2 Януари, 2020 18:18 1 396 4

Вечният Нетаняху май и този път се отърва

  • израел-
  • ликуд-
  • бенямин нетаняху

Силният човек в Ерусалим вече няма да е министър на четири министерства, но остава премиер

Вечният Нетаняху май и този път се отърва - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Израелският премиер Бенямин Нетаняху, на когото са повдигнати обвинения в корупция, обяви днес, че освобождава всички министерски постове, които заема, освен този на ръководител на правителството, предаде ДПА, цитирайки съобщение от неговата канцелария.

Нетаняху вече няма да оглавява четири министерства - на здравеопазването, по социалните въпроси, на селското стопанство и за диаспората.

В края на миналата година израелският главен прокурор обяви, че срещу премиера ще бъдат повдигнати обвинения в корупция, измама и злоупотреба с доверие. За първи път в историята на Израел действащ министър-председател става обвиняем.

Нетаняху нарече обвиненията "опит за преврат", остро разкритикува съдебната система и обвини полицията в натиск върху свидетели.

Каквото и да бъде решението по искането за сваляне на имунитета, то със сигурност ще бъде отложено за след парламентарните избори на 2 март. Опозиционните партии настояват решение за имунитета на Нетаняху да се вземе преди изборите - третите в рамките на по-малко от година. При нормални обстоятелства парламентарна комисия ще трябва да предложи решение по въпроса за имунитета, след което да последва гласуване в Кнесета в пълен състав.

Поради политическата безизходица обаче Израел остана без правителство миналата година и Кнесетът има само ограничени рамки за действие.

Главният политически съперник на Нетаняху, лидерът на центристката коалиция "Синьо и бяло" Бени Ганц, каза вчера, че още в неделя може да се състои първа среща за учредяване на комисия, "която да свали имунитета на" премиера.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Огнян

    6 6 Отговор
    За Борисов и Герб ще гласувам пак!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Снайперист

    6 1 Отговор
    ПАМЕТНИК ЗА ВЕЛИКИЯ ФЮРЕР !
  • 4 бля бля

    1 0 Отговор
    глупости...