23 Декември, 2019 22:00 3 951 14

Затварянето на швейцарска АЕЦ може да доведе до проблеми

  • аец-
  • швейцария-
  • проблеми-
  • ядрена енергетика-
  • мюлеберг

Сигурността на доставките тогава ще зависи от вноса

Затварянето на швейцарска АЕЦ може да доведе до проблеми - 1
Снимка: Shutterstock

Швейцарският оператор BKW ще затвори окончателно АЕЦ „Мюлеберг“, която има един атомен енергоблок. Според Швейцарския ядрен форум, с този ход страната ще загуби около 5% от производството си на електроенергия.

От организацията обявиха, че необходимостта от заместване на загубения капацитет от АЕЦ „Мюлеберг“ не е „прекомерна“, но затварянето ѝ, както и загубата на електропроизводство, могат да предизвикат потенциалните проблеми с доставките при спиране на всички атомни централи в страната.

„Сигурността на доставките тогава ще зависи от вноса на електроенергия или изграждането на централи на газ. През това време най-модерни АЕЦ се строят по света и различни страни започват да използват по-добрата за климата атомна енергия“, заявяват от Форума, предаде Nucnet.org.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 10 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 незнайко

    14 51 Отговор
    Европа е решила да стане най ЗЕЛЕНИЯ континент !!! Швейцарците затварят АЕЦ блок а ние търсим инвеститори да построим АЕЦ Белене !!! Какво става на Балканите никой не знае !!!

    Коментиран от #3, #7

  • 2 Kaniba

    37 6 Отговор
    макак така!!! Нали квичаха, че само в соца ги има тези чернобили!!! Козлодуй затвориха, и правим ветрогенератори, щото сме по умни и богати!!!
    Много зле тез швейцарци начиии
  • 3 Ynd

    47 3 Отговор

    До коментар #1 от "незнайко":

    Чети по внимателно. АЕЦ е по-чиста алтернатива на енергията. 1 тон уран = много хиляди тона въглища, сажди и парникови газове.
  • 4 gggw

    20 1 Отговор
    да ги питаш тия еврогеици парникови газове ли искат или ядрени централи. май много ги облъчва г-жа мария гаргамел с иновациите. все пак още нямаме такива централи от бъдещето дето да правят енергия от анихилация или ядрен синтез
  • 5 МиГ 23

    24 3 Отговор
    А от т.н. слънчева енергия ползата е минимална. Най- голямото потребление е сутрин и вечер, а на сл. ен - на обяд. В есо -то се чудят как да ги натъкмят към мрежата.
    А и друго - липсата на евтина енергия значи повишаване себестойността на продукцията, а от там ниска конкурентно способност и т.н......Четете повече, не се занимавайте и не си губете времето с кучета.

    Коментиран от #6

  • 6 ГосТ

    18 4 Отговор

    До коментар #5 от "МиГ 23":

    И най съществено е,че слънчевата енергия отделя 50% повече въглероден диоксид. За какво говорим ? За измекяри, които да печелят пари от някакви ментета. И какво цялата планета в батерии и ветропоказатели ли ще я направим.

    Коментиран от #8

  • 7 Ххх

    13 1 Отговор

    До коментар #1 от "незнайко":

    Когато си богат и можеш да плащаш - алтернативи много - и за собствено производство, и за внос. Само че ние не сме от богатите. А цената на електроенергията и в момента у нас е непосилна и за голяма част от хората, и за фирмите, бих казал включително и заради далавери и манипулации на така наречената енергийна борса.
  • 8 Ххх

    9 9 Отговор

    До коментар #6 от "ГосТ":

    Нещо не мога да ти схвана мисълта - слънчевата енергия отделяла 50 процента повече въглероден диоксид ? Къде го отделя и как го отделя ? При производство на ел. енергия с фотоволтаици от панелите пушек ли излиза, да стигна до това умозаключение ?
  • 9 ГосТ

    7 4 Отговор
    Пише го, в официални източници. Трябва да можеш да четеш обаче. Има реферирани статии, но ето по простичък линк. Навсякъде може да се види. http://energyforhumanity.org/briefings/carbon-emissions/lifecycle-carbon-emissions-of-electricity-generation-sources/

    Коментиран от #10

  • 10 Ххх

    11 2 Отговор

    До коментар #9 от "ГосТ":

    Добре, а ти все пак с две приказки не можеше ли да кажеш къде и как се отделя диоксида, та трябва да търся линкове ?

    Коментиран от #12

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Бай хой

    5 5 Отговор

    До коментар #10 от "Ххх":

    Като за начало трябва да разбереш че въглеродния двуокис не е пушек. И след това да минеш към по-трудни въпроси като за първи клас.
  • 13 Кочо

    4 4 Отговор
    Очевидно при производството на слънчевите панели се отделя въглероден диоксид. Както с батериите на автомобилите. Самото производство замърсява, плюс произведения ток колко е екологичен при производството му.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: