Last news in Fakti

19 Декември, 2019 20:15 6 939 104

Македонският език е признат факт

  • северна македония-
  • език-
  • бан

Македонската академия на науките и изкуствата коментира БАН

Македонският език е признат факт - 1
Снимка: Shutterstock

Съществуването на македонския език е факт, международно проверен от световната лингвистична наука. Това се казва в изявление от Македонската академия за наука и изкуства, цитирано от Нова Македония.

Днес е било проведено заседание, на което се е обсъдила позицията на БАН. Според македонските представители дискусията по въпроса е безсмислена.

Те смятат, че тя противоречи на духа на взаимно сътрудничество. Според представителите на академията, държавата трябва да отпусне повече средства за проекти за изследване на македонския език.

По такива работят научните групи в страната. Очаква се в бъдеще те да станат приоритет.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 26 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ал та фанах Атаопънах

    128 11 Отговор
    Македонският език е факт във някой фентъзи филм на Стивън Спилбърг където държавата Македония съществува.

    Коментиран от #67, #88

  • 2 Borislav Popov

    78 8 Отговор
    Факт, грънци, факт, макеата представят желаемото от тях, за действителност.

    Коментиран от #8

  • 3 петър

    73 8 Отговор
    Македонския езие е ФАК.
  • 4 Игор Додон

    63 6 Отговор
    Сърби, хървати, бошняци и черногорци говорят един език, но никой не претендира как да се нарича езика.

    Коментиран от #22

  • 5 Тръмп

    98 7 Отговор
    Македония се превърна в театър на абсурда,лъжите и кражбите!!!:):):)На никой в ЕС не му се занимава с простотиите на селяндурите от Западните Български Покрайнини!!!:):):)Във фалшивата "държава" Северна Македония,всичко е фалшиво и смърди лошо на външна българска тоалетна!!!:):):)
  • 6 Румпелщилцен

    77 4 Отговор
    Ще приема че има отделен език при условие че ясно се заяви от Северна Македония че северно македонския език е създаден през 1945 година и произлиза от югозападния български диалект. Освен това да признаят че както езика им, така и нацията им са най-новите в Европа. Косоварите ако решат един ден че не са албанци ще има и по-нов народ от северно македонците.

    Коментиран от #76

  • 7 Тръмп

    51 4 Отговор
    Тия прости комуноидни селянчета изобщо не знаят какво е Академия или Наука!!!:):):)Това им държание е обидно за Науката и Световното познание!!!:):):)Това,че са зомбирани от сръбските комунисти си личи от космоса!!!:):):)Да си седят в измислената и фалшива Югославия,на кого в ЕС или България му пука за тия олигофрени!!!:):):)
  • 8 ТУРЦИЯ АУТ

    11 37 Отговор

    До коментар #2 от "Borislav Popov":

    НИКОЙ НЕ ПИТА ГАНЬО ЗА ЕЗИЦИТЕ.

    САМ БАЙ ГАНЬО СЛАБО ВЛАДЕЕ БЪЛГАРСКИ.
  • 9 Факт

    63 9 Отговор
    Македония е Българска територия и това е факт !!!!!
  • 10 Аз съм по-стар от македония

    55 6 Отговор
    Македония е област на 20 години .
  • 11 Другия с коня

    56 7 Отговор
    Ех Червени Боклуци,вижте докъде я докарахте с вашия Интернационал...Асимилираха и Българоте в македонско,и езика ни,и Историята ни и Територията ни....Червени комунистически Боклуци. НЯКОЙ трябва да плати за това Национално предателство и Нихилизъм....

    Коментиран от #21

  • 12 ханът

    32 3 Отговор
    искам си тая земя там! казах!
  • 13 Рашка с чашка

    50 3 Отговор
    Това е, ако си тъп е за дълго. Като се запъват за езика че бил автентично техен, автоматично се отричат от антична Македония и от Средновековието. Езика им дори да не е български, категорично е славянски, демек няма как да го е говорил Сашо Велики, славяните се появят много по - късно. Добре ама първият засвидетелстван славянски език е българския, другите са много по - късно в писмен вид. Сръбски език се появява в късното средновековие. А македонски език, в средата на 20 век.

    Коментиран от #19, #102

  • 14 Обективен

    60 5 Отговор
    Австрийците говорят немски, молдовците - румънски.. И т. н. Македонски език няма.... Не можем да признаем такъв език.... Това е абсурд!
  • 15 Тръмп

    47 6 Отговор
    Македония е била област в Одриското царство и в още много Царства на България,факт!!!:):):)Това е чиста наука,а не лъжливите твърдения на дебилите и олигофрените от Скопие!!!:):):)Скопие на български език означава -С копие произлизащо от Скопени мозъчно!!!:):):)
  • 16 Разбира се, че е признат

    26 5 Отговор
    В дори ние говорим българският му диалект
  • 17 Ако не беше македонският език

    5 50 Отговор
    Сега българите щяха да говорят на оригиналният си български език и всички в Турция щяха да ги разбират без преводач.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 нали се сещате кви сме п....

    27 2 Отговор
    Спокойно Жельо ги призна за държава, Боко ще им признае езика !
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Опа

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Игор Додон":

    Игоре така е, но ние говорим за македонци има разлика нали, схващаш ли?
  • 23 българина

    23 3 Отговор
    макета нещастни, ще станете за резил като Петър Велики кога е чел Реймското Евангелие на старобългарски, а фансетата си мислели че е на неизвестен древен език! нещастници. само ятаган за вас.
  • 24 И все пак да не забравяме

    5 23 Отговор
    Че македонци са измислили азбуката на безписмените до тогава диваци...
  • 25 Джудже

    26 3 Отговор
    Колкото австрийският език е австрийски, американският - американски, и така нататък, толкова и македонският е македонски. Освен това официалният език на република Северна Македония е създаден на база на три наречия - Щипско, Кумановско и Тетовско... е, можете сами да се досетите защо наречията са три, а не е едно.
  • 26 Осман

    5 41 Отговор
    Българите и гърците сте нахални. Искате да им смените езика и името. Велика Турция де дава.

    Коментиран от #34

  • 27 Македонски

    5 31 Отговор
    Щом има държава Северна Македония значи има и македонсни език! То и румънския език има общи думи с българския обаче си е румънски език факт!

    Коментиран от #42, #50

  • 28 Лингвиниста

    6 23 Отговор
    Преди да дойдат прабългарите по тези земи в западната част на балканския полуостров и по конкретно в областа Македония, неми ли са били хората?

    Коментиран от #31, #92

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Професора

    10 5 Отговор
    НЕ БЕ ВСИЧКИ СЛАВЯНИ ГОВОРЯТ БЪЛГАРСКИ ЕЗИК ОТ ДЕ ТЕЗИ МЕРАЦИ И САМОЧУВСТВИЕ?

    Коментиран от #33

  • 31 ИМПЕРИАЛИСТ

    21 5 Отговор

    До коментар #28 от "Лингвиниста":

    1 . “Прабългари” е изкуствено създадено название, публикувано за първи път от големия български учен Петър Мутафчиев през 1943 г. ...
    2 . “Траки” е прякор, даден от враговете на БЪЛГАРИТЕ. Целта е да се прекъсне Българската ни родова памет. Незнаейки древното си и славно минало, Българите нямаме опора против гръцките домогвания и преиначавания на нашата история, обичаи, религия, богове и т. н. Нямаме опора и против експанзията на разни мними доброжелатели, които ни натириха да търсим великите си предци в дън- горите тилилейски, пардон алтайски.

    Коментиран от #35

  • 32 Гоце наденицата

    6 28 Отговор
    Аз съм чистокръвен македоноид, а не мелез и предавник като вас бугарите!
    Всевишниот БОГ: „Деца на слънцето и цветето, да знаете че населих вашата майка Земя с три раси: бялата раса македоноиди, жълтата монголоиди и черна раса, която нарекох негриди. Всички останали хора са мулати. От вас македонците заченах бялата раса и я разширих чак до Японско море. Всички бели хора са ваши братя, защото носят ген македонски и всички преселения от  вас почнаха, та тръгнаха на север.“ Сега яжте мојата наденица, мојата кадрава колбасница!
  • 33 ИМПЕРИАЛИСТ

    19 5 Отговор

    До коментар #30 от "Професора":

    1. Нека сме коректни. Терминът славяни е от 17 век. Преди това има Sclavos /Теофилакт Симоката/, също и сакалиби.
    "СЛАВЯНИ" е популяризиран от основателката на Руската академия на науките, германката София Фредерика Августа фон Анхалт-Цербст, известна като Екатерина Велика. Смятам, че всичко това Ви е известно или може би греша?
    2. Германката Екатерина Велика само популяризира - "СЛАВЯНИ"...... Терминът е на Винко Прибоевич с издаденото от него през 1532 г. във Венеция „Слово за произхода на увенчаните със слава славяни”,(забележете думите слава и славяни!!). Императрицата търси идеологическа формула, за да оглави „славянското” множество, изгубило държавната си независимост при падането на българското и сръбското царство.
    3. Copy-paste: “”…. в съвременната славянистична литература се е наложило твърдението, че етнонимното название "славяни" не е късно възникнало средновековно понятие, а древно и исконно самоназвание на протославяните. Това твърдение е основна брънка в един по-широк опит да се създаде представата за древно цивилизационно величие на великорусите и другите източнославянски народи. Подобни опити да се открие древен произход, праславянска писменост, праславянски календар, праславянски науки, праславянски народи, князе и държави почти винаги стигат до източници, които обаче са скито-сарматски или алано-български. Фактически до същия резултат се стига и в опита да се екстраполира понятието "славяни" към ранното Средновековие и Античността…””

    Коментиран от #38

  • 34 Бай Кольо

    23 4 Отговор

    До коментар #26 от "Осман":

    И oт кoгa Турция някoй я брoи зa cливa.

    Коментиран от #44

  • 35 Бесен Язовец

    6 18 Отговор

    До коментар #31 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Не бе българите са траки и египтени и са построили,, Вавилон аре затваряй си човката, че не мога да ти четем смешния патриотизъм!

    Коментиран от #47

  • 36 Кой68

    21 0 Отговор
    Откритите постройки на луната сигурно са построени от античните македонци?Може да е македонска космическа станция??????
  • 37 Време е ясно и високо

    21 0 Отговор
    политиците да кажат: Македонски език не съществува.
  • 38 Бесен Язовец

    8 6 Отговор

    До коментар #33 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Ааа и руснаците са писали,, История слвяно-българска" а не Паисий Хилендарски разбрах! Ти изобщо не се усещаш колко си смешен.

    Коментиран от #40

  • 39 ИМПЕРИАЛИСТ

    19 1 Отговор
    "Съществуването на македонския език е факт, международно проверен от световната лингвистична наука....." сигурно имат предвид руснаците.
  • 40 ИМПЕРИАЛИСТ

    28 3 Отговор

    До коментар #38 от "Бесен Язовец":

    КOПИ-ПEЙCТ:
    Нo кaк Пaиcий oзaглaвявa иcтoриятa cи? – Зa дa ce увeря кaк Пaиcий e нaрeкъл вдъхнoвeния cи труд взимaм лупaтa и ce взирaм във фoтoca, кoйтo cинът ми Дичo Дичeв – чoвeк пocвeтил ce нa изcлeдвaнeтo нa първoизтoчницитe нa бългaрcкaтa иcтoрия и бългaрcкия eзик, ми нocи. Тoй e нa зaглaвнaтa cтрaницa нa първия прeпиc нa Пaиcиeвaтa иcтoрия, нaпрaвeн oт пoп Cтoйкo Влaдиcлaвoв, прeди пoп Cтoйкo Влaдиcлaвoв дa cтaнe Coфрoний Врaчaнcки и прeди „Пaнcлaвянcкaтa идeя” нa щaбa нa руcкaтa импeрaтрицa Eкaтeринa II дa хвърли cвoитe пoлитичecки мрeжи зa cлaвянcкo oбeдинeниe пoд eгидaтa нa Руcия.

    – Взeми лупaтa и чeти! – ми кaзa cинът ми и ми пoдaдe фoтoca нa зaглaвнaтa cтрaницa нa първия прeпиc нa Пaиcиeвaтa иcтoрия..

    И чeтa!

    „Иcтoрия cлaвьнo бългaрcкaa”

    Нe cлaвянoбългaрcкa, нe cлoвeнoбългaрcкa, a cлaвнo бългaрcкa! – Признaвaм – изнeнaдaнa cъм! Нe гo oчaквaх. Мaкaр чe зa вcички e яcнo, чe Пaиcий пишe cлaвнaтa иcтoрия нa бългaрcкия нaрoд! – Иcтoрия cлaвнoбългaрcкa! И тaкa e нaрeкъл книгaтa cи.

    Тoвa oбяcнявa нaчaлнитe думи нa иcтoриятa: „O, нeрaзумний юрoдe! Пoрaди чтo ce cрaмиш дa нe ce нaрeчeш бoлгaрин?”

    Думи, кoитo звучaт тaкa aктуaлнo днec!
    ...............................AВТOР:Кинa Къдрeвa
  • 41 Горд Българин

    28 2 Отговор
    МАКЕДОНЦИТЕ СА АЙРЯН БЕЗ МЛЯКО.
    ТОЕСТ ГОЛА ВОДА, АМА С ПРЕТЕНЦИИ.
    ТЕЗИ СА ТОЛКОВА СМЕШНИ С НАЛУДНИЧАВИТЕ СИ ПРЕТЕНЦИИ, ЧЕ НИКОЙ ИЗОБЩО НЕ ГИ БРОИ ЗА ЖИВИ.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Гоце наденицата

    7 27 Отговор
    Македонскиот език е първиот език на Земята, яжте ми наденицата бугари предавници!!

    Коментиран от #91, #97

  • 44 Aскера

    2 17 Отговор

    До коментар #34 от "Бай Кольо":

    Ами чичко Путин иска Турция, турски поток, Mакедония, македонци и македонски език. Кой ще каже „не“? бълХария ли? ΠΧΑΑ
  • 45 Jacques Yvec Moineau

    20 1 Отговор
    Първо- новините за Македония трябва да бъдат в секция “България“, а не секция “Свят“.
  • 46 Факт е с едно уточнение

    20 1 Отговор
    Така нареченият македонски език е западен диалект на българския. Той е "уникален" в лингвистичната наука колкото австрийския език например или пък американския английски в САЩ.
  • 47 ИМПЕРИАЛИСТ

    4 1 Отговор

    До коментар #35 от "Бесен Язовец":

    В минали времена, долината на река Места се е наричала Палестина.
  • 48 Горд Българин

    16 1 Отговор
    МАКЕДОНЕЦЪТ КАТО СЕ ИЗКЪПЕ И ХОП, ТОЙ БИЛ ЧИСТ БЪЛГАРИН
  • 49 бай Коста

    2 19 Отговор
    стига бре момчета ,,100% ние Българите сме бели цигани , нашите деди са дошли от Волговград Руски цигани , а останалите мургави Българи са Ирански Цигани- така , че не спорете
  • 50 Някой

    16 1 Отговор

    До коментар #27 от "Македонски":

    Земи научи за румънския при тях е манджа с грозде.Италиански френски испански.Много говорите хич не разбирате.
    А относно македония сегашните дупедавци да спрат да лижат да си върнем македония която е българска ФАКТ
  • 51 Високо-Планински джентълмен с 5 букви

    3 15 Отговор
    Еланите казаха не на Българите защото азбуката и четивото е написано от двамата братя Кирил и Методий от град Солун който в момента се намира в Гърция.Бг.е приела православието и се е поклонило на Цариградската патриархия която по онова време е в Константинопол Византийско.Това значи че и езикът писанието и православието всичко е наследено от Византийците.

    Коментиран от #53

  • 52 Българинът говори и пише на македонски

    2 20 Отговор
    Македонските братя са дали буквите и езикът на алитератното дивашко племе дошло от немай къде през Дунава.

    Коментиран от #55

  • 53 СЕРТАКИ

    1 11 Отговор

    До коментар #51 от "Високо-Планински джентълмен с 5 букви":

    Ми кво си мислите бе Булгария е Колоназирала Македонията когато Гърсия е била слаба.След малко искате от дядо Коледа Подарък Македонията.Кой дава така.Иван Асен прави една църква в Македония и Казва Македония е Българска.Падишаха прави джамии казва че е Османско наследство.Папата прави в Раковски Католическа църква и след това Италианско.Кой дава така.Ние от Маке не искаме нито бг.агресори нито други
  • 54 И все пак да не забравяме

    3 13 Отговор
    Че македонци дадоха букви на дивашкото племе....не, че това им помогна много, останаха си варвари в културата.
  • 55 Тръмп

    11 2 Отговор

    До коментар #52 от "Българинът говори и пише на македонски":

    Тъпако,езикът е съществувал от хиляди години,а Кирил е направил знаците на звуците!!!:):):)О Мир и Оди Сей или остров И Така все още звучат на български и означават същото,като в Древността!!!:):):)

    Коментиран от #57, #58

  • 56 Македонците са стар местен народ

    3 18 Отговор
    Който е дал цяла династия византийски императори. Българска династия сред византийските императори няма.
  • 57 Хахаха

    4 0 Отговор

    До коментар #55 от "Тръмп":

    Хиляди години без букви....хилядолетни диваци
  • 58 Прав си тъпчо

    4 14 Отговор

    До коментар #55 от "Тръмп":

    Езикът е съществувал от хиляди години, от токова колкото са съществували македонците по тези земи. В един момент нахлуват разни диваци от азиатските степи които започват да го говорят, но са толкова прости, че се налага да им измислят простички знаци понеже гръцките им се виждат непосилни за интелектуалното им ниво, а и до тогава не са знаели,бче словото може и да се записва. Древните хронисти ги нарекли вулгари, т.е. прости, първични, елементарни. С това име са известни и до сега.

    Коментиран от #60, #63

  • 59 Тръмп

    11 5 Отговор
    Макетата да прочетат Библията,там македонци няма,но има изброени десетки тракийски племена,като филистимците например!!!:):):)Или да се сетят на кого е кръстен Исус,на река Исус където Александър Трако-Македонски е спечелил първата битка срещу персите на Дарий през 333г.пр.н.е!!!:):):)И че баща му Йосиф е потомък на Давид, чийто баща пък е тракиеца Иесей!!!:):):)Доста сте невзрачни в Историята на света,та да претендирате за нещо голямо или важно!!!:):):)Дори не знаете четирите имена на майката на Александър Велики,която е тракийка и пряка потомка на Ахил,за това я взима Филип!!!:):):)

    Коментиран от #61, #68, #80

  • 60 Тръмп

    8 3 Отговор

    До коментар #58 от "Прав си тъпчо":

    Тъпако,провери какво означава на латински Вулга или Вулгарис преди да ръсиш простотии!!!:):):)Вулга е общ или множество,а Вулгарис е общ народ говорещ тракийски,като даките и гетите в Румъния или скитите в Боспорското Тракийско Царство!!!:):):)
  • 61 Луд умора няма

    3 3 Отговор

    До коментар #59 от "Тръмп":

    Несвързани тъпотии и измислици тази статия е написана от най простия необразуван и параноичен

    Коментиран от #64

  • 62 Усмивката

    8 0 Отговор
    като е манджа, да е.След като приеха да се наричат северномакедонци , нека и езикът им да е северно македонски , а не македонски
  • 63 Тръмп

    9 4 Отговор

    До коментар #58 от "Прав си тъпчо":

    Тъпако, Вулгарис са наричали Римляните тези тракийски области,които вече не са техните Тракия,Горна и Долна Мизия и Македония,защото преминават към Източен Рим,Румелия на Константин!!!:):):)Ясно???:):):)Териториите на траките на Кримския полуостров от Боспорското Царство остават отделно от двете империи и след двеста години Кубрат отново ги нарича Вулгария- България!!!:):):)Вервай ми!!!:):):)

    Коментиран от #65

  • 64 Тръмп

    4 1 Отговор

    До коментар #61 от "Луд умора няма":

    Необразования винаги е неверник без познания!!!:):):)
  • 65 Вервам ти, вервам ти

    6 2 Отговор

    До коментар #63 от "Тръмп":

    Ама защо днес не си си пил хапа?
  • 66 Сметката

    7 0 Отговор
    Както отново става ясно в коментарите, проблемът на Балканите не е нито Македония, нито България, нито Гърция и никой друг освен ... турция.
  • 67 ддд

    0 2 Отговор

    До коментар #1 от "Ал та фанах Атаопънах":

    какво са ти направили хората? има си държава в дъното на класацията не слагай и тях там
  • 68 Гоце наденицата

    2 6 Отговор

    До коментар #59 от "Тръмп":

    Дали прочитавте што е напишано во македонската Библия и што рече македонскиот БОГ? Врати се назад и види 32, тоа е вистината, потоа ми яж наденицата...сите бугари сте лажговци и предавници!

    Коментиран от #100

  • 69 бай Даньо

    7 1 Отговор
    Боже каква велико-македонска простотия! А инак щеше да е интересна дискусията за езика. Както и да го наричат македонците езика си е същия като българския. Приликите са фрапантни. Ако оставим лексиката (думите) които са еднакви , то още от гледна точка на лингвистичната наука единствено българския и "македонския" са аналитични езици (както повечето западни езици) за разлика от всички други славянски езици, които са синтетични. Как така се е случило че лексиката на двата езика е 99 % еднаква и още че синтактиката и граматиката на двата езика е еднаква и в същото време различна от останалите славянски езици !? Колко са различни тия езици!? Междудругото синтетичноста на езиците говори че те са стари , защото в развитието на един език се върви към опростяване, например без падежи и други синтактически глупости от наша гледна точка... падежите са за новодиваците... Тоест и двата езика идват от далеч и са най-близки , какво говори това, ало македонците!? Само си мисля колко щеше да е интересно да имаше хора отсреща и да се разберем като братя с македонците, защото имаме хиляди допирни точки да сме заедно , който обаче от македонците се превръщат в точки на сблъсък , защото цялата им държавотворна доктрина е на база на омразата към България. Няма я омразата няма я Македония. Тоест до там до където сме стигнали е наивно да си мислим че македноците ще се променят. Ако се порменят това е тяхно дело, ние само можем да гледаме общо взето как се самоунищожават ср

    Коментиран от #96

  • 70 бай Даньо

    7 0 Отговор
    Само си мисля колко щеше да е интересно да имаше хора отсреща и да се разберем като братя с македонците, защото имаме хиляди допирни точки да сме заедно , който обаче от македонците се превръщат в точки на сблъсък , защото цялата им държавотворна доктрина е на база на омразата към България. Няма я омразата няма я Македония. Тоест до там до където сме стигнали е наивно да си мислим че македноците ще се променят. Ако се порменят това е тяхно дело, ние само можем да гледаме общо взето как се самоунищожават срещу албанската експанзионистична демография . Македония рано или късно ще води война с албанците и в тоя смисъл някой ден отново ще се прегърнат със сърбите ( независмо дали сме в НАТО и ЕС или другаде) , няма как да е инак , а ние ще сме по скоро от другатата страна... Подкрепа за Македония не води до нищо добро за България точно както са стояли нещата през целия 20 век и още е верно ... С македонците само строго и студено ( интересно дали няма да вдянат тогава кои им е приятел и кой враг!?) . Защо да подържаме такава държава за каквото и да било!? Крайно време е в България да осъзнаем че имаме отсреща откачен добитък, наивен, прост, злобен ... Проклети да са българските политици които пуснат тая сган в ЕС!

    Коментиран от #99

  • 71 Асен Илиев

    0 0 Отговор
    Bulgan/Mongolia НЕ Македония :)
    Езика на булганите беше сега нареченият - руски. А сега говорят на ТРАКО-МАКЕДОНСКИ :)
  • 72 Високо-Планински джентълмен с 5 букви

    2 4 Отговор
    До колкото знам е че Еланите са Наричали българите ВУЛГАРИ.Защото са били вулгарни прости чобани и диваци.Дори днеска във Франция използват тази дума като видят някой прост дивак.А българите от после културни все се оправдават с това че Вулгарите са бг.граждани от цигански произход.
  • 73 Асен Илиев

    4 3 Отговор
    ..."гърците" са евреи смесени с тракийци и македонците от Спарта. Оригиналния език на евреите е гръцкия. То затова и никой в Европа не ги разбира, щото са пришълци.
  • 74 Комунист да се наричам първа радост е за

    5 3 Отговор
    Това са последствията от СръбскоРуската пропаганда и война срещу Православна България начело с предателите комунисти Д Благоев и Г димитров

    Коментиран от #84

  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 падналия ангел

    3 0 Отговор
    Диалектна форма с неправилна граматика!

    Коментиран от #83

  • 83 Koko

    3 7 Отговор

    До коментар #82 от "падналия ангел":

    Българскиа език е наследство от търкомонголскиа,Сега в Бълхариа се говори език близък до Македонскиа или по точно Македонски//

    Коментиран от #85, #86, #89

  • 84 На майка ти пъпката

    2 1 Отговор

    До коментар #74 от "Комунист да се наричам първа радост е за":

    И на жена ти птичката. Ото Бисмарк 1878 ти рязна пъпната връв с Македония а нас ни наряза на две части от любов към Г.Димитров и СССР. Помниш нали.Той и Путин лично е разговарял с Бисмарк също
    по въпроса .
  • 85 Бай Кольо

    5 1 Отговор

    До коментар #83 от "Koko":

    античните македонци са говорили на гръцки,това поне е прието от научноисторическата общност в световен мащаб пак и откритите македонски надписи също са били на гръцки език без исклучение
  • 86 падналия ангел

    3 0 Отговор

    До коментар #83 от "Koko":

    Положително е, когато човек започва деня с хумор!
  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 Vie

    2 6 Отговор

    До коментар #1 от "Ал та фанах Атаопънах":

    Vie bugarite vo koj vek ziveete?????????
  • 89 vie

    0 3 Отговор

    До коментар #83 от "Koko":

    Mnogo pravilno
  • 90 Бай Кольо

    6 0 Отговор

    До коментар #87 от "vie":

    В антична македония не се е включвала днешната северна македония или части от нея, във по късен етап Александър окупира тези земи както и познатият до тогава свят. В Пакистан и Индия по вашата логика могат да изявят претенции за македонският им произход 😂
  • 91 Че какво общо има

    5 1 Отговор

    До коментар #43 от "Гоце наденицата":

    езика който говориш ти с езика на Александър Македонски? Никакъв! Той даже не е знаел и една дума от днешния ти език! Ако днес беше възможно да те върна в годините на Александър, той нямаше да може да те разбере! Но и един последния Ром взет от Гърция, щеше да може да си говори с него! Тъй че прави си сам извода!
  • 92 Не са били неми

    3 0 Отговор

    До коментар #28 от "Лингвиниста":

    говорили са старогръцки! Когато прабългарите се установяват тук, всички македонци се прибират във Византия! Само отделни бедняци са останали, които не са имали и потенциала за повече! Също и турците така са се прибрали по време на Освобождението ни!
  • 93 ШОП

    6 0 Отговор
    На всека цена требва да се спре присъединяването на макарония. НА ВСЕКА ЦЕНА!!!! Ако продължи подкрепата то това ще е голема грешка.
  • 94 малеее

    3 0 Отговор
    Споко. Всяка година се пръква по някой нов компютърен език. Какво толкова, че се пръкна и македонскиот. А и за "езика" ли говорим, или за писмеността!? Защото по-важно е да се знае, че македонската писменост се създава през - ... - ""Македонската азбука е вариант на кирилицата, която се използва в Северна Македония. Разработена е от Крум Тошев, Круме Кепески и Блаже Конески, които от своя страна за основа вземат сръбската фонетична азбука на Вук Караджич и творбата на Кръсте Мисирков „За македонцките работи“. Азбуката е официално приета от АСНОМ през 1945 година, след съгласието, дадено от Централния комитет на Югославската комунистическа партия.""
  • 95 Аве Адолф Хайллллл

    5 1 Отговор
    И Христос е македонец , и Мохамед , и Буда е македонец ... ах как смях ,каква комедия , що им обръщате внимание но руско-сръбските червени подлоги , оставете ги сами да се излагат и правят за смях пред света . А аз лично се гордея , че съм БЪЛГАРИН от геогрофската част на БЪЛГАРИЯ наречена Македония и говоря майчиния си БЛГАЗСКИ език . Хайллллл .... скоро ще отворим обновената и разширена фабрика са сапун и маззззз......
  • 96 Шумен

    0 0 Отговор

    До коментар #69 от "бай Даньо":

    Право в десятката,Бай Ганьо, абсолютно вярно.
  • 97 Бахур

    0 0 Отговор

    До коментар #43 от "Гоце наденицата":

    Един бахур че апнеш ли?!
  • 98 Българин

    2 0 Отговор
    Ако попитат Путин ,той ще им докаже че Ленин е създал македонската азбука и език ;-)
  • 99 Българин

    2 0 Отговор

    До коментар #70 от "бай Даньо":

    Истинските Македонци отдавна са прогонени и изселени от Македония . Държавата е заселена от сърби наричащи се днес макесонци .
  • 100 Мекодонски манаф

    2 0 Отговор

    До коментар #68 от "Гоце наденицата":

    Ти да ядеш на сите българи надениците!
  • 101 Българин

    2 0 Отговор
    Вище ги нещтасните сърбомани присвоиха всичко българско че даже и гръцко кой допуска това извращение да се появи в org нее за вярване че никой не обръща внимание това http://www.historyofmacedonia.org/ConciseMacedonia/MacedoniansNotBulgarians.html даже като го постна ми трият поста в повечето "Български" медий с това си действие показват че не са български вместо да ме трият трябваше до сега да са го публикували офицялно в медийте а не да ни занимават с незначителни глупости а да разгласят сериозността на проблема.
  • 102 Insektira

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "Рашка с чашка":

    ,, Държавата" Македония има 20 годишна история, а претендира за собствен език
  • 103 Боби

    0 0 Отговор
    Интересно, какъв е тоя македонски език, като тук е пълно с македонци, пишем си и се псуваме и се разбираме. Ако слушаме шонгитата, то ще излезе че нашият татарски език и македонския е един и същ. Кво праим сега
  • 104 цачо

    0 0 Отговор
    Дрън-дрън-ярина!Че пък си и вярват.
Новини по държави: