2 Януари, 2020 19:05 2 490 9

Критична ситуация с въздуха в столицата

  • австралия-
  • пожар-
  • канбера

Замърсяването на въздуха в Канбера e 26 пъти над критичното равнище

Критична ситуация с въздуха в столицата - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Замърсяването на въздуха в австралийската столица Канбера надхвърли 26 пъти критичното равнище "опасно за живота" заради горските пожари по югоизточното крайбрежие на континента.

Заради смога са затворени туристическите обекти, музеите и националните паркове, както и почти всички спортни съоръжения.

Австралийският национален университет, разположен в центъра на столицата, затвори своите кампуси и аудитория.

Премиерът Скот Морисън трябваше да прекъсне посещението си в град Кобарго, опустошен от пожари, след като разгневени местни жители го нападнаха с обвинения заради закъснялата реакция на правителството.

Двама души загинаха при огнената стихия по-рано тази седмица в Кобарго, а десетки загубиха домовете си, затова "не съм изненадан от гневната реакция на хората", каза Морисън.

Собствениците на апартаменти и офиси в града бяха принудени да изключат противопожарните системи, чиито сензори постоянно задействаха сирените.

Здравните власти препоръчаха на жителите и гостите на столицата по възможност да стоят по-малко време на открито. Очаква се гъстият смог да остане над града няколко дни, а негативните му ефекти да се засилят през уикенда, когато температурите ще се повишат, предупреди ведомството.

Пожарите обхванаха източното крайбрежие на Австралия в средата на октомври. В момента огънят бушува в обширни територии от щатите Нов Южен Уелс и Виктория. Пламъците унищожиха над 4 милиона хектара гори и повече от 1300 жилищни сгради, близо 2500 административни и стопански постройки.

Има "сериозни опасения" за съдбата на 17 души, изчезнали след горските пожари в австралийския щат Виктория, съобщи щатският премиер Даниъл Андрюс. Възможно е някои от тях все още да са в безопасност, но властите са изключително загрижени за тях, подчерта той.

В югоизточния щат Нов Южен Уелс е в сила извънредно положение, на фона на очаквания за влошаване на пожарните условия в събота.

Министър-председателката на щата Гладис Береджиклян съобщи, че извънредното положение ще започне утре и ще продължи седем дни. След обявяването му службата за борба с горските пожари ще получи допълнителни правомощия, включително право да извършва принудителни евакуации, да затваря пътища и да нарежда на полицията да извършва определени действия.

Според метеорологичните прогнози горещата вълна, която преминава през целия континент от запад на изток, вероятно ще достигне югоизточното крайбрежие в събота, носейки силни ветрове и температури около 45 градуса.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 El chochone

    4 7 Отговор
    1000% БЕСЕПЕРАСТКИ ФЕЙК
  • 2 Троянец.

    5 0 Отговор
    А тук пък в Троянският балкан е супер много поздрави от Бели Осъм .

    Коментиран от #3, #4, #5

  • 3 Пчела мискинка

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Троянец.":

    И ОТ ЧЕНИ СЪЩО
  • 4 нервен ( разбивача на тролове )

    2 2 Отговор

    До коментар #2 от "Троянец.":

    Еии там е готино много ..браво завидях направо ...половин троянец съм супер много обичам да си ходя по оня край ...някак си въздуха ме предразполага за поркане хе-хее!! Хайде живи и здрави НАЗДРАВЕ

    Коментиран от #7

  • 5 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Троянец.":

    ПОЗДРАВЛЕНИЯ НА ГРАД ТРОЯН
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Троянец.

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "нервен ( разбивача на тролове )":

    Наздраве найстина си е хубав въздухът и аз си празнувам още нова година.

    Коментиран от #8

  • 8 нервен ( разбивача на тролове )

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Троянец.":

    Да и при мен така още не съм лягал продължавам с посрещането на новата година хе-хее ...аре спорна и успешна година или направо да кажа десетилетие ;)
  • 9 нервен ( разбивача на тролове )

    6 1 Отговор

    До коментар #6 от "Анатолии":

    За да те излъже да отвориш статията как за какво ...да не мислиш че е без да иска по погрешка ха
Новини по държави: