16 Декември, 2019 18:23 1 894 9

Гърция ограничава трафика на мигранти с телени огради

  • гърция-
  • мигранти-
  • бежанци-
  • граница-
  • армия-
  • ограда

Армията се включи в патрулиране на границата

Гърция ограничава трафика на мигранти с телени огради - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Само за няколко дни след засилване охраната на гръцката граница се отбелязва спад на влизащите нелегално мигранти. Гърция поставя телена ограда и спира притока на хора по река Марица. Армията се включи в патрулиране на сухопътната граница с Турция.

В област Еврос, която граничи с България, полицията ежедневно задържа групи мигранти, влезли с помощта на трафиканти. Местните жители се оплакват от завишена престъпност и преминаване на хора, които никъде не подлежат на проверка. Според тях това не са бежанци, а нелегални мигранти, потеглили към страните от Централна Европа и използват Гърция за транзитна страна. Само когато ги арестува полицията, тогава подават молба за бежански статут. И понеже са запознати, че нямат право на защита, целта им е Солун и оттам потеглят по нелегални пътища към Германия, предаде БНР.

Консервативното правителство се опитва да упражни контрол на влизащите в Гърция чужденци с телени огради по местата, които се използват от трафикантите. Най-трудният участък е река Марица. Там поставят заграждения, които да не позволят влизане на лодки на гръцка територия. Промениха и състава на граничните патрули. В тях вече се включват полицаи и военни, които патрулират денонощно. В най-скоро време, съобщиха от Министерството на гражданската защита, ще се построят приемни центрове до сухопътната граница с Турция и мигрантите там ще подават молба за убежище. При отхвърлянето ѝ ще се връщат обратно в Турция.

Пътят Александруполис - Солун е с много полицейски патрули, които проверяват товарни и леки коли, за да не превозват мигранти. Властите отново предупреждават шофьорите да не вземат случайни хора по пътя. Ако са мигранти съдят шофьора за трафик. Трудно и почти невъзможно е да се докаже, че водачът не е знаел, че превозва нелегално влезли чужденци. Присъдите са много тежки.

На остров Лесбос разкриха цяла група от лекари, психолог и адвокат, които издавали срещу 4000 евро фалшиви здравни оценки с несъществуващи заболявания на мигрантите. С тях чужденците спират връщането им в Турция по медицински причини. Арестуван е и сириец, представител на неправителствена организация, който намирал „клиентите“ в лагера „Мория“. Гърците се надяват, че засилените мерки по контрол на влизащите в Гърция мигранти донякъде ще ограничат дейността на трафикантите на хора.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 1234

    12 1 Отговор
    добро утро, само соросогадните нпо та бълват че оградата не пазела! маляките ще се изненадат как потока ще секне, не да намалее, след първара разтреляна маймуна на терлта! нещо което трбваше да направим мнооого отдавмна, но евреите не дават
  • 2 Grad kozludu

    1 1 Отговор
    Po tax tema neam akal da pisha
  • 3 Рошко

    5 2 Отговор
    Валерката де е, да иде да им опъне един елпастир и на византийците
  • 4 фдтр

    6 0 Отговор
    ... да пуснат и ток.
  • 5 Евро

    5 3 Отговор
    Никой не може да спре мигрантите... Те винаги ще намерят път към Зап. Европа... Затова най добре е да ги пускат гърците.... А германците да се оправят с тях, както могат... Проблемът е техен....
  • 6 някой

    4 2 Отговор
    Връщай у фесландия да не са ги пускали гаджалите.

    Коментиран от #7

  • 7 Жестоката истина

    1 3 Отговор

    До коментар #6 от "някой":

    Турция да пусне арабите за да ти скъсат задника!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Румяна Костова

    3 0 Отговор
    Бежанец, който няма паспорт, но му се намират 4000 Евро само за медицинско свидетелство? После се чудим как в емигрантските центрове,, бедните "емигранти хвърлят храната си, защото не им допада по вкусови качества. Или пък протестират защото Интернета там не бил достатъчно бърз. Дали Световната преса някога ще спре да бръщолеви пропаганда по тази тема и ще почне да разплита откъде емигрантите, уж бягащи от войната имат толкова пари.
Новини по държави: