Last news in Fakti

26 Декември, 2019 15:38 3 825 8

САЩ вече не искат $5 милиарда от Южна Корея

  • южна корея-
  • сащ-
  • армия-
  • военни-
  • милиарди

Вашингтон промени намеренията си

САЩ вече не искат $5 милиарда от Южна Корея - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

САЩ преразгледаха позицията си в преговорите за споделяне на военните разходи с Южна Корея, като се отказват от искането за петкратно увеличение на вноските, съобщава "Чосун Илбо", цитиран от ТАСС, позовавайки се на дипломатически източник.

Страните започнаха да доближават позициите си и сега обсъждат леко увеличение на размера на южнокорейските плащания за поддържане на американския военен контингент в страната. Дипломатът отбелязва, че окончателното споразумение между двете страни може да бъде сключено през февруари 2020 година.

Според него американската страна разбира, че изискването за увеличаване на плащанията до почти 5 милиарда долара е "прекомерно" и сега става въпрос за повишение само с 10-20%, както и за увеличение на покупките на американско оръжие от Южна Корея. С идването на Тръмп на власт в САЩ, Вашингтон започна да настоява за увеличаване на приноса на Сеул за поддържане на американския контингент в Република Корея, предаде News.bg.

Така разходите на Южна Корея за съвместна отбрана през 2019 г. бяха увеличени с 8,2%, до 915 милиона долара. През ноември Вашингтон поиска Сеул да увеличи вноските си почти пет пъти до $ 4,7 млрд. Страните проведоха няколко кръга преговори, но всички приключиха без споразумение. Войските на САЩ са в Южна Корея след войната в Корея (1950-1953 г.). Условията на престоя им се уреждат от споразумение за помощ при взаимна отбрана, подписано на 26 януари 1950 г. от двете страни. В момента 28,5 хиляди американски военни са дислоцирани в южната част на Корейския полуостров.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Да де

    19 1 Отговор
    Отказали се-ама има леко увеличение на плащанията...-то леко полеко,леко полеко и пак четвъртит за корейците
  • 2 Kcaniba

    25 2 Отговор
    Рекиторът фащ - наритан навред!!!!
  • 3 бай Шиле

    25 3 Отговор
    Майка си ли търсят 28 хиляди американци на майната си от САЩ?Борето Попов май е на друго мнение?

    Коментиран от #4

  • 4 Епа така

    8 3 Отговор

    До коментар #3 от "бай Шиле":

    От днес Борето Попов тренира да е Снежанка на НГодина когато ще радва амуджите по бежанските центрове-та затова го няма

    Коментиран от #8

  • 5 Аха

    4 1 Отговор
    А лопата по мадурите искат ли?
  • 6 като просяци са

    14 1 Отговор
    То краварите винаги с голямата торба тръгват пък после кой каквото даде . Пример - Китай ,ЕС ,Ю Корея ,България .........
  • 7 Порно

    7 1 Отговор
    Джамбазки пазарлък - надуваш яко цената , после сваляш и продаваш само с едни 30 процента отгоре. Ама ако жертвата купи от тебе и един куп ненужни неща. Америка грейт агейн.
  • 8 бай Шиле

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Епа така":

    Не тренира нищо.На опашка е на ул.Козяк за ДМС-та.
Новини по държави: