Last news in Fakti

30 Декември, 2019 07:22 4 168 14

Заев: Ще се разберем с България

  • северна македония-
  • зоран заев

Премиерът беше категоричен, че предсрочните избори ще се проведат на 12 април

Заев: Ще се разберем с България - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Вярвам, че ще разрешим историческите въпроси с България. Това заяви македонският премиер Зоран Заев в интервю за "Дойче Веле", съобщава БГНЕС.

Той направи анализ на управлението си от юни 2017 г. до днес.

Очаква се Заев да подаде оставка като премиер и на 3 януари да бъде съставено служебно правителство, което да управлява страната до провеждането на предсрочни избори на 12 април догодина.

Заев коментира предстоящата си среща с българския министър-председател Бойко Борисов, която ще се състои, след като той вече се е оттегли от своя пост. Въпреки че тя е в неговата частна програма, той обеща да предложи креативни решения на Борисов, за да продължат двете страни да вървят заедно напред.

Вярвам, че ще разрешим историческите въпроси и ще помогнем на двете комисии, както беше първоначалната идея - да се изгради приятелство чрез споразумението, а не да се създава враждебност, заяви той. По негови думи решение ще се намери, тъй като той и съветниците в Смесената историческа комисия имали креативно мислене.

Заев бе категоричен, че предсрочните избори ще се проведат на 12 април и това не подлежи на обсъждане от нито една партия.

"Служебното правителство трябва да се състави на 3 януари и от това не трябва да се отстъпва. Трябва да гледаме на изборите на 12 април като на приключен въпрос", категоричен бе той.

Припомняме, съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователни въпроси на България и Северна Македония бе създадена в резултат на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Македония, подписан на 1 август 2017 г. и влязъл в сила на 14 февруари 2018 г.

Първото заседание на комисията отбеляза малък напредък по отношение на Античността и Средновековието, но не бе постигнато съгласие по въпроса за Гоце Делчев.

Препъникамъкът в работата на експертите е именно личността на Гоце Делчев. Българската част на комисията отказа да приеме двете страни заедно да честват празника на легендарния деец и идеолог на ВМРО на датата 7 октомври, когато костите му са предадени на Скопие от Георги Димитров.

В началото на октомври България постави условия на Северна Македония, за да получи подкрепата ни за членство в ЕС. Едно от тях е Северна Македония да постигне конкретни резултати именно по темата за важни събития и исторически личности в общата ни история - Гоце Делчев, Илинденско-Преображенското въстание и др.

След срещата на 13 септември, която беше определена като "най-безплодната" до този момент, държавният глава Румен Радев свика спешна консултативна среща, на която настоя да се начертаят червените линии спрямо Северна Македония.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 3333

    4 1 Отговор
    Ну Заяц пагади!!!
  • 2 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    9 4 Отговор
    СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ онзи ден по точно господин ЗАЕВ ни се закани че ще има кавга с БЪЛГАРИЯ господин ЗАЕВ ГЛЕДАЙТЕ СИ във вашта чиния разговори и разбиране само ДИПЛОМАТИЧНО без извиване на ръце и двуличия
  • 3 Българина

    9 10 Отговор
    Разбирането протича така, македонците с подкрепата на сащ си правят каквото искат и им кажат, а България нишо не може да направи, защото съшите американци така искат
  • 4 Тръмп

    15 2 Отговор
    "Креативното мислене" поражда само обиди към България!!!:):):)"Креативното мислене" измисля нов език,който е българско наречие!!!:):):)Няма нищо креативно в отношенията между България и Македония,освен че старите лъжи са заменени с нови,а Путин помага с изказвания за македонския произход на Българския език!!!:):):)Няма как една комуноидна и фалшиво създадена от СССР държава да стане креативна,защото генезиса е лъжлив и крадлив!!!:):):)Македонците са българомразци,като сърбите и руснаците!!!:):):)

    Коментиран от #11

  • 5 Божидар Димитров

    3 5 Отговор
    Какво има да се разбирате.
    Дали Гоце е бил македонец или българин.
    През она- работата ми е.

    Коментиран от #7

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Ти имаш

    5 1 Отговор

    До коментар #5 от "Божидар Димитров":

    ли такава работа?Или си с онакава?
  • 8 Тръмп

    3 4 Отговор
    Зоран Заев е селянче от Българското село,Муртино с население 2200 селянчета!!!:):):)Само не е ясно защо името му е сръбско,а фамилията руска,пък се има за "македонец"???:):):)Заев чувал ли е за Тракийското племе Едони от където произлизат и МакЕдоните???:):):)
  • 9 Тръмп

    8 0 Отговор
    Другарю Заев,защо сте разследван два пъти за злоупотреби,веднъж за 165000евро подкуп за строеж на Църква и преди това при изграждането на търговския център Глобус???:):):)И щом сте получили "Помилване" от бившия ви Президент,значи е доказано,че сте Крадец и Лъжец,и Престъпник-Рецидивист!!!:):):)И тази крадлива отрепка ще ни говори за "креативно мислене"???:):):)За Заев креативното означава кражби,лъжи,измами и присвояване на пари!!!:):):)Макрон не е глупак и няма как да бъде измамен с милиарди евро от едно просто българско селянче от Муртово!!!;););)
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 ХХХ

    2 2 Отговор

    До коментар #4 от "Тръмп":

    Путин мрази България, защото са му казали как звучи името му на Български език. Но г-н Путин и г-жа Путина да не се сърдят на нас! Не сме ги кръщавали ние.
  • 12 Данчо

    6 0 Отговор
    Бъдете сигурни че с тия саморасляци ще имаме само проблеми за в бъдеще! Тяхното национално самосъзнание и доктрина е изградено на лъжи,кражби и омраза към всички съседни държави!И трябва да бъдем много твърди с тях,никакви компромиси за нищо!

    Коментиран от #14

  • 13 Някой

    3 2 Отговор
    Ако имахме политици до ся македония да е в българска територия
  • 14 ИМПЕРИАЛИСТ

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "Данчо":

    ........Зa гoлямo cъжaлeниe, прoблeмът e мнoгo кoмплицирaн, зaщoтo изчeзнe ли бългaрoфoбиятa изчeзвa и държaвaтa кoятo e изгрaдeнa нa тaзи ocнoвa....A и Бългaрия вce oщe нe e гoтoвa дa пocрeщнe тoвa прeдизвикaтeлcтвo...зaщoтo eднa cъcипaнa и бaнкрутирaлa Рeпубликa Ceв. Мaкeдoния, щe бъдe рaзпaрчaтocaнa cъc cигурнocт мeжду Aлбaния, Гърция и Cърбия. Aлтeрнaтивa нa БЪЛГAРOФOБИЯТA, кaтo тeмeл зa дaржaвнo-идeнтичнocтнa идeoлoгия, бeшe AНТИКВИЗAЦИЯТA, нo гърчулятa дoбрe cи изгрaхa кaртитe и тoзи вaриaнт oтпaднa...В рeзултaт Ceв. Мaкeдoния e oбрeчeнa дa ce рaзпaднe или нaй-мaлкoтo, щe имaт дългa прaвитeлcтвeнa кризa, aкo нe пoлучaт пoкaнa зa члeнcтвo в EC.
Новини по държави: