Last news in Fakti

4 Януари, 2020 17:00 2 544 3

Австралия праща войници срещу горските пожари

  • австралия-
  • пожар

3000 резервисти ще подпомогнат гасенето на големите пожари в югоизточните части на страната

Австралия праща войници срещу горските пожари - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Австралийският премиер Скот Морисън обяви, че ще бъдат свикани 3000 военнослужещи от резерва, за да подпомогнат гасенето на големите горски пожари в югоизточните части на Австралия, предадоха световните агенции.

Правителството ще отдели 20 милиона австралийски долара или около 14 милиона щатски долара за наемане на допълнителни самолети за борба със стихийното бедствие.

Министърът на отбраната Линда Рейнолдс определи свикването на резервистите като първото по рода си в историята на Австралия.

От септември пожарите са изпепелили около 5 милиона хектара земя. Оттогава в резултат на огнената стихия загинаха 23-ма души, а над хиляда сгради бяха разрушени. Освен това непрекъснато се налагат масови евакуации.

Експертите се опасяват, че милиони животни са застрашени от смърт, между тях една трета от всички коали от щата нов Южен Уелс на източния бряг.

Според изследване на НАСА вследствие на сегашните горски пожари в Австралия в атмосферата са изхвърлени над 250 милиона тона въглероден диоксид, близо половината от количеството, което обикновено се изхвърля в цяла Австралия за година.

В разгара на пожарите министър председателят Скот Морисън замина на почивка със семейството си в Хавай. Говорителите на премиера се опитаха да омаловажат пътуването му, но в последствие Морисън се видя принуден да се извини.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Грауч.

    8 1 Отговор
    Те се сетили тия задръстеняци да викат военните а между другото остана ли нещо за спасяване ????
  • 2 1234

    10 0 Отговор
    Много отдавна трябваше да се изпратят пожарникари от целия регион, като Нова Зеландия, Малайзия , Сингапур, Япония, Китай, САЩ! Това е мега пожар засягащ половината планета, недопустимо е да бъде оставен да гори с месеци!
  • 3 МиГ 23

    1 0 Отговор
    Ако бяха на власт Сталин, Молотов и Л. Берия, пожарът щеше да е загасен. А именно - през 1945 - 1946г. Сталин възлага на Молотов да ръководи проекта за създаване на руската атомна бомба, но Молотов действа бавно и няма напредък. Тогава Сталин назначава амбициозният Берия за р-л на проекта. Берия мобилизира 2 милиона затворници и работници от ГУЛАГ да работят в урановите мини и заводите и успява.
    Какво е положението в Австралия сега - 2700 пожарникари и 3000 войници гасят от 23млн. население, т.е. няма как да успеят. АКО СЕ МОБИЛИЗИРАТ ПОНЕ 500хиляди от мързеливата потребителска паплач, пожарът ще бъде загасен за няколко дни.
Новини по държави: