4 Януари, 2020 17:30 1 649 2

Червен картон за регионалния лидер на Каталуния

  • каталуния-
  • ким тора-
  • карлес пучдемон

57-годишният политик Ким Тора е лишен от право да заема публична длъжност

Червен картон за регионалния лидер на Каталуния - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Испанската ЦИК отстрани от длъжност регионалния лидер на автономната област Каталуния Ким Тора, предадоха информационните агенции. Съгласно решението, 57-годишният политик е лишен от право да заема публична длъжност.

До това решение се стигна, след като на 19 декември Висшият съд на Каталуния му наложи забрана за срок от 18 месеца да заема държавни постове. Решението на съда обаче подлежи на обжалване пред по-висша инстанция, а самият Тора потвърди, че възнамерява да обжалва. Очакванията бяха, че докато Върховният съд се произнесе, Тора ще продължи да заема поста си.

Но консервативната Народна партия и центристката „Граждани“ се обърнаха към ЦИК с искане, в съответствие с решението на Висшия съд каталунският политик да бъде лишен от мястото си в регионалния парламент на Каталуния. Това автоматично означава отстраняване от поста му на ръководител на областното правителство.

Делото срещу Тора е свързано с неизпълнение на решение на ЦИК по време на кампанията за парламентарните избори през април миналата година. Тогава той отказа да свали от обществените сгради символите на движението за каталунска независимост, въпреки че комисията му беше издала разпореждане да го направи.

Този развой може да има съществени последици в Каталуния и да наруши плановете за съставяне на ново испанско правителство. Сепаратистите, които без това са гневни заради отказа на испанското правителство да обсъжда независимостта на Каталуния, може да се възпламенят още повече.

Същевременно оглавяваната от социалистите коалиция, която много хора очакват да сформира кабинет, е силно зависима от гласуването с „въздържал се“ на партията Републиканска левица на Каталуния - която в Каталуния е партньор в правителството на Тора - за да получи вот на доверие.

Днес в испанския парламент предстоят дебати и гласуване за вот на доверие на новото правителство на премиера социалист Педро Санчес.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ПЕНКО

    2 3 Отговор
    ДЕМОКРАЦИЯ ПО РОЯЛИСТКИ !?!? КЪДЕ ДНЕС Е РОЯЛИСТКАТА ДРИСЛА САНТМАРИЯ ??? НИКОГА РОЯЛИЗМЪТ НЯМА ДА ПОБЕДИ -СВОБОДНИЯ ДУХ НА ДЕЦАТА НИ -ТАКА РОДЕНИ В ПРИРОДАТА !!!! ВСЕКИ Е БОГ И САМО КОЛЕКТИВНИЯ НИ ДУХ Е ВСЕПОБЕЖДАВАЩ !!!!!! "ВЕНСЕРЕМОС" !!!!!!!
  • 2 Шаран БГ

    1 0 Отговор
    Човекът все пак е "стадно" същество. Свободният дух го духа средиземноморския вятър. Още Каталуния не се е отделила от Испания.Каква в момента е безработицата в областта в сравнение с тази, преди повика за самостоятелност на областта ? Колко фирми вече са я напуснали ? И не вярвам,че "пучдемоновци" да са сами в своето противонародно "велико" дело !! Някой им " пали фитилите" от тъй наречените Велики сили. Мисля си, че това са британците, на които никак не им се иска да напуснат Гибралтар !!! Защо най-облагодетелстваната област, с мощна стопанска система, дейност и енергетика ще иска самостоятелност ? Нима това благосъстояние го е постигнала сама? Далеч в миналото са останали 1936 - 1939 години със своите ужасии за цялото население южно от Перинеите.Сега шепа алчни хора отново искат реки от кръв !!
Новини по държави: