Last news in Fakti

31 Декември, 2019 17:00 3 327 17

Тази заплаха за Скопие е реална

  • зоран заев-
  • северна македония

Ако националистите се върнат на власт, това може да върне страната десетилетия назад

Тази заплаха за Скопие е реална - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Ако националистите се върнат на власт, това може да върне страната десетилетия назад. Пред ДВ македонският премиер Заев изрази разочарованието си от решението на ЕС да отложи преговорния процес с неговата страна.

Повече от две десетилетия Македония беше въвлечена в спор със съседна Гърция относно името на държавата, което блокираше нейното членство в ЕС и НАТО. В началото на 2020 година 2-милионната държава, която сега официално се нарича Северна Македония, ще стане 30-ата членка на НАТО. Но надеждите ѝ за по-бърза интеграция в Европейския съюз понесоха тежък удар на срещата на върха в Брюксел през октомври 2019 г., след като Франция наложи вето над искането за започване на преговори за членство със Северна Македония и Албания. Президентът Еманюел Макрон поиска отлагане на разширяването и настоява за реформиране на методологията на преговорния процес преди започване на преговори с нови кандидати за членство.

Неизпълненото обещание на ЕС

След срещата на върха през октомври Зоран Заев заяви пред Дойче Веле, че се чувства “разбит и смазан”. Да припомним, че Заев се ангажира лично с постигането на споразумението, и положи много усилия заедно с предишния гръцки премиер Алексис Ципрас. Много европейски лидери, включително германската канцлерка Ангела Меркел, бяха обещали на Скопие, че пътят към членството на страната в ЕС ще бъде открит, след като този спор бъде разрешен.

„Медиите по това време се надпреварваха да излизат със суперлативи за нас. Ние бяхме най-добрият пример от Югоизточна Европа, световните лидери започваха и завършваха речите си с думи за споразумението от Преспа. Показахме, че през 21 век, въпреки всички модерни тактики и технологии, дипломацията и диалогът, изграждането на приятелски връзки и фокусът към бъдещето все още могат да решат подобни въпроси. Преспанското споразумение е първото такова споразумение, постигнато чрез диалог и дипломация. Има и други подобни споразумения, които обаче са били постигани само чрез война”, каза Заев в интервюто си за ДВ.

След неуспеха в Брюксел македонският премиер реши да свика предсрочни избори и да се опита да задържи страната по пътя ѝ към ЕС. Той казва, че е наясно, че страната му може да не стане член на ЕС в следващите “5,7 или 10 години”, но че нейните граждани “имат нужда от мотивация за следващата стъпка”. Той се надява, че новата Европейска комисия ще мине през промените достатъчно бързо, за да даде възможност на неговото реформаторско правителство да убеди избирателите да не търсят алтернативи - тъй като Русия, Китай и Турция активно се стремят да запълнят вакуума, оставен от ЕС в региона.

Северна Македония може да загуби много

Изборите ще се проведат на 12 април догодина и според последните социологически проучвания социалдемократите на Заев ще се борят с националистическата опозиция начело с ВМРО-ДПМНЕ. "Ако национализмът и радикализмът се върнат, ще загубим десетилетия", предупреждава още Заев.

Бъдещето на историческото споразумение с Гърция също може да стане жертва на потенциалната смяна на властта в Северна Македония. Основната опозиционна партия в страната засега отказва да използва новото име и ще се опита да анулира споразумението, както заяви наскоро лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски в интервю за ДВ.

"Трябва да доведем Европа до Балканите"

"Заплахите на опозицията да отмени споразумението са лекомислена манипулация за събиране на точки преди изборите. Това е политическо приключение, което може да има сериозни и мащабни последици за страната", смята Заев. Според него ако споразумението бъде анулирано, страната ще бъде принудена да напусне НАТО. “Но едно нещо е сигурно: гражданите, които безпрекословно подкрепят интеграцията на Северна Македония в ЕС и НАТО, няма да позволят държавата ни да се отклони от пътя, за който са се борили поколения”, категоричен е Заев.

По повод идеята за “мини-Шенген” на Балканите Заев смята, че Северна Македония би получила много повече уважение и подкрепа от Европейския съюз ако страната покаже повече “политическо лидерство и желание за насърчаването на сътрудничеството в региона”. “Ние сами трябва да въведем европейските принципи за сътрудничество в региона. Трябва да доведем Европа до Балканите във всяка една от нашите страни. Това е съществена част от домашното ни по пътя към европейската интеграция”, смята още Заев.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Доичин

    19 5 Отговор
    Тя е в ес щом България е в ес и тя е в ес защото е наща територия нищо че е разделена с тази изкуствена граница

    Коментиран от #6

  • 2 Фен

    4 7 Отговор
    Работническо дело, отново с позиция, не с информация! Жалки пропагандатори!
  • 3 Анти турчин

    4 0 Отговор
    Тъпа пропаганда
  • 4 🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬

    14 5 Отговор
    Македония е Българска територия и ще си я върнем !!!
  • 5 🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬

    13 4 Отговор
    Скопие е град в западна България !!
  • 6 Ванга съм

    10 2 Отговор

    До коментар #1 от "Доичин":

    Скоро няма да я има тази изкуствена граница.
  • 7 Цветан Цветанов

    10 4 Отговор
    Пожелавам си през 2020 да си върнем нашата територия (Българска Македония)
  • 8 🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬

    8 1 Отговор
    Това е знамето на Македония 🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬
  • 9 Орце Камчев

    4 2 Отговор
    Ееее па не мойе да биде да ни земете историята, културата и македонскиот език.
  • 10 Петро

    5 1 Отговор
    Свалете розовите очила и вижте, че близо 40% от македонците се определят за албанци. В Македония има един куп малцинства. По статистика дори словенците са повече от българите

    Коментиран от #12

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Johnny

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Петро":

    hahahahaaha
  • 13 Johnny

    0 0 Отговор
    The thing is, we all know you hate each other on the Balkan and therefore you get the treat you deserve. You should start respecting each other and love each other. Prespa Agreement. The winner of it is Turkey only. Everyone knew it. Now you can welcome Turkey in your countries as in the past. Good luck. Another thing that surprises me is what role Hellas plays in the whole. The Hellenic Airforce, HAF defends North M´s air. Who is paying for it? NATO or Hellas Taxes? And on the ground the Turkish M I T have parties. With my west gnostical thinking i laugh at it all. Many say Balkan is a tab of shit and garbage. One thing. Start work with each other because no other will help you but as unite and friends they will look up to you. You have to become enterprising and want to work for a better Balcan. No one else will help you on it but you are all united. More similar to Scandinaver's. Happy New Year from Norway
  • 14 агент08

    0 0 Отговор
    Предателят беше наказан отзад от неговите любимци!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 пешо средния

    0 0 Отговор
    Решението е конфедерация с Македония.
Новини по държави: