Last news in Fakti

30 Декември, 2019 12:18 1 835 10

Три години затвор за създателя на първите "генно редактирани" бебета

  • бебе-
  • хъ цзянкуей

В резултат на изследванията и експериментите на Хъ Цзянкуей са родени три генномодифицирани деца

Три години затвор за създателя на първите "генно редактирани" бебета - 1
Снимка: Shutterstock

Китайски съд в провинция Гуандун осъди на три години затвор учения Хъ Цзянкуей, създател на първите в света "генно редактирани" бебета.

Ученият е осъден на затвор и глоба от 430 000 долара за извършване на незаконен експеримент с раждането на близнаци от генномодифицирани ембриони, се казва в решението на съда.

Заедно с Хъ са осъдени и двама изследователи, но на по-кратки срокове затвор.

През ноември 2018 г. Хъ Цзянкуей съобщи, че е използвал технология за генно редактиране, известна като CRISPR, за да промени гените на два ембриона.

Новината предизвика бурни реакции и дебати в Китай и по света за етичността на генното редактиране.

Според агенция Синхуа в резултат на изследванията и експериментите на Хъ са родени три генномодифицирани бебета.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Е кво

    13 12 Отговор
    толкова, нали не ги е убил, науката трябва да се ъпгрейдне, в такава ера живееме
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 ГосТ

    3 3 Отговор
    Това е проформа.

    Коментиран от #5

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 ГосТ

    9 4 Отговор

    До коментар #3 от "ГосТ":

    Кой не е съгласен пак бе ? Това е проформа за пред света. Което е окей. Цзянкуей ще бъде в "затвор" със всички екстри, където ще може да прави дизайн на следващите си проекти. А когато излезе, най вероятно предсрочно, ще получи всичко което му е необходимо. Факт. И това е окей.
  • 6 Анти турчин

    5 4 Отговор
    Ако се продължи това така ще унищожават цели нации и народи трябва да спрем тази дейност иначе ще ни избият това е вирус които трябва да бъде излекуван.
  • 7 Анти турчин

    3 4 Отговор
    Защо само на бедните дечица се случва това.Този свят е много жесток.
  • 8 соросоид дебил

    1 1 Отговор
    Аз мисля че китайците в началото са си затворили очите за да видят какво ще се получи и сега за да си измият ръцете пред свата ги съдят тези учени.Играта с божиите работи ще се обърне против човечеството. Може например да експериментират със соросоиди, но с хора е неморално!
  • 9 Госあ

    1 1 Отговор
    Въпреки всички "моралисти ",които охотно се ползват от достиженията на научнотехническият прогрес и медицина, ерата на персоналната и молекулна медицина настъпи. А методите на генното инженерство - незаменими. Бъдете благодарни и признателни. Поне това може да направите.
  • 10 Един ден

    1 3 Отговор
    На това ще се гледа с огромна надежда. И аз съм ЗА генното модифициране, защото по такъв начин ше се даде шанс на умните, но болни от генетични заболявания семейства да създадат здраво поколение . Така могат да се " отстранят от генетичната карта " заболявания като диабет, епилепсия, синдром на Даун и други.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания