Last news in Fakti

30 Декември, 2019 07:32 2 513 11

Лъч надежда за траен мир в Украйна

  • донбас-
  • украйна-
  • володимир зеленски

Сепаратистите от Източна Украйна са освободили 76 пленници, а Киев им е върнал 124

Лъч надежда за траен мир в Украйна - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Приключи размяната на затворници между украинското правителство и проруските сепаратисти в Източна Украйна.

Агенция ТАСС съобщава за 200 души, като се позовава на кабинета на украинския президент Володимир Зеленски. Според него сепартистите са освободили 76 пленници, а Киев им е върнал 124.

Това е втората размяна на затворници. Предишната беше през декември 2017 г. Тогава Украйна предаде около 300 пленници в замяна на около 70 души.

Размяната е станала на пропускателния пункт "Майорское" близо до град Горливка в Донецка област.

В началото на седмицата контактната група за разрешаване на ситуацията в Източна Украйна се съгласи да я проведе преди края на тази година.

Договореност за това беше постигната по време на срещата в Париж по-рано този месец на лидерите от т. нар. "Нормандска четворка“, на която присъстваха президентите на Русия, Украйна и Франция, Владимир Путин, Володимир Зеленски, Еманюел Макрон и канцлерът на Германия Ангела Меркел. Тя беше и първата в този формат от 2016 г. насам.

Инициатор на срещата беше Зеленски, който я определи като "победа" още преди приключването ѝ.

За да получи съгласието на Москва за нейното провеждане той прие т. нар. "формула на Щайнмайер", която голяма част от украинците определиха като капитулация и организираха масови протести срещу нея. Тя предвижда изтегляне на украинските военни от техни позиции в Донбас и провеждане на избори в окупираните територии без гаранции за възстановяване на контрола върху границата и украинския суверенитет над районите в самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народна република.

Размяната на пленници бе определена от ръководителя на комисията по външни работи на Руската федерация Константин Косачев като надежда, че рано или късно всички останали точки от Минските споразумения ще бъдат приложени. Според него това ще зависи от политическата воля на Киев, Донецк и Луганск.

Зеленски дойде на власт с обещания да върне пленените украинци у дома и да сложи край на конфликта.

Той започна преди 5 години след незаконното анексиране на Кримския полуостров от Русия и последвалата подкрепа за сепаратистите в Източна Украйна, като повече от 13 000 души бяха убити, а боевете продължават въпреки споразумението за примирие.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    15 3 Отговор
    Не пишете обективно.В Крим имаше референдум за присъединяване към РФ, а не НЕЗАКОННО анексиране!!!!За разлика от незаконното анексиране на Бълхария към НАТО.Никой не се допита до народа!!!! ФАКТ.

    Коментиран от #8

  • 2 Хрониките на Евразия

    4 5 Отговор
    Ако и България можеше да изпраща в Русия своите престъпници за наказание и от затвори нямаше да имаме нужда , а престъпленията щяха да намалеят значително.

    Коментиран от #5

  • 3 Валериян Коджакозлев

    2 11 Отговор
    Надежда ли?? Путин е бесен защото САЩ му спират търговията с газ и сметките на тези от Кремъл с милиарди долари в швейцарски и щатски банки ще спрат да наддават за сметка на обедняващия руски народ, който вече яде децата си от глад. Тия в Кремъл паднаха в поза партер с молитвено изражение пред Полша и Украйна!Тръмп им спря газопровода и ако не са германците да го купуват и украинците за го пропуснат през територията си в Русия трябва да се замислят как да превръщат газта в храна:):)Ние също спираме турски поток с около две години за да се научат, че не бива така. Турски поток е готов навсякъде и предстои откриване след 10 дни, но по него газ никога няма да потече защото тук в България тепърва започва да се строи, а ако Путин заобиколи България ще са му нужни не по-малко от 6 години през Гърция и Македония...Имаме диверсификация от поне 6 източника неруски газ плюс втечнен направо на пристанищата на Варна и Бургас от САЩ на два пъти по-ниски цени от руския газ. Имаме най-голямото хранилище за втечнен газ на Балканите, така че чакаме скръб от руските партньори и падане на Кремъл в поза партер и пред нас смелите натовски българи.

    Коментиран от #6

  • 4 Kaniba

    7 0 Отговор
    фащ наритани нафред!!!!
    Крим чрез референдум стана Русия.
    Донбас и Бесарабия ще получат Автономии!!!!
    Време е за Федерация на Уцраина, тя не е монолитна, а изкуствена!!!
    Свобода на Новоросия и Малоросия!!!
  • 5 До хронично болния за евтанзия

    4 1 Отговор

    До коментар #2 от "Хрониките на Евразия":

    Днес най-после ще мога да се храня и спя , след като видях , че във форума цъфна АНАЛ@ЛИЗАТОРА "
  • 6 Аспирин Клатикозев

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Валериян Коджакозлев":

    Каква икономическа прогноза от панелен таласъм живеещ в родината на чушкопека .......
  • 7 Матей

    3 1 Отговор
    Сепаратисти са укро-бандеровците от Киев,Украйна е органическа част от Русия,а те се продадоха на ЦРУ за милиарди долари.За мир в Донбас не може да се говори,докато руската армия не се намеси,от мен да го знаете.По един или друг начин това ще стане,но с течение на времето назряват условия за разпадане на остатъчна Украйна и разграбването и от околните държави,върви и бърз процес за изкупуване на земя.Размяната на пленници е цигански номер от страна на укросите и непонятно защо руснаците се съгласяват,провалът на Минските споразумения е отново по вина на украинците,Зеленски няма тежест за да ги усмири,американците пък няма да оставят войната да затихне,за тях е манна небесна.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Ннн

    0 0 Отговор
    Да само дето в руската армия има официален медал за "присъединяване на Крим", което си е признание за военна операция и политическа некадърност! Но са си виновни украинците, че повярваха на договора с Русия, че ще им пазят териториалната цялост в замяна на отказа от ядрено оръжие! Ние също вярвахме на договор с Руската империя, че ще ни защитава северната граница по време на балканската война, а всъщност рунаците осигурили и изпълнили понтоните по които ни напада румънската армия! И въпреки това сме пълни с русофили - идиотщина непонятна!
  • 10 Ннн

    0 1 Отговор
    Да само дето в руската армия има официален медал за "присъединяване на Крим", което си е признание за военна операция и политическа некадърност! Но са си виновни украинците, че повярваха на договора с Русия, че ще им пазят териториалната цялост в замяна на отказа от ядрено оръжие! Ние също вярвахме на договор с Руската империя, че ще ни защитава северната граница по време на балканската война, а всъщност рунаците осигурили и изпълнили понтоните по които ни напада румънската армия! И въпреки това сме пълни с русофили - идиотщина непонятна!

    Коментиран от #11

  • 11 БАРС

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Ннн":

    Явно не си подкован както трябва.Явно не си чел и не знаеш че на власт после освобождението идват как раз тия които са против Русия.Ти как мислиш да помогнеш да освободиш от иго 500 год.народ да дадеш жертви а после тия същтите да плуят по Русия и аз дасъм и аз бих постъпил така.И не забравяй че един от най великите Българи КАПИТАН ПЕТКО ВОЙВОДА кой и защто го тикнаха в затвора именно тия които мразеха Русия.Явно си същтият ЛУМПЕН като тях
Новини по държави: