Last news in Fakti

30 Декември, 2019 10:15 1 969 40

Грета Тунберг: Промените в климата са реално извънредно положение

  • грета тунберг-
  • глобално затопляне

Шестнайсетгодишната активистка неотдавна беше определена от списание "Тайм" за личност на годината

Грета Тунберг: Промените в климата са реално извънредно положение - 1
Снимка: Shutterstock

Шведската екоактивистка Грета Тунберг призова в Туитър хората да възприемат климатичните промени като реално извънредно положение в навечерието на Новата година, предаде ДПА.

Климатичните промени са "екзистенциално извънредно положение", към което най-накрая трябва да бъде проявено нужното отношение, без значение на партийните политики или политически мнения, написа тийнейджърката.

Тя пусна и линк към видео, показващо колко трябва да бъдат намалени парниковите емисии, за да се постигне целта по Парижкото споразумение за климата повишаването на световните температури да бъде ограничено до 1,5 градуса по Целзий над прединдустриалната епоха.

Това не може повече да бъде една новина сред други новини, "важна тема" сред други теми, "политически проблем" сред други политически проблеми или криза сред други кризи, пише Тунберг.

Шестнайсетгодишната активистка, която неотдавна бе определена от списание "Тайм" за личност на годината, започна световно движение, за да привлече вниманието към климатичните промени, пропускайки учебните си часове в петъците. Тя проведе първата си стачка през август 2018 година.

Оттогава Тунберг участва и изнася речи на срещи, посветени на климата, по целия свят. Тя не лети със самолети по климатични причини и два пъти прекоси Атлантическия океан.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ами Грете, няма накъде...!

    6 3 Отговор
    Ше приемем, нема мърдане, човек е като кучето, свиква и лошите условия и с добрите, значи нагажда се, според климат, но не и,, хора,,...!!!!
  • 2 гост

    37 2 Отговор
    Айде по-бързо да му минава пубертета на това, че да миряса.

    Коментиран от #7, #40

  • 3 Грета Тунберг

    20 2 Отговор
    Искам Пешо с големия шпек да ме помпа отзад пишката
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Бесен Язовец

    6 28 Отговор
    Грета е права, но повечето от хората не могат да го осъзнаят, а когато се осъзнаят, ще бъде късно.

    Коментиран от #10, #28, #31

  • 7 ддд

    33 2 Отговор

    До коментар #2 от "гост":

    Сестра й и тази девойка са с психични проблеми, депресивни състояния, аутизъм. Това дете е отказало да говори, да ходи на училище и да се храни, видяло тема за климата и станало първи активист. Само се смеела на критиките, неадекватно. Това момиче е психически обременено, не разбирам как може някоя голяма медия да я избира за каквото и да е. Не е като да е инвалид и да има пълна умствена стабилност, тя има поведенчески и депресивни проблеми, нещо, за което я хвалят. Навремето така са хвалили и фюрера, колко бил решителен, а после го хулели, че не бил добре, ама след като е вкарал развитите страни във война. Нужно ли е да се стига до крайности? Тази прилича на активист, който след някоя година ще пъхне бомба на някоя конференция, за да спре унищожаването на климата, няма да е първата нито последната.
  • 8 Анти турчин

    13 1 Отговор
    Грета тулумберг + Боко тиквата= п#рно
  • 9 Климакс е по опасен...!

    8 1 Отговор
    От пубертета, защото е доста е по продължителен и крайния резултат от това е неизвестен...!!!
  • 10 Doko

    25 1 Отговор

    До коментар #6 от "Бесен Язовец":

    За кое е права???Открила е ,че хората замърсяват планетата,че фабриките тровят водата и почвата,че има глобално затопляне??? Това е нещо ново,никой не е подозирал такова нещо. Хайде сега всички да слушаме малоумната марионетка ,която се е родила природозащитница.Сестра и която е 14 годишна вече е водачка на феминистка организация.Правете си изводите.

    Коментиран от #13

  • 11 Психиатър

    19 0 Отговор
    Момиче, пий си хаповете!Ако ще и на корицата на “Плейбой” да те сложат ( не дай си Боже ) пак ще си пълна откачалка.В Скандинавието сте като нашите цигани- пълно с деца на близки роднини.
  • 12 Анти турчин

    22 0 Отговор
    Ако продължава така след 10-20години ще ни управляват пълни откачалки, които ще доведат света до неговото унищожение.
  • 13 Бесен Язовец

    2 21 Отговор

    До коментар #10 от "Doko":

    Вярно е, всички знаят, че нашата планета Земя е във бедствено положение, но всички си траят, само Грета говори за това, а всички които имат за това вина, я изкарват ненормална.

    Коментиран от #15, #16, #19

  • 14 Дърти лешове 2019

    1 5 Отговор
    Предпочитам Грета да бъде на корицата на,, Плейбой,, отколкото прехвалените,, стари лешове,, в занаята...!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Doko

    19 1 Отговор

    До коментар #13 от "Бесен Язовец":

    "Само Грета говори за това."Сериозно???Значи всички природозащитни организации които работят от години не струват пет пари ,защото го казва Грета??? Децата на нейната възраст в Африка искат САМО питейна вода,разбираш ли ВОДА??? А на тази пикла сме и откраднали детството.

    Коментиран от #18, #20

  • 17 Забелязъл.

    10 1 Отговор
    Жалко че нямаше нова снимка с Грета Тунбата много ми беше интересно дали ще е пак с сините маратонки не ги е свалила от както е станала известна и дано не ги смъква че това ще доведе до невиждана еко катастрофа голяма мидерница е тая краката и са гъбясали на сто процента и сигурно има още много болести по тая пръдла и ги разнася по света .
  • 18 Знаещ

    7 1 Отговор

    До коментар #16 от "Doko":

    Остани го тоя Язовец всичко му е пределно ясно но нарочно пише глупости да дразни същият е като Borislav Popov и Бай Шиле неспасяеми болни мозъци .

    Коментиран от #22

  • 19 гост

    7 2 Отговор

    До коментар #13 от "Бесен Язовец":

    Брато аз ще я смятам за напълно нормална ако тя и сестра й правят хубави дълбоки свирки на нашите юнаци .
  • 20 Бесен Язовец

    1 12 Отговор

    До коментар #16 от "Doko":

    Ми да не би, Грета да е виновна, че децата в Африка нямат вода и храна ? Пак тези са виновни, които Грета ги обвинява !

    Коментиран от #30

  • 21 Бесен Язовец

    1 6 Отговор

    До коментар #15 от "Гневен.":

    Гневен, не ме обиждай, аз само изказвам мое мнение и не съм обидил никого тук !
  • 22 Бесен Язовец

    3 8 Отговор

    До коментар #18 от "Знаещ":

    Не искам да дразня никого, просто изказвам мнение, всеки има право на мнение, както противниците га Тунберг, така и тези, които са съгласни с нея. Аз просто не разбирам, защо така се пените и започвате да сипете обиди, аз лично не съм обидил никого тук ?! Ако не съм прав, кажете, ще поспорим по темата, но защо веднага започвате да обиждате ?
  • 23 Благо

    9 0 Отговор
    Абе като му обърнат косъмчето навътре , ще зареже екологията .

    Коментиран от #25

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 ГосТ

    8 2 Отговор
    Както каза един шведски психолог онази вечер в 120 минути, не слушайте Грета,слушайте учените ! А това наистина е лудост всички да тръгнат по Грета,а да не обръщат внимание на фактите. Демокрация на простолюдието. Това е модела днес.

    Коментиран от #27

  • 27 ГосТ

    4 5 Отговор

    До коментар #26 от "ГосТ":

    И защото не само че стопляте бавно, а въобще не стопляте-97% от хората учили и работещи в областта на климатологията и геофизиката са единодушни по темата с глобалното затопляне. Това го пиша отново за простолюдието.
  • 28 ГосТ

    3 4 Отговор

    До коментар #6 от "Бесен Язовец":

    Какви коментари очакваш от хора, които гледат реалити шоута,четат конспирации и откровени простотии ,слушат чалга и мечтаят за вещи,които дори не могат и не знаят как да използват ?
  • 29 Перник

    4 1 Отговор
    Грета, ела у пернико да ти покажем климат. После ББ ще те повози на жипката Евро 2 до маалата в Ямбол да видиш какво горят "българите"
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Ясен Безовец

    6 3 Отговор

    До коментар #6 от "Бесен Язовец":

    И знайш ли що не могат да го осъзнаят? Щот не са болни от синдром на аспергер като тунбергата. И слава на господа. Ей такива болни от синдром на аспергер ни управляват, за тва ни промиват мозъците с тоа климат.

    Коментиран от #32

  • 32 Госあ

    2 5 Отговор

    До коментар #31 от "Ясен Безовец":

    ко речи ,кой е тоя кондом? Я земи си върши работата, да мажеш изолациийй или да продаваш зели или там к'вото е, и не се занимавай с несвойствени неща.

    Коментиран от #35

  • 33 Пищова

    2 1 Отговор
    Грето, миеш ли я редовно ?
  • 34 гладен

    3 1 Отговор
    Всички знаем какъв е проблема нямаме нужда някаква пикла да ни го обяснява! Но докато и последната капка нефт не бъде изпомпана решение на този проблем няма да има,това е положението!
  • 35 Ясен Безовец

    5 0 Отговор

    До коментар #32 от "Госあ":

    ВземИ прочети че е аутистка бе. Вместо да я водят на терапии и на училище майка и баща и те тръгнали да я бутат в ръцете на тея фанатици да и промиват мозъка и да я учат как тя да промива мозъка на хората. Зло употребяват с нея.
  • 36 Матей

    3 3 Отговор
    нЯКОИ ПИШАТ,ЧЕ Грета била болна от депресия,което е пълна глупост,ако беше така,нямаше да се покаже от къщи навън.А тя се изявява с категоричността на принцеса,изглежда е в истерия ,достигаща до неврастения,дедо Шорош я е харесал затова,на това момиче не му пука от нищо,лющи ги едно към гьотюря,а големците и стоят диван-чапраз.За величествената лъжа как климата се скапал по вина на човека е безпредметно да се обсъжда.

    Коментиран от #37

  • 37 Госあ

    0 1 Отговор

    До коментар #36 от "Матей":

    Ти какъв докторат имаш ? Колко научни трудове си публикувал и къде ? Та излизаш с тия констатации. Ти ли ше ми обясняваш бе ? Аз съм сигурен, че не знаеш и датата на освобождението на България и колко български царства е имало,седнал за климат да разсъждава. Т'ва да не ти е футбол и политика бе ганьо.
  • 38 ПЕНКО

    1 1 Отговор
    "ДА МЕ ИЗВИНЯВАТ" РЕКЛАМНИТЕ АГЕНТИ НА ЗЛОБНОТО МОМИЧЕНЦЕ , НО ДНЕС ПРЕМРЪЗНАЛ / ТВЪРДЕ НА ЮГ/ НАПСУВАХ "ГЛОБАЛНОТО ЗАТОПЛЯНЕ" И " ПЕРЕМЕНИТЕ В КЛИМАТА " -ТВЪРДЕ ИЗМРЪЗНАЛ В ПЕРНИК !!!!!!!!!!!!!!! НЕ ПИТАЙТЕ ИНДИЙЦИТЕ И КИТАЙЦИТЕ И САЩАЦИТЕ / НЯКОИ ЗАГИНАХА ОТ СТУД/ !!!!!!!!!!!!
  • 39 Driving pleasure

    3 0 Отговор
    До кога ще ни занимавате с тоя изверг?! Малцина останаха да и слушат глупостите . Болшинството осъзна че на озверелите и ментално увредените мястото им не е сред лидерите а в клиника!
    Това нещо има сериозни проблеми със злобата - нека първо реши тях преди да спасява света!
  • 40 Деница

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "гост":

    Бъглгарската простащина е заложена в поколенията ни, затова никога няма да разберете кога едно нещо е изключително важно, но ако утре стане наводнение и загубите всичко, а децата ви умират заринати от боклуци, няма да говорите така!
Новини по държави: