Last news in Fakti

22 Декември, 2019 15:48 2 616 5

Япония затваря ядрени реактори заради...

  • япония-
  • ядрена централа

Два блока на АЕЦ "Такахама" в западната префектура Фукуи не съответстват на нормите за антитерористична сигурност

Япония затваря ядрени реактори заради... - 1
Снимка: Shutterstock

Японската енергийна компания "Кансай електрик пауър" спира работата на трети и четвърти блок на АЕЦ "Такахама" в западната префектура Фукуи, защото не съответстват на нормите за антитерористична сигурност, предаде ТАСС.

Енергоблоковете ще спрат работа през лятото на 2020 г., защото сегашните им сертификати изтичат през август и октомври. Компанията няма да успее дотогава да обнови инфраструктурата и да извърши други действия, необходими за получаването на нови документи от Комитета по ядрена енергетика.

Една от причините за спирането на реакторите е корупционният скандал, засегнал компанията през изминалата година. Според предварителното разследване ръководството е получило около 320 милиона йени (3 милиона долара) от строителна компания, искаща да получи договор за работа на територията на АЕЦ "Такахама". Този скандал вероятно ще доведе и до отлагане на предвиденото за 2021 г. рестартиране на първи и втори реактор на същата централа.

Преди аварията в АЕЦ "Фукушима" около 30 на сто от използваната в Япония енергия се дължеше на атомната енергетика. В резултат на временния отказ от ядрена енергетика страната беше принудена да се снабдява с електричество предимно от ТЕЦ-ове. Сега в Япония работят осем реактора в пет централи, а правителството се надява в скоро време да продължи политиката на частично рестартиране на атомните електроцентрали.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Панов

    2 8 Отговор
    Наш Ганя пък иска да строи с 40 годишни чернобилки
  • 5 Каунь

    1 1 Отговор
    Там зелени тикви немат ли бре?
Новини по държави: