Last news in Fakti

3 Януари, 2020 08:46 5 536 26

Ракетен удар по летището в Багдад

  • ирак-
  • иран-
  • багдад

Висши военни командири от Иран и Ирак са сред жертвите на атаката

Ракетен удар по летището в Багдад - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Висши военни командири от Иран и Ирак са сред жертвите след ракетни удари по летището на Багдад. При удара по автоколона има общо осем убити. Иракски паравоенни групи обвиниха Съединените щати и Израел за случилото се.

Пожелали анонимност американски официални представители заявиха за Ройтерс, че Вашингтон е нанесъл удар в Багдад по "две свързани с Иран мишени". Във вторник членове на подкрепяни от Иран иракски милиции щурмуваха американското посолство в Багдад в отговор на американски въздушни удари, при които бяха убити 25 души.

По-рано американски военни официални лица поискаха повече действия от иранското правителството за контролиране на подкрепяните от Иран бунтовници, които обсадиха по-рано тази седмица посолството на САЩ в Багдад. Министърът на отбраната Марк Еспър обяви, че има индикации за планиране на нови атаки и добави, че американските сили са готови да предприемат превантивни действия. Изказването му идва ден след като бяха изпратени стотици американски военни в Кувейт за помощ при нужда.

Разговорите и настояването за повече действия от страна на Ирак показва различията между Вашингтон и Багдад по въпроса за ролята на Иран в Ирак.

След обсадата на американското посолство се появиха въпроси дали иракските сили са направили достатъчно да спрат протестиращите.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ****

    46 16 Отговор
    Сега ще започне лов на вещици,краварите ще бъдат преследвани навсякаде в близкият изток,и ще им стане тясно там,ще започнат да се обединяват срещу тях арабите.

    Коментиран от #26

  • 2 Знам знам🙄

    40 10 Отговор
    Е накрая няма да има какво да лъжете и да си измислята. Най явно ще ви демонстрират че не сте желани. Никъде. Та собствените ви съюзници вече виждат какво вмирисано ла.. о сте. На целия свят му стана ясно пе щом действате с тоягата само тояга ше ви закроти и вас. Не е далече.
  • 3 Анти турчин

    26 14 Отговор
    Тоз англосаксонски краварник не се спряха
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 батко

    14 6 Отговор
    НЯМА луди да жертват живота си за интересите на янките.Има само мераклии за грантовете им.
  • 6 Алтернатива за Германия.

    11 11 Отговор
    Това е супер сега ще се активизират ислямистите из цяла Европа и ще почнат атентати дано и в нашата родна Германия да има повечко атентати защото това означава повече синпатизанти и вече победа на изборите .

    Коментиран от #12

  • 7 чунчу

    14 14 Отговор
    Хич не ми е жал за тоя луд, предводител на главорези, който избиха

    хиляди християни в Сирия и иска да унищожи Израел.

    Коментиран от #16

  • 8 пич

    11 4 Отговор
    Добре ,че САЩ предупреди русия, иначе сега щяха да са в ТРАУР!

    Руснаците, задържани по подозрение, че подготвят терористични атаки в новогодишните празници в Санкт Петербург, дават признание, съобщи ФСБ. Разузнавателните агенции също разпространиха видеоклипове за задържането им.
    В друго видео един от престъпниците обещава вярност на терористичната организация „Ислямска държава“, забранена в Русия.
  • 9 Насран русофил

    14 12 Отговор
    Ей това я кравари ни разкатаха фамилията
  • 10 Бай хой

    19 19 Отговор
    И защо терористичните атентати ги наричате ракетни удари? За да не обидите окупаторите ли? Май наистина не сме свободна европейска държава.

    Коментиран от #11

  • 11 СССРКаскета

    15 14 Отговор

    До коментар #10 от "Бай хой":

    По същата причина, поради която вие наричате ракетни удари рушките терористични атаки срещу Идлиб.

    Коментиран от #13

  • 12 Хи хи

    6 3 Отговор

    До коментар #6 от "Алтернатива за Германия.":

    Като та гледам направо си роден в Германия.Чистокръвен германец си.

    Коментиран от #18

  • 13 Бай хой

    17 9 Отговор

    До коментар #11 от "СССРКаскета":

    В Идлиб са ислямска държава и Ал Кайда. Едно е да бомбиш ислямските терористи друго е да извършваш терористични атентати срещу тия които победиха ислямска държава. Знаеш ли сенатор от коя държава се прегръщаше с халифа на ИДИЛ Ал Багдади и му предлагаше пари и оружие? Май не беше от Русия.

    Коментиран от #15

  • 14 Хрониките на Евразия

    18 7 Отговор
    Убити са командира на спецчастите на Иран "Кудс" Корпус на стражите на ислямската революция Касем Сулеймани , както и лидера на Хизбула и командира на паровоенните милиции в Ирак , подкрепяни от Иран ..
    Връщали са се от акцията пред посолството на САЩ , предполагам ..
  • 15 СССРКаскета

    14 10 Отговор

    До коментар #13 от "Бай хой":

    В Багдад пък са Хизбула и някакви измислени ислямски милиции или с други думи - чистокръвни търоряги. ИД я победиха главно кюрдите с помощ от САЩ, а фесовете след това напънаха кюрдите по единия фронт, а рушките изроди по другия. Свери си часовника и стига си си промивал мозъчната гънка с поглед.инфо.
  • 16 Соломон

    4 1 Отговор

    До коментар #7 от "чунчу":

    БАууу... и при мохамед и детствениците-вечен кеф.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Байо

    0 1 Отговор

    До коментар #12 от "Хи хи":

    И как го видя бре серсемино?
  • 19 професор Зубов

    6 3 Отговор
    Според ирански источници ракетите са били изстреляни от стелт хеликоптери
  • 20 пРосия

    5 2 Отговор
    Защо риват Чебуреците не разбирам ?Ами лимоновите резанки са им много скъпи -незабравими спомени имат от тях .
  • 21 Rado

    5 2 Отговор
    Според русофилите Тръмп само говори, заради факта, че не направи нищо за сваления дрон. Но САЩ не прави компромиси, когато са заплашени техни граждани.
  • 22 onq s konq

    2 4 Отговор
    И като е избил иракски и ирански генерали Тръмпи с какво е повишил сигурността на американските граждани там. Напротив изпратена е телеграма всички американски граждани да напускат веднага района. Изоставени сами да се спасяват.
  • 23 Груз 200

    2 1 Отговор
    Посланието на САЩ: всеки, който смята, че може да се бъзика с Америка греши дълбоко и за него винаги има подготвена персонална умна ракета, която ще го открие в мишата дупка, в която се крие и ще го унищожи.
    Който разбрал - разбрал!
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Димитър

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "****":

    Искаш да кажеш, че терористите и подкрепящите ги страни ще се опитат да си отмъстят за бомбардиране шийтските милиции, Хизбула и тн. подкрепяни, обучавани и въоръжавани от Иран. Страната на аятоласите Иран са най опасната страна подкрепяща тероризма след Русия и Китай.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Афганистан, Новини Албания