19 Декември, 2019 11:16 3 560 40

В Сърбия никой не смее да възрази срещу Путин

  • владимир путин-
  • сърбия-
  • русия-
  • сделка с дявола

Русия използва Сърбия, за да разчисти сметките си със Запада

В Сърбия никой не смее да възрази срещу Путин - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Москва диктува политиката на Белград, твърдят Мария Йовичевич и Виолета Цвеич в съавторска статия за черногорския вестник Pobjeda. Сърбия сключи „пакт с дявола“ - с други думи, с Кремъл - и по този начин застраши целия регион. Авторите са убедени, че Русия просто използва Сърбия, за да разчисти сметките си със Запада.

Руските агенти правят каквото искат в Белград и този факт е опасен за всички страни в региона, включително за Черна гора. Сърбия сключи „пакт с дявола“ (с други думи, с Кремъл) и се превърна в първата държава, която се изложи на риск. Въпреки че Москва няма братски, религиозни и етнически афинитет към Сърбия, тя я използва като оправдание да повлияе негативно на сръбската политика, сигурност, икономика и интелигенция, както и да дестабилизира съседните страни, ориентирани към САЩ и НАТО. Според американския анализатор Януш Бугайски точно поради тази причина не е имало арести след шпионския скандал: Белград просто не е в състояние да реагира ефективно на Москва.

Припомня се, че по-рано подполковник на сръбската армия бе уловен да получава пари от руския агент Георгий Клебан, но Генералната прокуратура в Белград не реагира на скандала. Президентът Александър Вучич обеща, че „ще последва отговор, който няма да избяга от общественото внимание". Но така или иначе нищо не се случи. След среща с руския президент Владимир Путин, която се проведе няколко дни след избухването на скандала, Вучич заяви, че темата за шпионската афера е затворена. Всички руски служители в своите изявления омаловажиха значението на тази история (руският посланик в Белград, представителят на руското министерство на външните работи, прессекретарят на руския президент и самият Владимир Путин). Думите на Вучич означаваха, че това дело няма да достигне до правосъдната система.

Според Бугайски Черна гора трябва да бъде особено внимателна, защото остава уязвима, а руските агенти ще продължат да се опитват да дестабилизират страната. Те ще използват всички ресурси, с които разполагат, включително сръбските националисти, Сръбската православна църква, медиите и дезинформацията, както и корупционни схеми и междуетнически конфликти. Съпредседателят на инициативното движение „Игманская инициатива" и директор на сръбския Център за регионализъм Александър Попов е съгласен с него. „Оставам с впечатление, че режимът на Вучич е под натиск, че Сърбия може да седне на два стола едновременно, а Вучич може да олицетвори Тито по времето на Сталин“, заяви Попов, коментирайки скандала пред изданието.

Попов обяснява, че Сърбия стои между Русия и САЩ, опитвайки се да балансира, обаче в медиите и в изявленията на сръбските лидери предпочитанието клони към първата. „Това се забелязва и в атмосферата, създадена в обществото и по отношение на руснаците, по изявленията на длъжностни лица относно закупуването на оръжия и декларативните молби за присъединяване към ЕС. Много неуверени думи вече бяха казани на Запад,а а нито една на Русия“, коментира Попов. Експертът акцентира върху момента, в който Сърбия е прекрачила всички граници. Той визира военни учения с Русия, на които бяха задействани зенитно-ракетните системи С-400. „Това вече напълни чашата на търпението и САЩ оказват натиск върху Сърбия. Във военен и политически смисъл Сърбия е по-склонна да се обърне към Русия и да се отдалечи от Европа и САЩ. Нямаме нито върховенството на закона, нито свободата на медиите“, убеден е Попов.

Защо този скандал бързо беше забравен, какво е значението му и защо възникна точно преди пътуването на Вучич до Москва? „Изглежда, че те оказват натиск върху Сърбия по този начин, но като цяло цялата тази история е като водевил, поставен от слаб режисьор. Акцията беше оставена извън полезрението на гражданите и обществеността и е трудно да се каже защо всичко бе толкова странно. Всъщност това е история, която отклони вниманието от други скандали, които разтърсиха Сърбия в този момент“, казва Попов. Интересното е, че аферата стана явна в разгара на поредния скандал около продажбата на оръжие, в който участва и Бранко Стефанович, бащата на министъра на вътрешните работи на Сърбия. Т.е., бе необходимо по всякакъв начин да се заглуши тази история

„Наивните не се заминават с експорта на оръжия, въпреки че нашите политици мислят различно. Това е сериозен международен бизнес, с който се ангажират правомощия. Америка ни даде да се разбере, като предприе някои стъпки, по-специално наложи санкции срещу нашия продавач на оръжие (Слободан Тешич)", подчерта Попов, отбелязвайки също, че „Америка е непоколебим играч, за разлика от Европа“, и че санкциите срещу Тешич са наложени заради бизнеса му. „Скандалът с руските шпиони може да бъде свързан с това“, уверен е събеседникът на изданието. След всичко, което се е случило, възниква въпросът: страхува ли се Сърбия от Русия?

„Съдейки по написаното в нашите медии, Русия е основният ни застъпник, най-големият търговски партньор; тя защитава Косово... И съдейки по изявленията на нашите лидери, руснаците са най-близкият до нас народ във всички отношения, който защитава страната ни. Все пак всичко това са илюзии. Нашите проблеми и Косово не ги притесняват. Те просто уреждат сметките си със Запада чрез нас“, заключава Попов. „Този скандал развали отношенията с Русия. Това беше потвърдено след срещата между Вучич и Путин в Сочи, която изобщо не беше в топла атмосфера. В навечерието на пътуването си до Русия Вучич заяви, че Сърбия вече няма да се въоръжава, а ще укрепи въоръжените си сили по други начини. Въпреки че преди той каза, че е необходимо да се въоръжим... Изглежда, че политическото ни ръководство се разклаща и не знае накъде да тръгне“, коментира Попов. „Русия е готова с наша помощ да подложи крак на Балканите по този начин да промени ориентацията им към европейския път. Вместо да се възползваме от добри отношения и със Запада, и с Русия, ние опропастихме отношенията си и с двете. Не се разбираме добре с Европа: договорили сме се само една точка. Какво ни казва това, какво е посланието от Европа? Шамар в лицето”, убеден е Попов.

* Преводът е на агенция "ФОКУС"


Поставете оценка:
Оценка 5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ми направете си тогава

    42 11 Отговор
    пакт с ангелите които ви бомбардираха
  • 2 Ал та фанах Атаопънах

    20 14 Отговор
    Че те и в САЩ не могат да му кажат не на Путин. Руснаците нали им хакнаха фейсбука и ги накараха да гласуват за Тръмп?
  • 3 Тъжно соросоидче

    32 8 Отговор
    Ей ся ша са оплача на чичко Сорос, че Русия използва Сърбия, за да си разчисти сметките със Запада!

    Коментиран от #5

  • 4 Тъжно соросоидче

    28 9 Отговор
    Който възразява на Путин, си носи последствията - розови памперси! Ся ша поръчам на чичко Сорос, че ми свършиха вече!

    Коментиран от #6

  • 5 тъжно путиноидче

    13 19 Отговор

    До коментар #3 от "Тъжно соросоидче":

    Оплачи се, направо на чинка ти на пундето.

    Коментиран от #7, #8

  • 6 тъжно путиноидче

    7 24 Отговор

    До коментар #4 от "Тъжно соросоидче":

    Който възразява на Трамп, си носи последствията - розови памперси! Ся ша поръчам на чичко Путен, че моите свършиха вече!
  • 7 Соросоидно пу-тен-це

    18 3 Отговор

    До коментар #5 от "тъжно путиноидче":

    Ко те мъчи тебе?

    Коментиран от #10, #13

  • 8 Тъжно соросоидче

    17 5 Отговор

    До коментар #5 от "тъжно путиноидче":

    Охооо, сестрице, напълнил си и памперса, и крачолите догоре, смърдиш! Обади се на чичко Сорос, праща веднага от розовите памперси на сърчицата!

    Коментиран от #31

  • 9 Хрониките на Евразия

    9 5 Отговор
    Не смеят да възразят щото няма за кво!
  • 10 Путиноидно пу-тен-це

    5 11 Отговор

    До коментар #7 от "Соросоидно пу-тен-це":

    Мен нищо не ме мъчи, тебе мъчи ли те нещо !?
  • 11 Смучко Лапчев Духчев

    10 3 Отговор
    Как така ще възразяват на Бащицата
  • 12 Умберто

    6 10 Отговор
    А в Бълхария смее ли някой?
  • 13 Негър от Алабама с голяма дръжка

    6 16 Отговор

    До коментар #7 от "Соросоидно пу-тен-це":

    Лапай бееее таварищ Лаааапай другарю

    Коментиран от #15

  • 14 Knaus 485

    11 12 Отговор
    Сърбите си знаят интереса, за разлика от нас 33
  • 15 Соросоидно пу-тен-це

    13 2 Отговор

    До коментар #13 от "Негър от Алабама с голяма дръжка":

    Яж ярмата с чесън и оцет и подсмърчай от кеф!

    Коментиран от #24

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Знаем

    16 15 Отговор
    Много ясно, сърбите жалки руски слуги, отколешни врагове на България.

    Коментиран от #38

  • 18 Бесен Язовец

    16 10 Отговор
    Винаги има недоволни охлюви които да мрънкат срещу президента Владимир Владимириевич Путин!
  • 19 КОНТРАТА

    9 2 Отговор
    Януш е типично амерско индианско име от далеч си личи, че е аналилизатор семидски!
  • 20 СССРБарета

    19 7 Отговор
    режимът на вучич?!? Ах колко прости и праволинейни станаха западните плетени писачи!!! Сащ и НАТО били ДОБРОТО а Русия ЛОШОТО?..... ХАХАХАААААААА! В СЪРБИЯ нямало свобода на медиите? Че къде има? Тъпа статия на тъп про американски пропаганден РЕЖИМ!

    Коментиран от #22

  • 21 Вожда

    8 2 Отговор
    Я сега разкажете как не тропаме с крачета, клатиме глава и размахваме пръстче на презокеанския ни Биг брадър!
  • 22 Бесен Язовец

    8 2 Отговор

    До коментар #20 от "СССРБарета":

    Кафева пропаганда е това като от едно време храна за дърти охлюви!
  • 23 СССРБарета

    11 3 Отговор
    режимът на вучич?!? Ах колко прости и праволинейни станаха западните плетени писачи!!! Сащ и НАТО били ДОБРОТО а Русия ЛОШОТО?..... ХАХАХАААААААА! В СЪРБИЯ нямало свобода на медиите? Че къде има? Тъпа статия на тъп про американски пропаганден РЕЖИМ!
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Ну, погоди

    20 6 Отговор
    Москва диктувала политиката на Белград?! Както САЩ диктуват на Германия и Япония ли, или както на Бойко му диктуват и продават скрап за милиарди, докато се държи за палците?
  • 26 СССРБарета

    17 6 Отговор
    Москва!!! Ах този ТВЪРД КОСТЕЛИВ ОРЕХ потрошил зъбите на не един и двама луничкави болни англосаксонски мозъци!

    Коментиран от #29

  • 27 Московска Стражевая

    17 4 Отговор
    Добрите хамериканци които не спряха да дестабилизират Източна Европа и Близкия Изток вече 30 години!
  • 28 Соросоидно пу-тен-це

    15 3 Отговор

    До коментар #24 от "Путягин съм":

    Евтино шекелче що не ходиш да хапнеш един дюнер с еврейски салам и амерски сос!

    Коментиран от #33

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Ххх

    11 8 Отговор
    Кремъл се отъждествява с дявола, а Вашингтон - светата вода ненапита ! Стопроцентово наглеци и безочливи изнудвачи ! Те, които по цял свят си пъхат гагата, те, които искат да командват и експлоатират всички, те вечно ще дават определения и ще размахват пръст. А авторките кои са и какви са ? И как така ги осени мисълта да напишат подобна статия ? Или статията им беше поръчана и заплатена ? Да познаем от три пъти от кого ? И дали в Черна гора си нямат някакво подобие на нашия Евроатлантически център, а техните Цветан Цветанов и Соломон Паси не дърпат конците в сянка и написването на подобни пасквили.
  • 31 тъжно путиноидче

    4 12 Отговор

    До коментар #8 от "Тъжно соросоидче":

    Охооо, братице, напълнил си и памперса, и крачолите догоре, смърдиш! Обади се на чичко Путен, праща веднага от розовите памперси на сърчицата!

    Коментиран от #32

  • 32 Сърп Зиро

    10 1 Отговор

    До коментар #31 от "тъжно путиноидче":

    мухите те издават, че не си преобуаш редовно памперса!!! Хигиематажв НПО ви е нулева нямате елементарни хигиенни навици!
  • 33 Смучко Лапчев Духчев

    7 11 Отговор

    До коментар #28 от "Соросоидно пу-тен-це":

    От вашия вожд Путен само Путенца в картуните ви има

    Коментиран от #34

  • 34 Бесен Язовец

    11 5 Отговор

    До коментар #33 от "Смучко Лапчев Духчев":

    Отивай, че дюнерите ще свършат Паси, Инджо, Тодороф, Плевньо са се наредили, а сa лакоми и ще излапат емерските салами!
  • 35 Сърбоман

    5 7 Отговор
    Велика Сърбия заедно с Велика Русия!

    Коментиран от #36

  • 36 Чичо Дофтор от Психиатрията

    4 3 Отговор

    До коментар #35 от "Сърбоман":

    Утре да не се събудиш като Ленин и Сталин
  • 37 Пешо

    1 3 Отговор
    От коментарите става ясно че тези хора не са наясно какво искат Америка от 22 век или Русия от 19 век. Изберете сами.
  • 38 Аха

    5 1 Отговор

    До коментар #17 от "Знаем":

    Жалки,жалки па си живеят и веселят и им е добре в собствената им държава.
    Па нашата държава ,що ли се обезлюдява?
  • 39 Кърджали се анексира от Турция,до 15 год

    4 3 Отговор
    Сърбите няма да простят бомбардировките! Извземането на Косово! Бомби в Европа с убеднен Уран?! Те са злопаметни! Ние сме други-англичани,амери ни бомбардираха,хвърляха играчки бомби,чърчил е искал в София да сее само картофи! И въпреки всичко- разбихме си армията,разбихме си правосъдната система,разбихме си образованието,селско стопанство,нарязахме самолети,ветролети,танкове,ракети,паметници на враговете вдигнахме само и само да сме в ЕС! Само да можем да работим в ЕС(за двойно по-малко пари от кореннното население в държавите),българинът е използван за ефтина работна ръка дори и в родината си( програмистите в сравнение с германските,италианските си колеги взимат в пъти по-ниски заплати). Статията е част от информационната война на Крава бойс! Путин да сложи на пост С-400 в Сърбия заедно с Атомно уръжие-Гарантиране на Териториалната цялост на Сърбия!

    Коментиран от #40

  • 40 Тебе ще

    4 0 Отговор

    До коментар #39 от "Кърджали се анексира от Турция,до 15 год":

    те анексират вучич, путин и ердоган до 15 минути...
Новини по държави: