Last news in Fakti

20 Декември, 2019 13:05 1 049 2

Белград: Новата ЕК носи оптимизъм

  • сърбия-
  • ес-
  • ек-
  • ана бърнабич

Решението да не бъде даден старт на присъединителни преговори с Албания и Северна Македония е историческа грешка, твърди премиерът Бърнабич

Белград: Новата ЕК носи оптимизъм - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Премиерът на Сърбия Ана Бърнабич заяви в Рим, където участва в срещата на Централноевропейската инициатива, че на форума е била изразена ясна визия за продължаване на дневния ред на разширяването на ЕС, което остава един от главните приоритети на новата Европейска комисия. По думите на Бърнабич е бил даден ясен сигнал, че пътят на Сърбия към ЕС трябва да бъде ускорен, съобщава белградският вестник "Данас".

След срещата на върха на ЦЕИ и разговора с новия европейски комисар по разширяването Оливер Вархели, Бърнабич заяви пред журналисти, че с новата Европейска комисия е "дошла нова енергия, която дава причини за оптимизъм".

Новата методология на разширяването може да върви само в посока на много бърза динамика и много ясни условия, които се поставят пред страните, които искат да станат членки на ЕС, и много по-голяма предвидимост и ясни сигнали за страни, каквато е Сърбия, която стигна далеч в преговорите с ЕС и чиито икономически резултати ясно дават картина на една стабилна страна, която може само да допринесе за стабилността и укрепването на ЕС и която в смисъла на реформата на държавната администрация и върховенството на закона, е на прав път да стане членка, каза сръбският премиер, цитирана от вестник "Данас".

Според думите на Бърнабич на срещата на ЦЕИ страните, които са членки на ЕС, недвусмислено са оценили, че решението да не бъде даден старт на присъединителни преговори с Албания и Северна Македония е историческа грешка.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Borislav Popov

    1 2 Отговор
    Ха, ха, руската подстелка, Вучич, как са го украсили само..)
  • 2 братушки

    1 0 Отговор
    Ама Сръпските Русороби и те ли искат в лошия ЕС Нали станаха членове на Евразийския съюз А и Путен няма да ги пусне
Новини по държави: