Last news in Fakti

24 Декември, 2019 13:50 1 377 3

Засилен трафик в цяла Гърция

  • гърция-
  • туристи-
  • трафик-
  • коледа-
  • пътища-
  • празник

В Гърция има много български туристи

Засилен трафик в цяла Гърция - 1
Снимка: Shutterstock

Коледа е семеен празник и за гърците. Днес се очаква засилен трафик в цяла Гърция. Много българи са избрали да посрещнат празниците в южната ни съседка.

Краят на коледните пости напълни магазините за месо още рано тази сутрин. Гърците завладяха моловете за последни подаръци за празниците, предаде БНР. Хиляди български туристи пристигнаха, за да почувстват атмосферата на християнския празник в Гърция, гърците пък потеглиха към българските ски курорти.

Коледари вече обикалят по къщите, благославят с песни дома за здраве и берекет и събират пари за бедни семейства. Провеждат се много благотворителни акции. Гърците вярват, че през тези дни „трябва да дадеш и да помогнеш“. По традиция кръстницата подарява нови дрехи, с които детето отива утре на Коледната литургия.

Домовете блестят в светлини. На централните площади има огромни елхи. По островите се спазва и традицията да се украсява коледен кораб вместо елха. Трапезата е с поне 7 постни ястия и „питката на Христос“.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГосТ

    2 0 Отговор
    Не ги ли запалиха повечето коледни елхи? Постъпка за уважение !
  • 2 Машалла бре язък

    4 1 Отговор
    Ревна вчера рускинята че повече няма да стъпи в Турция и всички тръгнахте за Гърция!
  • 3 бай Шиле

    0 0 Отговор
    Внимавайте да не пушите в колата.Ще ви излезе скъпо Рождество Христово.За узо не си и помисляйте.Научете гръцката азбука за да разберете къде може да паркирате.И ако имате теглич на колата:и Христос няма да ви помогне.Научете гръцки за да разбирате какво ви казва полицаят.Не носете гориво в багажника.Не носете голямо количество хранителни стоки.Не...... А бе приятно прекарване в Гърция.
Новини по държави: