър са изпратени турски безпилотни самолети, за да патрулират в района. Когато тези патрули започнат, "Източното Средиземноморие ще попадне под крилата на Турция", отбелязва вестникът.

"Отблъснахме израелски кораб", пише в заглавие и в. "Йени сьоз". Вестникът цитира изказване на кипърския турски министър на икономиката и енергетиката Хасан Тачой, който препоръча на "онези, които искат да изпитат решимостта на Турция, да погледнат историята".

Той посъветва кипърските гърци час по-скоро да се откажат от "стъпките, които ще превърнат както остров Кипър, така и Източното Средиземноморие в буре с барут", посочва още изданието.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ахмед

    55 16 Отговор
    Това е само начолото !
  • 2 1234

    42 19 Отговор
    Добра новина за България. Искам война между израел и турция, макар и кратка, за видят хубаво ли е .....

    Коментиран от #5, #39, #63

  • 3 Тръмп

    57 74 Отговор
    В Историята пише,че Османската империя беше Унищожена!!!:):):)Най-добре е Ердоган да чете повечко,защото е доста неграмотен и зъл!!!:):):)

    Коментиран от #8, #34

  • 4 Последния софиянец

    67 49 Отговор
    Който се е захванал с евреите добро не е видял.

    Коментиран от #9

  • 5 Хасан

    55 32 Отговор

    До коментар #2 от "1234":

    Ами къде е Израел ,къде е Турция ...сега в Израел ще има поредната интифада и ще се видят в чудо
  • 6 Експерт

    9 12 Отговор
    Ни Израел, ни Турция знаят за тази работа, но тук пишее!
  • 7 Borislav Popov

    16 42 Отговор
    Прогонили са те гаджалите, таратанците са прогонили, някакви си там "Карар" и "Йени сьоз" били казали.

    Коментиран от #66

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 българина

    74 31 Отговор
    Добре е направил .браво на турците знаят да си защитават интересите.

    Коментиран от #11

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 КАСАПИНА

    28 57 Отговор
    Евреите няма да допуснат други мюсюли да си врат носа в техните дела

    Коментиран от #15

  • 13 Мноо си глупав ве Сашее

    56 21 Отговор
    Ееми Турция си свърши работата в Сирия сега вече може да отдели време и за Средиземноморието.Докато Планът на Гърция Израел и Египет беше да занимаят Турците с бежанците и те да действат с газта ама Ердоган им удари контрата като сключи договора с Либия сега тарикатите ще гледат как Турция и Либия сондират и пускат тръбопровода за Европа

    Коментиран от #16

  • 14 Банкер

    30 43 Отговор
    Юдите само ще пръднат и край с авоарите на мангя

    Коментиран от #19, #36

  • 15 Чавушолу

    77 23 Отговор

    До коментар #12 от "КАСАПИНА":

    Като гледам става обратното, евреите искат да се месят в турските дела, но със сигурност ще си получат заслуженото. Турция не е Палестина, за да им остави Газа, нито е Сирия за да им остави Голанските възвишения. Ако искат война, ще си я получат, но и те знаят, че насреща си нямат палестинци с прашки

    Коментиран от #27, #33

  • 16 13ти

    25 29 Отговор

    До коментар #13 от "Мноо си глупав ве Сашее":

    Какъв ти договор с Либия половината Либия е на Хафтар подкрепян от Русия и Египет а той такъв договор не е сключвал още е много рано да се говори за каквато и да е победа изгонили 1 кораб голяма работа

    Коментиран от #17, #20, #22, #41

  • 17 Хасан

    35 12 Отговор

    До коментар #16 от "13ти":

    Хафтар не е признат от ООН . Води се сепаратист и терорист

    Коментиран от #43

  • 18 Хасан

    38 23 Отговор
    Турция трябва да отвърне на удара ...да подкрепи леви организации в Гърция да правят демонстрации ,да подкрепи Мюсюлмански братя в Египет да искат реванш от Сиси и да подкрепи палестинците в Израел в тяхната кауза за права и свободи

    Коментиран от #21

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 ЧанЧун

    32 18 Отговор

    До коментар #16 от "13ти":

    Че кой е Хафтар??? И светът.Русия и Египет ли е, че да бъде признат Хафтар . Турция му каза да не си надига много главата, ако не иска да я загуби

    Коментиран от #23

  • 21 Румпелщилцен

    17 5 Отговор

    До коментар #18 от "Хасан":

    Като изключим левите в Гърция, останалото турците и сега го правят.
  • 22 Мноо си глупав ве Сашее

    35 23 Отговор

    До коментар #16 от "13ти":

    Турция каза че ако Либия поиска военна помощ от Турция ще я има и тогава ни Хафтер нито пък врангнеронци ще останат.

    Коментиран от #45

  • 23 До 20

    15 11 Отговор

    До коментар #20 от "ЧанЧун":

    Реално повечето свят е неутрален а явно го подкрепят само Египет и ОАЕ но има слухове и обвинение че Русия, САЩ и Франция и други също са на страната на Хафтар по един или друг начин а те са сред най-важните в ООН

    Коментиран от #24

  • 24 ЧанЧун

    23 5 Отговор

    До коментар #23 от "До 20":

    Май се шегуваш? Международно признато от ООН е Правителството на националното съгласие на Либия в Триполи на Файез ел Сарадж.
  • 25 Българин насран

    28 23 Отговор
    Османската империя умря, както руската, австроунгарската, римската, византийската и т. н. и т. н. Но се роди Турция! И тя става все по силна, както наследниците на другите империи - Русия, Германия, Франция, Китай и т. н.

    Коментиран от #35, #64

  • 26 гост

    27 39 Отговор

    До коментар #9 от "Alipi":

    Първо се научи да пишеш на български , а не на цигански , когато пишеш в български сайт и второ прочети някоя книжка и после пробвай да ръсиш акъл !!! Ако не си чувал за шестдневната война , да ти кажа само две приказки !!! В нея от едната страна беше САМО Израел , а от другата Египет , Йордания и Сирия , с активната военна и парична помощ на Иран !!! Резултата беше , че на шестия ден израелските танкове бяха пред Кайро , а Йордания и Сирия се предадоха още предния ден !! Наложи се да се намесва ООН и САЩ , за да не завземат израелците целия Египет !! В крайна с по-малко от 1000 жертви и незначителна техника от страна на Израел , арабите платиха с над 15 000 жертви и почти пълно унищожение на египетските ВВС и бронирани части !! А Израел увеличи територията си почти ТРИ ПЪТИ !!! Също така да ти напомня , че Израел ИМА ядрено оръжие , което НИКОЯ арабска държава , а и Турция няма !! Та не се пери много и си налягай ромския задник , че ще го запалят преди да си разбрал откъде ти е дошло !!
  • 27 гост

    30 39 Отговор

    До коментар #15 от "Чавушолу":

    Еееех , де тоя късмет , глупака Ердо да почне война с Израел , хахаххах !!! Преврата ще му се види приятна разходка в градината !!! Ти май си мислиш , че това е да нападаш беззащитни кюрди в Сирия , а ?? Само да ти напомня как израелците изпаряват скрити в подземни бункери "шейхове" !!! Ердо няма да доживее и три дена след началото на такава "война" , а Истанбул ще е новия Йерусалим !!

    Коментиран от #28, #42, #54

  • 28 Митака

    22 24 Отговор

    До коментар #27 от "гост":

    Израел и Гърция все по често правят воени обучения заедно последните години,към тази коалиция се включи и Египет. Може да е глупав ердоган ама не е луд да тръгне да воюва против тези три държави. Истина е че даже на Израел не може да се противопостави срещо тримата просто за броени дни ще дойде пълно унищожение
  • 29 Илиев

    17 11 Отговор
    Не е добре една държава да се ежи на всички...
    Още по-малко да заплашва и води война срещу всички. Винаги завършва зле. Това германците вече са го отигравали... Два пъти...
  • 30 Дарил

    7 4 Отговор
    Сигурно визира битката на Дарданелите
  • 31 Путин

    22 31 Отговор
    Истанбул, отново ще бъде християнски!
  • 32 пхахаха

    14 22 Отговор
    чиста турско-филска пропаганда за прости чалми.
  • 33 Хелиос

    15 22 Отговор

    До коментар #15 от "Чавушолу":

    Турция няма да се противопостави на Израел Война няма да има Ако ли има въздушна война Израел ще е спечели Морска война Турция не може са си позволи нямат ресурси
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 kotiss

    5 7 Отговор

    До коментар #25 от "Българин насран":

    Хубаво е да не говориш найзус.
    Ай прочети си пак малоумните словоизлияния и се запитай как можа за две изречения такива простотий да наредиш.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 БАЙ МАРИН

    23 15 Отговор
    Израел е толкова дребен пред Турция, че в най скоро време ще иска да сключи договор да се включва към турските газопроводи, просто друг вариант няма да си продава газта.Евреите са предупредили Гърция, че при война с Турция да не се надяват на помощ.
  • 38 Ивайло

    15 15 Отговор
    Току що съобщиха че турчина затваря най големите бази на НАТО. Гледайте кво ша му се случи на читака сега.

    Коментиран от #40

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 4oko

    12 3 Отговор

    До коментар #38 от "Ивайло":

    Te ne sa strahlıvtcı kato tebe
  • 41 Ахахахаха

    9 3 Отговор

    До коментар #16 от "13ти":

    Халифът Хафтар е натикан в пясъците край Бенгази и краят му е скоро
  • 42 Хахаха

    5 1 Отговор

    До коментар #27 от "гост":

    Някой друг сън да ни разкажеш...
  • 43 Рошко

    1 1 Отговор

    До коментар #17 от "Хасан":

    Еврейското оон
  • 44 S 400

    8 5 Отговор
    Май забравихте за Палестина и арабите в Израел. При война ще се намери начин да им се достави оръжия кво прави Израел тогава.

    Коментиран от #46, #49

  • 45 ха ха ха

    8 11 Отговор

    До коментар #22 от "Мноо си глупав ве Сашее":

    Турция да гледа кюрдите да не получат военна помощ и да си направят Кюрдистан.Тогава ще видим кой къде ще копае за газ и какви права има.

    Коментиран от #48

  • 46 факти

    8 11 Отговор

    До коментар #44 от "S 400":

    Арабите си имат оръжия,но ядоха дебелия два пъти и още реват за загубените си територии.Ако Турция продължава и тя ще опита от същото.

    Коментиран от #57

  • 47 някой

    9 15 Отговор
    Скоро 6-ти Американски флот ще се разходи край Кипър да видим тогава дали ще му стиска на Ернасран да обикаля там с разни хвърчила и корита.

    Коментиран от #59

  • 48 БАЙ МАРИН

    21 11 Отговор

    До коментар #45 от "ха ха ха":

    Кюрдите в продължение на 8 години над 30 хиляди тира оръжия получиха, турската армия за 8 дена ги закопа под земята барабар с оръжията им. На този етап по подготвена от турската армия за конвенционална война няма.
  • 49 Едо

    8 17 Отговор

    До коментар #44 от "S 400":

    Ти забрави, че с Израел е Господ, Който воюва за Своят Народ! АКО ГОЛИАТ БЕШЕ ПОБЕДИЛ ДАВИД, КЪДЕ ТУКА Е БОЖИЕТО ЧУДО? НО ОВЧАРЧЕТО ПОБЕДИ ВЕЛИКАНА НА ФИЛИСТИМЦИТЕ (ПАЛЕСТИНЦИТЕ), А В НАЙ-НОВАТА ИСТОРИЯ, ТАЗИ МАЛКА ДЪРЖАВА ПОБЕЖДАВА ИСЛЯМСКИТЕ ПЪЛЧИЩА НАД 10 ПЪТИ! ТУРЦИЯ НЕ САМО, ЧЕ ЩЕ БЪДЕ БИТА ОТ ИЗРАЕЛ, НО ЩЕ БЪДЕ УДАРЕНА И ОТ РУСИЯ, И ОТ САЩ ЕДНОВРЕМЕННО! КРЪВТА ВОДА СТАВА, НО ДУХЪТ - НИКОГА! АНЛАДЪН МУ!

    Коментиран от #50, #52, #58

  • 50 Kilim

    5 2 Отговор

    До коментар #49 от "Едо":

    Какво удрят килима със сопа ли?
  • 51 фифтифифти

    4 5 Отговор
    Боли ма кикиляшката за турците,ние ще имаме своя марка, свое производство
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 realist

    13 12 Отговор
    Турция е военна сила само с численост. Еженето срещу големите не е добре за тая сган. Някой беше писал по-горя, че Германия скочила срещу всички и загибила два пъти. Да, но Германия е имала най модерната и голяма армия по онова време, създатели, инжинери, изобретатели, дори след войната рсички те вече работят за САЩ... А Турция какво има, че да се противопоставя, внесени от САЩ танкове, 80 бр. Ф16, няколко фрегати и паплач. Скача срещу всички, но войната ще е кратка и разрушителна за Турция...

    Коментиран от #55, #56

  • 54 Бик

    2 2 Отговор

    До коментар #27 от "гост":

    Въоръжени от САЩ терористи искаше да пишеш сигурно........
  • 55 666

    4 2 Отговор

    До коментар #53 от "realist":

    А България има един гол г** който вече никой не го иска
  • 56 Гост

    6 0 Отговор

    До коментар #53 от "realist":

    Явно за ЧАНАККАЛЕ не си чувал
  • 57 S 400

    6 2 Отговор

    До коментар #46 от "факти":

    За твоя информация територията на балканския полуостров е поделена между Русия и Турция чака се удобня момент.

    Коментиран от #65

  • 58 S 400

    5 2 Отговор

    До коментар #49 от "Едо":

    Видя се колко е Господ през втората свет. война са се пръсна ли по целия свят от страх. Даже и каките служат там затова че са велики. Хубави гъзести млекодайни мале мале като се сетя направо хвърлям пушката.
  • 59 Добърден

    1 2 Отговор

    До коментар #47 от "някой":

    С какво ще се разхожда? Коритата им сите негодни за бойни дежурство. Сами си го писаха Фащисаните наскоро.
  • 60 Груз 200

    5 4 Отговор
    Анадолците козоебци да почват да складират лук, защото ще им потънат гемийте и в прекия и в преносния смисъл, ако се репчат на Израел...
  • 61 Фактир

    3 0 Отговор
    И Турция и САЩ са мултиетнически държави. Пьк вземете сега да се сетите освен другите националности колко евреи има в елита и на двете държави. За добро или за лошо, ще видим
  • 62 НАБЛЮДАТЕЛ

    4 3 Отговор
    НА ПОДЛИТЕ ЕВРЕИ ИМ СЕ РАЗМИНА ПО ВРЕМЕТО НА ХИТЛЕР,НО СЕГА ПРИ ТУРЦИЯ МОГАТ ДА ЯДАТ ДЕБЕЛИЯТ. И САЩ НЯМА ДА ИМ ПОМОГНАТ ТАМ.
  • 63 Apol

    0 1 Отговор

    До коментар #2 от "1234":

    Нека и бългория да се включва
  • 64 Прав си

    3 0 Отговор

    До коментар #25 от "Българин насран":

    Прав си но тук в България още пазим една съветска атомна глава за времето когато нашия скъп съсед ще стане отново велик, тя стои и си чака времето и дано не си прав че идва
  • 65 Също така

    3 4 Отговор

    До коментар #57 от "S 400":

    Също така и територията на турция е отдавна поделена между САЩ и Гърция , само турците не го знаят
  • 66 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Borislav Popov":

    БОРЕ ИСКАМ ДА ТЕ ЛЮБЯ ТИ СИ НАЙ-ГОЛЕМИЯ БЪЛАГАРИН И ЩЕ МИ РОДИШ ДРУГИ БЪЛГАРЧЕТА.
    КРАДАТ МИ НИКА УБИЙЙЦИ. ОБИЧАМ ТЕ БОРЕ И ШУШОНА ОБИЧАМ ИСКАМ ДА ВИ ЗАПЛОДЯ И ДА МИ РОДИТЕ ЩОТО ВИ ОБИЧАМ.
    ДОВИЖДАНЕ НЯКОЙ МИ КРАДЕ НИКА
Новини по държави: